Burse - Fonduri mutuale

Biofarm: Investim in echipa de vanzari

14.02.2007, 17:43 421

Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti ar putea ajunge in acest an la 100 de oameni in echipa de vanzari si marketing, in urma unui amplu proces de recrutare pe care il deruleaza in prezent.
"Anul trecut ne-am dublat numarul de reprezentanti medicali si de vanzari, iar anul acesta vom continua angajarile, cand am putea ajunge la 100 de oameni", a declarat Dan Vasile, directorul general al companiei.
La sfarsitul anului 2005, producatorul avea in total 333 de angajati, potrivit datelor existente pe site-ul Ministerului de Finante.
In 2006, majoritatea jucatorilor de profil au demarat campanii de recrutari de personal, industria farmaceutica tinand timp de cateva luni capul de afis al celor mai activi angajatori.
Cele mai vizate pozitii au fost cele de reprezentanti medicali si de reprezentanti de vanzari. Salariile au crescut si ele pentru aceste pozitii, datorita in principal preluarilor care au avut loc pe piata farmaceutica.
Ritmul sustinut de crestere al pietei farmaceutice din ultimii ani, la care se adauga necesitatea recuperarii deficitului de consum de medicamente fata de statele din regiune, determina companiile din industrie sa investeasca puternic in consolidarea echipelor de vanzari.
Venitul unei persoane care, spre exemplu lucreaza ca reprezentant medical la nivel de producator de medicamente este cuprins intre 800 si 1.100 de euro. Insa salariul fix nu este singurul beneficiu al reprezentantilor medicali. Bonusurile sunt de maxim 10% din salariu, iar la acestea se adauga masina si telefonul de serviciu.
Potrivit ultimelor informatii disponibile, angajatii din industria farmaceutica sunt cel mai bine platiti din economie, cu un salariu mediu de 828 de euro. A fost pentru prima data cand salariile din aceasta industrie le-au depasit pe cele ale angajatilor din banci.
Biofarm Bucuresti a inregistrat anul trecut o crestere a profitului cu circa 8%, potrivit rezultatelor neauditate ale companiei. In 2005, Biofarm a raportat un profit net de 11,7 mil. lei (3,2 mil. euro), ceea ce la o crestere de 8% ar duce rezultatul net la 12,6 mil. lei (3,57 mil. euro). Rata profitabilitatii a fost in 2006 de 22%.
Totodata, vanzarile companiei au fost cu aproximativ 19% mai mari in 2006 fata de 2005, cand compania a raportat o cifra de afaceri de 50,4 mil. lei (14 mil. euro). In aceste conditii, vanzarile companiei ar putea ajunge la circa 60 mil. lei (17 mil. euro).
Principalii actionari ai Biofarm sunt SIF Oltenia (13,78%), SIF Moldova (10,45%), SIF Banat-Crisana (9,15%) si omul de afaceri Tudor Dumitru (5,28%). Compania a fost infiintata in 1990, iar din 1997 are capital integral privat. Biofarm are un portofoliu de peste 80 de marci, printre cele mai cunoscute fiind Bixtonim, Triferment, Colebil, Anghirol si Cavit. Cei mai mari producatori locali de medicamente sunt Terapia Ranbaxy, Zentiva, Antibiotice, LaborMed si Biofarm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO