Burse - Fonduri mutuale

BRD a mai scos piata din amorteala

18.05.2005, 19:04 10

Tendinta de usoara crestere a pietei s-a mentinut si in sedinta de ieri, insotita de aceasta data si de o usoara crestere a lichiditatii, in conditiile in care valoarea totala a tranzactiilor s-a apropiat de 4,8 milioane de euro.

Per ansamblu, indicii bursieri au inregistrat evolutii pozitive, inchizand sedinta in crestere cu circa 0,8%. In afara de SIF-uri, a caror evolutie a fost asemanatoare cu cele din zilele precedente, o lichiditate mai buna s-a observat in cazul actiunilor BRD si Petromidia.

"Astazi (n.r. - ieri) s-a observat o usoara crestere a lichiditatii din piata. Titlurile Petromidia au fost ceva mai active decat in ultima perioada, iar lichiditatea actiunilor BRD a crescut datorita rezultatelor raportate pe primul trimestru. In ansamblu insa, piata se mentine la aceleasi niveluri de pret", a comentat Bogdan Trandafir, directorul departamentului de analiza al BCR Securities, societatea de brokeraj a BCR.

Aceasta situatie de liniste ar putea anunta unele miscari in piata, insa deocamdata banii care se ruleaza la Bursa sunt insuficienti pentru a da nastere unui trend clar. "Este posibil ca in perioada urmatoare sa aiba loc unele miscari in piata, insa este greu de spus daca acestea vor conduce la formarea unui trend. Rezultatele la trei luni ar putea determina cresteri pentru unele actiuni, insa nu reprezinta un argument decisiv in evolutia piatei. Deocamdata nu toti clientii au banii investiti in piata, multi dintre ei asteptand sa se intample ceva nou, cum ar fi legea SIF-urilor sau listarea unei noi societati, pentru a-si plasa capitalurile", considera Trandafir.

Rezultatele bune raportate pe primul trimestru al acestui an au condus ieri la o crestere a lichiditatii actiunilor BRD-Groupe Societe Generale, transferurile realizate cu aceste titluri insumand 16,9 miliarde de lei (468.000 de euro). La nivelul pretului de tranzactionare titlurile BRD au castigat mai mult de 2%, inchizand sedinta la cotatia de 44.700 lei/actiune.

Actiunile Bancii Transilvania au inregistrat inca o usoara scadere, atingand la finalul zilei pretul de 7.650 lei/actiune, cu 0,6% sub nivelul de la sfarsitul sedintei precedente. Valoarea totala a operatiunilor realizate cu titlurile bancii a fost de 11,3 miliarde de lei (315.000 de euro).

Dintre emitentii cotati la categoria a II-a, cel mai lichid a fost Rompetrol Rafinare, cu un rulaj de 15,3 miliarde de lei (423.000 de euro). Cursul titlurilor Petromidia nu a inregistrat insa oscilatii importante, inchizand sedinta la 900 lei/actiune, in crestere cu 1,1%.

Titlurile celeilalte societati petroliere, Petrom, au urcat ieri cu 1,2%, inchizand la 3.290 lei/actiune. Transferurile cu aceste titluri au insumat 4,5 miliarde de lei (124.000 de euro).

Dintre SIF-uri, cea mai tranzactionata a fost din nou Banat-Crisana, cu un rulaj de peste 72,4 miliarde de lei (2 milioane de euro). La nivelul pretului de tranzactionare, actiunile SIF Banat-Crisana au castigat 0,8%, atingand in final 12.500 lei/actiune.



Piata RASDAQ

Sedinta de tranzactionare de ieri de pe Bursa Electronica RasdaQ a marcat o crestere a lichiditatii pietei fata de ziua precedenta. Capul de afis l-au tinut actiunile companiei de constructii Condmag Brasov.

Valoarea totala a tranzactiilor realizate cu titlurile Condmag s-a ridicat la peste 4,2 mld. lei (116.000 de euro), cotatia acestora osciland intre 3.500 lei/actiune si 4.320 lei/actiune. Pe parcursul zilei s-au derulat 7 tranzactii cu aceste actiuni, transferandu-se aproximativ 0,6% din capitalul social al companiei. Condmag Brasov, care are ca activitate de baza constructia de conducte magistrale, a raportat pierderi pe primul trimestru din 2005, dupa ce anul trecut obtinuse un profit de 47,5 mld. lei (1,3 mil. euro). Ultimul pret de tranzactionare a fost de 3.700 lei/actiune, egal cu pretul de referinta anterior. La acest nivel, capitalizarea bursiera a societatii se ridica la 640 mld. lei (17,7 mil. euro).

La Categoria I, o evolutie buna au avut titlurile Rompetrol (Vega), cu o valoare totala a tranzactiilor de aproape 711 mil. lei (19.700 de euro) si o apreciere cu 6,18% fata de sedinta precedenta. Minimul zilei a fost atins spre inceputul sedintei, cand cotatia acestora a coborat pana la 680 lei/actiune. Ultimul pret inregistrat, reprezentand si valoarea maxima la care s-au efectuat ieri transferuri cu actiuni Vega, a fost de 722 lei/actiune.

Dintre emitentii listati la Categoria a II-a, cel mai mare rulaj l-au inregistrat actiunile companiei Eurom Bank, in valoare totala de 78 mil. lei (2.200 de euro). Titlurile bancii si-au continuat evolutia fluctuanta din ultima perioada, pretul de inchidere, 5.500 lei/ actiune, fiind cu 0,92% mai mare decat in sedinta precedenta. De fapt, acesta a reprezentat si maximul zilei, cealalta extrema fiind de 5.200 lei/actiune.

Ieri s-a realizat si o tranzactie speciala, in urma careia si-au schimbat proprietarul 46.886 de actiuni Remat Arad la un pret de 60.000 lei/actiune, sub pretul de referinta anterior. Valoarea transferului a fost de aproximativ 2,8 mld. lei (77.800 de euro), implicand 3,53% din actiunile societatii, a carei activitate de baza o constituie recuperarea deseurilor si a resturilor metalice reciclabile.

O evolutie pozitiva au avut si titlurile companiei Inscut Bucuresti. Prin intermediul celor doua tranzactii realizate s-au transferat 8,37% din actiunile societatii. Ultimul pret a fost de 77.000 lei/actiune, cu 18,46% mai mare decat pretul de referinta anterior. Tranzactiile cu aceste titluri au totalizat 2,5 mld. lei (69.200 de euro).

Per ansamblu, piata Rasdaq a inregistrat ieri un rulaj de 15,4 mld. lei (427.000 de euro), indicele Rasdaq-C, care urmareste evolutia tuturor actiunilor, apreciindu-se cu 0,42% fata de ziua precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO