Burse - Fonduri mutuale

Broadhurst a iesit din Comvex pentru 13 mil. euro

14.03.2008, 19:35 16

Fondul american de investitii Broadhurst Investments a vandut ieri participatia de 21,7% pe care o detinea la operatorul portuar Comvex Constanta (CMVX) pentru
49 mil. lei (13,2 mil. euro).
Tranzactia s-a realizat la pretul de 51 lei/actiune, cu 16% peste pretul din piata, evaluand compania la 61 mil. euro. Pretul este apropiat de maximul de 52 lei/actiune atins in octombrie.
"Am vandut intrucat nivelul de profit este rezonabil si am gasit alte oprtunitati de a plasa sumele rezultate in conditii de risc mai scazute", a declarat Siminel Andrei, presedintele NCH Advisors, compania care administreaza fondul de investitii Broadhurst.
El nu a precizat care a fost profitul obtinut in urma tranzactiei, insa conform calculelor ZF, acesta depaseste 50% din valoarea pachetului vandut. Broadhurst a cumparat la sfarsitul lui 2005 un pachet de 12% din Comvex de la SIF Transilvania, pentru circa 3 mil. euro. Broadhurst mai detinea un pachet de 10,7% din Comvex din 2002.
Cumparatorul ar putea fi actionarul majoritar, firma Solidmet SRL, care detine 54% din actiuni, sau un asociat al actionarului majoritar.
Broadhurst s-a aflat in conflict cu conducerea Comvex anul trecut, fondul de investitii acuzand compania ca a incercat sa blocheze in mod nelegal accesul unui membru al actionarilor minoritari in Consiliul de Administratie.
Anul trecut, profitul Comvex s-a majorat cu 76%, la 16,1 mil. lei (4,8 mil. euro), pe fondul cresterii cifrei de afaceri cu 52%, la 75,3 mil. lei (22,5 mil. euro).
Broadhurst a vandut in 2005 pachetul majoritar pe care-l detinea la Romportmet Galati (ROMT), un alt operator portuar, pentru circa 35 mil. euro.
Comvex Constanta si Romportmet Galati fac parte din lantul de trasport pentru exporturile producatorului de otel Arcelor Mittal Galati (fostul Sidex).
Broadhurst, care era la sfarsitul anilor 90 unul dintre cei mai mari investitori de pe Bursa, cu detineri de peste 300 mil. dolari, si-a vandut in ultimii ani majoritatea pachetelor importante de actiuni detinute in companii listate sau a realizat divizari vanzand ulterior terenurile.
Vanzarile realizate anul trecut de Broahurst au totalizat circa 325 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO