Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj a scazut cat bancile americane

30.07.2008, 18:24 9

Actiunile Broker Cluj (BRK), singura societate de brokeraj listata la Bursa de Valori Bucuresti, au mai pierdut ieri 5%, continuand seria de scaderi puternice din ultimele doua luni, in ciuda revenirii pietei.
De la inceputul anului, actiunile Broker au pierdut aproape 80% din valoare, scadere asemanatoare cu cele inregistrate de bancile de investitii americane. De exemplu, Lehman Brothers, una dintre cele mai lovite banci de investitii de pe Wall Street in urma crizei subprime, a pierdut 76% din valoarea de piata de la inceputul anului, in timp ce Merrill Lynch, care a anuntat luni ca trebuie sa stranga 8,5 miliarde de dolari de la investitori pentru a acoperi pierderi rezultate din investitii, a scazut in acest an cu 54%.
In aceeasi perioada, SIF-urile au scazut in medie cu 56%, in timp ce indicele general al pietei, BET-C, s-a depreciat cu 35%.
Dintre toate societatile listate la Bursa, Broker este cea mai dependenta de evolutia pietei de capital, aceasta fiind si principala cauza a scaderii violente a actiunilor, sustin analistii.
"Broker Cluj este clar dependenta de Bursa, prin obiectul de activitate. Dintre toate societatile listate, Broker are cea mai mare expunere pe piata de capital, deoarece are detineri pe Bursa, care au scazut, si obtine venituri din intermedierea tranzactiilor de pe Bursa, care de asemenea au scazut. Cred ca lumea suprareactioneaza la Broker mai mult decat la SIF-uri", explica Paul Brendea, analist la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Scaderea Bursei a afectat puternic rezultatul operational al Broker, care nu a mai putut sa-si valorifice participatiile la preturi avantajoase. Veniturile din comisioanele de tranzactionare au scazut la randul lor odata cu scaderea valorii tranzactiilor intermediate.
In primul semestru, Broker a obtinut un castig de 2,83 mil. lei (775.000 de euro), in scadere cu 87% fata de perioada similara a anului trecut, cand a inregistrat un profit de 22,9 mil. lei (6,7 mil. euro). Valoarea tranzactiilor intermediate pe Bursa s-a redus la jumatate, de la 895 mil. lei in primele sase luni din 2007 la 450,5 mil. lei in aceeasi perioada a anului curent.
In aceste conditii, spun analistii, investitorii au inceput sa evalueze Broker Cluj raportandu-se la activul net, la fel ca in cazul SIF-urilor, in conditiile in care pana acum evaluau compania in principal pe baza multiplilor de profit. La sfarsitul anului trecut, Broker Cluj era evaluata pe Bursa la de 3,4 ori valoarea activului net, in conditiile in care SIF-urile erau evaluate la valori usor sub activul net. Aceasta ar putea fi una dintre explicatiile scaderii mai puternice a actiunilor Broker in raport cu SIF-urile, in conditiile in care activul net al Broker a scazut in primul semestru cu doar 1%, de la 161,6 mil. lei la 160 mil. lei.
In prezent, Broker se tranzactioneaza la 75% din valoarea activului net, in timp ce SIF-urile au ajuns la 50% din valoarea activului net.
"Din punctul de vedere al indicatorilor de evaluare, actiunile Broker arata mai bine decat multe dintre companiile listate, dar sunt foarte sensibile la evolutia pietei. Sunt convins ca in momentul in care piata isi va reveni si revenirea Broker va fi mai puternica", considera Paul Brendea.
Scaderea puternica a actiunilor ar putea crea dificultati de finantare pentru societatea de brokeraj, care si-a finantat investitiile in ultimii ani prin atragerea de capital de pe Bursa sau prin capitalizarea profiturilor. In prezent, pretul actiunilor a ajuns la aproape 0,4 lei, in conditiile in care valoarea nominala a acestora este de 0,5 lei/actiune, ceea ce face practic imposibila finantarea prin majorari de capital. Deocamdata, Broker nu are insa probleme de lichiditate, avand disponibilitati de 17,8 mil. lei (4,95 mil. euro) la sfarsitul lunii iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO