Burse - Fonduri mutuale

Brokerii, cu ochii pe politicieni si pietele externe

26.03.2007, 18:17 9

Sedinta de vineri a adus pe Bursa o crestere generala la nivelul indicilor, mai accentuata si de aceasta data pe BET-FI, indicele societatilor de investitii financiare (SIF), care a urcat cu peste 3,2%. Lichiditatea a crescut si ea fata de sedinta anterioara, valoarea totala a tranzactiiilor fiind de aproape 18 milioane de euro.
Revenirea a continuat si pe pietele internationale, sedinta de vineri fiind inchisa de majoritatea dintre acestea pe verde. Dow Jones Composite Index, indicele general al bursei de pe Wall Street, spre exemplu, a incheiat ultima sedinta in urcare cu aproape 0,7%.
"Ma asteptam la o revenire de circa 6% pe SIF saptamana trecuta si chiar analiza tehnica spunea acest lucru. Vineri au existat ordine mari pe titlurile SIF, iar acestea au fost agresive, cumparandu-se pachete importante cu ordine de cumparare date direct in ask (pretul cerut de vanzatori - n. red). Tocmai aceste ordine au tras piata in sus", spune Adrian Ceuca, director adjunct al societatii de brokeraj Broker Cluj.
Indicele BET-FI a sarit vineri cu 3,25%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 9,07 mil. euro (30,37 mil. lei), peste 50% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
Indicele BET, care urmareste cele mai importante zece actiuni in functie de capitalizarea bursiera si lichiditate, a urcat in ultima sedinta cu 0,96% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 17,73 mil. euro (59,47 mil. lei).
Actiunile Transelectrica si Petrom, care au o pondere de 15%, respectiv 20% in cosul indicelui BET, au inregistrat in ultima perioada oscilatii minime. Titlurile Petrom au urcat vineri cu 0,87% pe fondul unei lichiditati de 0,51 mil. euro (1,72 mil. lei), in timp ce actiunile Transelectrica au incheiat vineri la acelasi nivel ca si in sedinta precedenta, in conditiile unui rulaj de 0,38 mil. euro (1,28 mil.lei).
Actiunile Petrom au facut si obiectul unei tranzactii deal in valoare de 0,86 mil. euro (2,9 mil. lei). Prin intermediul acesteia s-a tranzactionat un pachet de cinci milioane de actiuni la un pret de 0,58 lei/actiune, acelasi pret la care s-a inchis si pe regular.
"Este posibil ca piata sa intre pe un trend ascendent, in conditiile in care intoarcerea de joi ar fi putut activa anumite fonduri de investitii straine. La fel de posibil este sa asistam la o continuare a corectiei. Depinde de situatia politica si pietele internationale", mai spune directorul adjunct de la Broker.

Actiunile Turism Felix, nou-venita la categoria a doua a Bursei, au urcat vineri cu 8,15% pe fondul unei valori a tranzactiilor in crestere de 0,53 mil. euro (1,8 mil. lei). Fata de ultimul pret la care s-a tranzactionat pe RASDAQ, cotatia actuala a titlurilor este cu peste 52% mai ridicata, dupa numai trei sedinte la cota Bursei de Valori Bucuresti. "Desi la prima vedere pare o actiune scumpa, potentialul de dezvoltare al afacerii este unul destul de mare. Este clar ca exista cumparatori care mizeaza tocmai pe acest lucru", spune Adrian Ceuca, director adjunct al societatii de brokeraj Broker Cluj. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,99 lei/actiune.

Titlurile SIF Banat-Crisana au sarit in ultima sedinta cu 4,26%, cea mai serioasa urcare din randul celor cinci societati financiare. Rulaj asigurat de SIF Banat-Crisana a fost de 1,3 mil. euro (4,35 mil. lei). Actiunile societatii au urcat numai in ultima saptamana cu 8,8%, dupa ce indicele BET-FI cazuse cu circa 13% fata de sfarsitul lunii trecute. "Daca saptamana trecuta recomandam acumulare pe SIF, saptamana aceasta recomand asteptare", spune Adrian Ceuca. Anul acesta SIF-urile vor incasa dividende de la BCR, BRD si Petrom in valoare de 59 milioane de euro, cu 17% mai mari decat anul trecut. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Banat-Crisana s-a perfectat la un pret de 2,94 lei/actiune.

Titlurile producatorului de piese auto Compa Sibiu au urcat vineri cu 2,88% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 0,98 mil. euro (0,3 mil. lei). Compania a anuntat saptamana trecuta ca va propune in urmatoarea AGA majorarea capitalului cu 2,21 mil. euro (7,43 mil. euro), pana la 6,65 mil. euro (22,3 mil. lei). Majorarea face parte dintr-un plan de investitii de 12 milioane de euro in cresterea capacitatii de productie a Compa. "Actiunea revine in atentia investitorilor dupa ce s-a trenzactionat mult la un pret de 1,2 lei/actiune. Compa are capacitatile de productie modernizate, iar majorarea reprezinta un mijloc eficient de a aduce bani in firma", spune Ceuca.

Titlurile companiei Rompetrol Well Services, divizia de servicii a grupului Rompetrol, au sarit vineri cu 8,04% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 0,1 mil. euro (0,34 mil. lei). La acest pret, actiunea are un PER de 13,8, luand in considerare rezultatele financiare disponibile pe ultimele 4 trimestre. "Pentru mult timp actiunea a avut cel mai mic PER de pe Bursa. Rezultatele financiare au fost de fiecare data bune. Rompetrol Well Services, fostul Petros, la fel ca si titlurile rafinariei Vega, au insa de suferit pentru ca fac parte din acelasi grup ca si Petromidia, care a dezamagit multi investitori in ultima perioada si nici macar nu si-a atins maximul de anul trecut", spune Ceuca.

Actiunile Imotrust Arad (fosta Arconserv), dezvoltator imobiliar, au sarit vineri cu 24,58% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 0,5 mil. euro (1,66 mil. lei). Actionarii principali ai companiei sunt Laicom Invest cu o participatie de 27,81%, Arconserv cu 24,4% si Grup Codlea cu o detinere de 19,13% din capital. Imotrust activeaza pe piata imobiliara, de constructii civile si industriale. Aceasta a luat fiinta prin fuziunea a 6 societati comerciale in trimestrul al doilea al anului 2006. RASDAQ-C, pincipalul indice al bursei electronice, a urcat vineri cu 2,55%, iar valoarea tranzactiilor pe aceasta piata a fost de 1,31 mil. euro (4,4 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO