Burse - Fonduri mutuale

Brokerii despre investitori: Toată lumea stă şi se uită

Autor: Stefan Musgociu

09.08.2012, 00:09 676
Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,4%, în linie cu bursele vest-europene, într-o piaţă în care cei mai mulţi inves­ti­tori au continuat să adopte poziţii de aş­tep­tare, iar acţiunile Fondului Pro­prie­ta­tea (FP) au acoperit aproape jumătate din lichiditate.
"Volumele scad deoarece nu sunt ştiri care să anime piaţa şi, momentan, nu este interes mare pentru acţiuni. Mai sunt ceva tranzacţii mai mari, dar acolo este ceva punctual, pe pachete, şi este vor­ba de doar un investitor mare sau doi. În rest, toată lumea stă şi se uită. Cât des­pre investitori străini, poate doar să apa­ră câte unu, dar nu vezi doi în ace­eaşi zi. Referendumul nu a rezolvat si­tuaţia politică din România şi străinii stau în expectativă, poziţia fiind urmată şi de mulţi investitori locali. Volumele vor creşte uşor în septem­brie, deoarece pâ­nă atunci cam toată lumea este în con­cediu şi nu se iau poziţii. Ar trebui să avem volume în creştere odată cu toam­na şi cu cât ne apropiem de alegerile par­lamentare şi se vor da ceva prog­no­ze. Totul este să fie progres, să se rezolve tele­novela referendumului", a declarat Bog­dan Ceucă, directorul de tranzac­ţio­n­are al casei de brokeraj Transilvania Capital.
Acţiunile Fondului Proprietatea au con­tinuat să fie cele mai lichide din pia­ţă, cu operaţiuni de 7,4 milioane lei, su­mă din care 5,1 milioane lei au re­pre­zen­tat valoarea unui deal. Preţul pe piaţa principală a scăzut cu 0,6%, la 0,5155 lei.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,85%. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlu­rilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,42%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO