Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Important e ca s-au oprit scaderile

27.11.2007, 18:48 12

Bursa a inregistrat a doua sedinta consecutiva de cresteri, SIF-urile urcand in medie cu peste 3% si tragand dupa ele toata piata. Brokerii se arata prudenti totusi si spun ca e mai probabila o stabilizare in zilele imediat urmatoare decat noi sedinte consecutive cu cresteri.
Indicele BET a castigat 1,4%, in principal pe seama evolutiei principalelor banci de la Bursa, companiile petroliere avand ieri o zi de scadere.
BRD a plusat cu 3,5%, pe o lichiditate buna, in timp ce Banca Transilvania a castigat peste 1%.
Brokerii spun ca este prematur sa se vorbeasca de formarea unei noi tendinte pentru piata dupa doar doua zile de cresteri, pentru o confirmare a unui trend de crestere urmand sa fie necesare si evolutii pozitive in zilele urmatoare.
"E greu de spus acum daca e doar o revenire sau daca vorbim deja de inceputul unui trend de crestere. Dupa o scadere de peste 30%, cu 2 zile de crestere nu se face primavara. Asteptam confirmarea in zilele urmatoare", a declarat Daniel Pocorea, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj BRD Securities.
"Important e ca piata s-a oprit din scadere. Pentru zilele urmatoare, ma astept mai curand la o stabilizare, este posibil sa alterneze sedintele de crestere cu cele de scadere. Nu cred ca pe termen scurt vom avea cresteri continue de la o zi la alta", considera Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Incepand de ieri se deruleaza si oferta publica la Transgaz, iar brokerii spun ca de un trend de crestere pe piata se poate vorbi dupa ce aceasta se va incheia.
"De crestere eu cred ca vom vorbi dupa incheierea ofertei la Transgaz", a spus Ceuca. Brokerii cred ca in continuare SIF-urile vor conduce evolutia pietei.
"In perioada imediat urmatoare, ma astept ca SIF-urile sa evolueze in jurul pragului de 68.000 de puncte. Vor incerca probabil acest prag, dar cred ca vor reusi sa-l confirme ca prag de suport", spune Adrian Ceuca.
Ieri, indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a inchis in jurul a circa 69.200 de puncte.
Ieri, pietele europene au avut in general evolutii stabile, pe crestere fiind in special bursele asiatice.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut ieri cu 3,24%, fiind a doua apreciere dupa o perioada in care au pierdut peste 10%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat ieri la circa 2,88 milioane de euro (10,41 milioane de lei), reprezentand primul rulaj din piata. BET-FI, indicele care evidentiaza evolutia de ansamblu a SIF-urilor, a crescut ieri cu 3,52%. Titlurile SIF Oltenia au pierdut de la inceputul lunii circa 11,5%, scazand de la un pret de 4,26 lei/actiune in prima sedinta din noiembrie, in vreme ce luna trecuta acestea au pierdut in jur de 1%. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a perfectat ieri la un pret de 3,82 lei/actiune.

Actiunile Petrom (SNP) au pierdut 1,2%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 270.000 de euro (0,98 milioane de lei), printre primele zece din piata. Compania petroliera intentioneaza sa suplimenteze bugetul de investitii initial anuntat pentru anul acesta, cu aproximativ 31,5 milioane de euro (114 milioane de lei), pana la 1,07 miliarde de euro (3,865 miliarde de lei), majoritatea fondurilor urmand sa fie investite in segmentul de explorare si productie, principala sursa de profit a companiei. Propunerile vor fi analizate in cadrul adunarii generale a actionarilor programata pentru marti, 27 noiembrie. Ultima tranzactie cu titlurile Petrom s-a perfectat la pretul de 0,494 lei/actiune.

Actiunile Broker Cluj (BRK ) au sarit ieri cu 8,41%, pe fondul unui rulaj de circa 0,48 milioane de euro (1,73 milioane de lei). Compania de intermediere financiara si-a lichidat la finele saptamanii trecute participatia de 5,62% pe care o detinea in cadrul Admeb Bucuresti (ADME), companie specializata in comertul cu ridicata al metalelor si minereurilor metalice. Pretul mediu de vanzare a fost de 3,65 lei/actiune. Pachetul a fost achizitionat de actionarul majoritar al societatii, firma Real Consult Immo din Bucuresti, care detinea inainte de aceasta tranzactie 84,8% din actiunile Admeb. Ultima tranzactie cu titlurile Broker s-a perfectat la pretul de 2,45 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol Well Services (PTR) au inregistrat o crestere de 7,53%, fiind a doua sedinta consecutiva in care titlurile companiei inregistreaza o crestere importanta, dupa cea de vineri de 5,04%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile diviziei de servicii in sectorul petrolier a grupului Rompetrol s-a ridicat ieri la 1,06 milioane de euro (3,84 milioane de lei), fiind cel mai mare rulaj inregistrat de companie in ultimele trei luni, dupa cel de 9,72 milioane de euro de la sfarsitul lui august. Rompetrol Well Services a inregistrat in trimestrul al treilea un profit net de 6,18 milioane de lei (1,84 milioane de euro), de doua ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut.

Titlurile Condmag Brasov (COMI) au crescut cu 2,54%. Condmag doreste sa contracteze un credit de la Volksbank, in valoare maxima de 1,86 mil. euro, rambursabil in zece ani, destinat achizitiei unui teren in judetul Brasov. Terenul este situat in apropierea comunei Feldioara si are o suprafata de 60.000 mp. Firma va garanta imprumutul cu bunuri din patrimoniu, actionarii urmand sa discute propunerea in adunarea generala din 27 decembrie. Consiliul Concurentei a sanctionat compania Dafora cu o amenda de 151.000 de lei, pentru ca nu a notificat preluarea controlului la Condmag, in luna mai a acestui an. Ultima tranzactie cu titlurile Condmag s-a perfectat la pretul de 1,21 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO