Burse - Fonduri mutuale

Brokerii nu par impresionati de noile maxime de pe Bursa

01.02.2007, 17:56 13

Bursa a inregistrat ieri noi maxime istorice la nivelul indicilor din piata, pe fondul unor rulaje in scadere, valoarea tranzactiilor din piata cumuland mai putin de 11,8 milioane de euro.
In lipsa unor informatii noi pe piata, brokerii se asteapta ca piata sa se linisteasca, in masura in care investitorii asteapta o confirmare a trendului prin rezultatele ce urmeaza sa fie raportate de companii in perioada urmatoare.
"Avem un maxim pe piata, dar nu e ceva spectaculos. E o evolutie pozitiva, dar piata se mentine in continuare destul de linistita atat din puncult de vedere al fluctuatiilor, cat si al volumelor in scadere", spune Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Indicele BET-C a reusit sa depaseasca ieri nivelul maxim atins la inceptul acestui an, dupa un avans de aproape 0,9% in sedinta de miercuri.
Indicele BET a urcat si el cu 1,2%, atingand un nou maxim istoric, pe fondul aprecierilor inregistrate de mai toate titlurile lichide din piata. Cele mai mari cresteri, de pana la 2%, le-au consemnat actiunile din sectorul petrolier, Rompetrol Rafinare si Petrom. Titlurile Bancii Transilvania si cele ale BRD au adaugat fiecare aproape 1%.
Interesul ridicat pentru actiunile Rompetrol Rafinare s-a mentinut si ieri, acestea fiind de departe cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de 2,4 milioane de euro (8,3 milioane de lei).
SIF-urile au pierdut in medie 1,2%, pe o lichiditate in scadere fata de media ultimei luni. Dintre SIF-uri, cel mai ridicat rulaj, de 1,2 milioane de euro (4,3 milioane de lei), l-au inregistrat actiunile SIF Oltenia, care au pierdut 0,6%.
"SIF-urile sunt pe o tendinta usoara de scadere in acest moment. Sunt aproape de varf si de obicei nu stau prea mult in aceasta zona. Cred ca este posibil ca de saptamana viitoare sa reintre pe o directie", spune Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Intercapital Invest.
"Poate rezultatele sa dea un impuls pietei. Piata ar suporta o noua crestere, insa investitorii asteapta o confirmare si din punctul de vedere al rezultatelor companiilor la sfarsitul anului", considera Alin Brendea.

Actiunile Rompetrol Rafinare au fost cele mai tranzactionate ieri, castigand aproape 2% pe un rulaj de 2,4 milioane de euro (8,3 milioane de lei). "Motiv clar de crestere dinspre societate nu avem. Pretul actiunilor a inceput sa urce din momentul in care Patriciu a declarat ca pana la sfarsitul acestui semestru se va finaliza o tranzactie de vanzare a unui pachet de circa 20-30% cu actiunile grupului Rompetrol. Se pare ca miscarile din cadrul grupului influenteaza cursul actiunilor companiei", precizeaza Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction. Titlurile Rompetrol Rafinare au fost tranzactionate la inchidere la pretul de 0,107 lei/actiune.

Titlurile dezvoltatorului imobiliar Impact Bucuresti au facut ieri obiectul unor tranzactii mai ridicate, in valoare de peste 1 milion de euro (3,6 milioane de lei). Pe fondul acestor tranzactii, cursul din piata s-a apreciat cu aproape 3%. In afara pietei, aceste actiuni au mai facut obiectul unei tranzactii speciale in valoare de 0,41 milioane de euro (1,4 milioane de lei). Transferul s-a realizat la un pret de 0,71 lei/actiune, cu peste 2% mai ridicat fata de nivelul de inchidere din sedinta precedenta. In ultima luna, actiunile Impact au castigat peste 20%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,715 lei/actiune, dupa ce pe parcursul sedintei atinsese si 0,73 lei/actiune.

Actiunile SIF Transilvania au pierdut aproape 1% ieri, pe fondul unui rulaj de 0,83 milioane de euro (2,8 milioane de lei). "Azi (n.r. ieri) s-a vazut din piata ca exista unul sau mai multi vanzatori care nu lasa cursul sa urce peste niste praguri, de circa 3,3 lei/actiune pentru actiunile SIF Moldova si 3,6 pentru titlurile SIF Oltenia", precizeaza Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Intercapital Invest. Cea mai mare scadere dintre SIF-uri, de 2,6%, au consemnat-o titlurile SIF Muntenia. Pe parcusul sedintei, actiunile SIF Transilvania au urcat pana la un prag maxim de 3,17 lei/actiune si au inchis pe minim, la 3,11 lei/actiune.

Titlurile producatorului de abrazivi Carbochim Cluj-Napoca au coborat cu 13% ieri, pe fondul unor tranzactii mai ridicate, de aproape 0,19 milioane de euro (0,64 milioane de lei). In ultimele doua sedinte, aceste actiuni au pierdut 24% din valoare, anuland tot avansul luat de la inceputul acestui an. Brokerii spun ca scaderea de ieri a venit pe fondul unui ordin de vanzare mai mare aparut in piata pe finalul sedintei care a dus cotatia Carbochim aproape de minimul de variatie permis pe parcursul unei sedinte de tranzactionare. Pe parcursul sedintei, aceste titluri au urcat si cu 6%, pentru ca mai apoi sa inchida pe minim, la 9,5 lei/actiune.

Actiunile Dafora Medias au facut din nou obiectul unor tranzactii ridicate pe piata RASDAQ, atingand un nou maxim dupa o apreciere de peste 5%. Valoarea transferurilor realizate ieri cu aceste titluri s-a ridicat la circa 0,42 milioane de euro (1,4 milioane de lei). "Evolutia buna din ultima perioada a acestor actiuni a venit pe fondul stirilor pozitive la nivelul companiei cu privire la investitiile in sistemul de transport al gazului dar si posibilul transfer al titlurilor Dafora la Bursa de Valori Bucuresti", spune Alin Brendea. La inchidere, actiunile Dafora Medias s-au tranzactionat la un pret de 2,87 lei/actiune, cu circa 14% peste nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO