Burse - Fonduri mutuale

Brokerii nu sunt convinsi inca de revenirea pietei

12.04.2006, 00:00 17

Sedinta de tranzactionare de ieri a fost marcata de o usoara revenire la nivelul lichiditatii din piata, odata cu revenirea la tranzactionare a actiunilor Rompetrol Rafinare. Brokerii nu cred insa ca volumele tranzactionate vor creste semnificativ in perioada urmatoare, in conditiile in care persista incertitudinile care planeaza in jurul Petrom si al SIF-urilor.

Valoarea totala a tranzactiilor derulate ieri pe piata a fost de circa 40 mil. lei (11,4 mil. euro), insa aceasta lichiditate mai ridicata se datoreaza, in primul rand, tranzactiilor de tip deal, care au insumat peste 13 mil. lei (3,77 mil. euro).

Preturile actiunilor lichide si-au continuat tendinta de revenire, plutonul fiind condus de Rompetrol Rafinare, ale carei titluri au crescut cu 8,8%, revenind din nou in preajma pragului de 0,1 lei/actiune. In aceste conditii, atat indicele BET, cat si BET-C au inregistrat aprecieri de cate 2,2%. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a avut un avans de 0,7%.

"In ciuda optimismului manifestat la inceputul sedintei de azi (ieri-n.r.), volumele sunt in continuare mici. Situatia de incertitudine din jurul SIF-urilor continua sa-si puna amprenta asupra evolutiei acestor actiuni. La fel si in cazul titlurilor Petrom, care si-au mai revenit usor in lipsa unor noi stiri negative", a aratat Gabriel Gheorghe, directorul general adjunct Equity Invest.

In general, brokerii sunt destul de rezervati in ceea ce priveste evolutia pietei in perioada urmatoare si nu se asteapta la o revenire a pietei decat catre inceputul lunii mai, o data cu apropierea datei la care va fi prezentat raportul de tara al Romaniei.

"Nu vom putea vorbi de o revenire a pietei decat in momentul in care vom avea cateva sedinte de tranzactionare cu volume de peste 50 de milioane de lei. Cred ca vom asista la o revenire a lichiditatii abia pe la inceputul lunii mai, cand optimismul investitorilor cu privire la un raport de tara pozitiv va determina o intensificare a tranzactiilor la Bursa", sustine Gabriel Gheorghe.

In perioada urmatoare, majoritatea companiilor listate la Bursa isi vor prezenta si rezultatele financiare pe primul trimestru al acestui an, insa brokerii spun ca piata va fi influentata in continuare in special de deciziile de la nivel politic.

"Nu cred ca rezultatele financiare ale companiilor isi pun prea mult amprenta asupra pietei, cat mai ales factorii externi de la nivel politic", spune Gheorghe.



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au revenit ieri la tranzactionare cu o crestere de 8,8%, care a propulsat cotatia actiunilor in apropierea pragului de 0,1 lei/actiune. In debutul sedintei, titlurile Petromidia au atins un nivel maxim de 0,1020 lei/actiune, inchizand la 0,0999 lei/actiune. "Era de asteptat o revenire a actiunilor Petromidia dupa ce judecatorii au respins cererea de arestare a lui Dinu Patriciu. Practic, aceasta decizie este importanta pentru increderea investitorilor in companie si arunca anumite semne de indoiala asupra acuzatiilor din cazul Petromidia", spune Gabriel Gheorghe. Titlurile Petromidia au fost cele mai tranzactionate ieri, cu un rulaj de 1,6 mil. euro.



Titlurile SIF Banat-Crisana au oscilat ieri in intervalul 2,35-2,4 lei/actiune, insa au inchis sedinta de tranzactionare la cotatia de 2,37 lei/actiune, ca si in ziua precedenta. Exceptand transferurile din piata, aceste titluri au facut obiectul a 3 tranzactii speciale, in valoare de 0,95 mil. euro. De altfel, ieri s-au realizat deal-uri importante cu actiunile tuturor celor cinci SIF-uri. SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania si-au anuntat intentia de a realiza majorari de capital din profitul obtinut in 2005 prin distribuirea de actiuni gratuite. Unii brokeri spun ca exista sanse mari ca acestea sa se aprobe, avand in vedere publicitatea foarte multa care s-a facut in jurul lor.



Actiunile BRD - Societe Generale si-au continuat revenirea, inregistrand si ieri un avans de 2,8%. Titlurile bancii au depasit astfel din nou pragul de 18 lei/actiune, inchizand la cotatia de 18,1 lei/actiune. Lichiditatea acestor titluri a fost insa destul de redusa, tranzactiile realizat ieri insumand 840.000 de euro. "Pe BRD a existat probabil un singur vanzator mare, care si-a lichidat participatia. Acesta a terminat de vandut la finele saptamanii trecute, dupa care titlurile BRD au inregistrat o revenire semnificativa", spune Gabriel Gheorghe. Pe langa tranzactiile din piata, cu actiunile BRD s-a realizat ieri si un deal in valoare de 355.000 de euro, la pretul de 17,7 lei/actiune.



Actiunile Biofarm au mai inregistrat o apreciere importanta, cursul titlurilor a ajuns ieri pana la un maxim zilnic de 0,64 lei/actiune. Actiunile au inchis sedinta la un pret de 0,635 lei/actiune, in crestere cu 1,6%. Conducerea Biofarm a hotarat ieri sa nu dea dividende in numerar din profitul pe anul trecut, care ar urma sa fie incorporat in rezervele societatii. In acelasi timp, consiliul de administratie a decis sa ceara aprobarea actionarilor pentru delegarea competentei de majorare a capitalului cu suma de 11 mil. lei din rezervele constituite din profit. De la finalul anului trecut au circulat de altfel speculatii pe piata ca Biofarm va capitaliza cea mai mare parte din profit si va acorda actiuni gratuite.



Actiunile Albalact au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate decat in ultima perioada, cu aceste titluri derulandu-se ieri tranzactii de 0,67 milioane de lei (0,19 milioane de euro). La inchidere, titlurile au fost cotate la un pret de 0,525 lei/actiune, in crestere cu 1% fata de sedinta precedenta. Albalact a inceput sa se afle de anul trecut in atentia investitorilor, pe masura ce societatea a inceput sa raporteze rezultate in crestere importanta, iar conducerea firmei a aratat ca are planuri ambitioase in continuare pentru dezvoltarea companiei, astfel incat sa poata face fata concurentei puternice de pe piata lactatelor dupa aderarea la UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO