Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că Bursa ar arăta altfel dacă ar avea formatori

19.08.2010, 23:48 17

Bursa a înregistrat ieri a doua zi de scădere, însă rulajeles-au menţinut foarte reduse, transferurile cu acţiuni cumulând abia2,7 mil. euro. SIF-urile au avut cel mai mult de suferit, acesteapierzând în medie 1,1%, în timp ce indicele BET a trecut doar înultimele minute ale şedinţei uşor pe minus. Indicele BET-C acoborât cu 0,2%. Brokerii spun că sunt investitori care ar dori săacumuleze titluri din piaţă însă lichiditatea foarte scăzută dinaceastă perioadă nu le permite să intre la cumpărare fără să urcefoarte mult preţul.

Se simte în piaţă absenţa market-makerilor (formatori de piaţă -n.red.). Ar fi investitori dispuşi să investească pe Bursă, dar nueste destulă lichiditate. Adică sunt foarte multe companiisubevaluate, dar nici volumele pe acestea nu sunt ridicate şi dinaceastă cauză piaţa noastră este ignorată. Şi pe Petrom şiAzomureş, acţiuni pe care a existat interes, nu este destulălichiditate şi investitorii acumulează foarte greu", spune DarieMoldovan, directorul de operaţiuni al Broker Cluj.

Titlurile Azomureş Tg.-Mureş (AZO) au fost ieri cele maitranzacţionate, valoarea transferurilor cumulând aproape 2,5 mil.lei şi au vizat transferul unui pachet de până la 1% din capitalulsocietăţii.

Pe finalul şedinţei însă marcările de profit de pe acestetitluri au dus cotaţia în jos cu 2,7%. Acţiunile Azomureş auînregistrat anul acesta cel mai mare avans din piaţă, cotaţiaurcând cu peste 90% de la finele anului precedent.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5), care de obicei atrăgeau cele maimari rulaje, au stagnat pe un volum foarte redus, de 0,7 milioanede lei, în timp ce acţiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut1,8%.

Acţiunile Petrom (SNP) şi titlurile Bursei de Valori Bucureşti(BVB) au înregistrat creşteri uşoare, de 0,3%, acestea din urmăfiind intens tranzacţionate, cumulând peste 350 de transferuri încursul şedinţei de ieri şi un rulaj de 700.000 de lei.

Acţiunile BRD Société-Générale (BRD) au stagnat ieri, în timp cetitlurile Băncii Transilvania (TLV) au închis în scădere cu0,7%.

Un declin mai important a fost consemnat de acţiunile RompetrolRafinare, care au pierdut 3,9%.

La polul opus s-au aflat acţiunile Amonil Slobozia (AMO), careau câştigat 2,8%.

Transferul acţiunilor de pe piaţa RASDAQ pe piaţa reglementatăar creşte rulajele pentru că investitorii străini preferă acţiunilede la BVB, unde sunt condiţii de transparenţă mai mare", spuneMoldovan.

Potrivit lui, în lipsa unor deprecieri semnificative peparcursul săptămânii viitoare, piaţa de la Bucureşti ar putea săînregistreze aprecieri mai pronunţate din luna septembrie, condiţiaprincipală fiind ca piaţa externă să nu fie afectată în moddramatic de eventuale evenimente negative.

Darie Moldovan spune că deşi piaţa de la Bucureşti se află încămult sub nivelurile maxime din acest an şi ar avea un potenţial maimare de creştere decât pieţele dezvoltate, faptul că acestea dinurmă n-au reuşit să-şi depăşească maximele a descurajatinvestitorii locali care au luat în continuare o poziţie deaşteptare. Bursa americană a deschis şedinţa de ieri în scădere cucirca 1%, iar bursele europene au continuat să înregistrezecorecţii la aceeaşi oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO