Burse - Fonduri mutuale

Bursa a pierdut aproape 35% in primul semestru pe fondul crizei internationale. Ce ne rezerva semestrul al doilea?

01.07.2008, 19:46 20

Scaderile de pe pietele internationale au fost factorul determinant care a dictat evolutia Bursei de Valori Bucuresti in primul semestru al anului, principalul indice al pietei, BET-C, pierzand 29% din valoare in aceasta perioada.
Temerile legate de posibila intrare a economiei SUA in recesiune pe fondul agravarii crizei financiare internationale a cauzat un val de vanzari pe principalele burse straine.
Criza subprime din SUA, care a stat la baza crizei financiare internationale, a culminat cu falimentul bancii ipotecare britanice Northern Rock si a uneia dintre cele mai mari banci de investitii de pe Wall Street, Bear Stearns, care pentru a se salva a fost preluata pentru o suma modica de JP Morgan.
Ulterior, pe fondul datelor care aratau ca economia SUA s-a mentinut in primele doua trimestre pe linia de plutire, precum si previziunilor analistilor ca perioada mai grea a trecut, bursele din toata lumea s-au oprit din cadere si au inregistrat chiar reveniri.
Cresterea fara precedent pentru ultimii ani a pretului petrolului, cu peste 40% de la inceputul acestui an si in general a marfurilor, a amplificat presiunile inflationiste mai in toate tarile si a sporit temerile investitorilor cu privire la intrarea economiei americane, si asa fragile, in recesiune, cauzand noi scaderi puternice pe bursele internationale, multe dintre ele atingand noi minime. Bursa de la Bucuresti nu a ramas neocolita, scaderile inregistrate de aceasta fiind unele dintre cele mai mari din regiune si au venit in special pe fondul iesirilor de capital strain.
Datele cu privire la economia Romaniei si indicatorii financiari in crestere ai companiilor de pe Bursa aproape ca nu au contat in evolutia pietei, influenta acestora fiind una mult diminuata in aceasta perioada. Astfel, avansul peste asteptari al economiei din primul trimestru, de 8,2%, nu s-a resimtit deloc pe Bursa, ba din contra, a cauzat tot mai multe ingrijorari cu privire la riscul unei supraincalziri si aterizari bruste a economiei.
Sectorul serviciilor financiare, ca si pe bursele straine, a fost unul dintre cele mai afectate, indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, pierzand in primele sase luni aproape 40% din valoare, iar actiunile firmei de intermediere Broker Cluj (BRK) s-au depreciat in aceasta perioada cu circa 65%. In topul scaderilor s-au aflat in general companii care au raportat pe primul trimestru din acest an rezultate slabe, precum Artrom Slatina (ART), Rompetrol Rafinare (RRC) si Turbomecanica Bucuresti (TBM), ale caror actiuni au scazut de peste doua ori in prima jumatate a anului. O scadere puternica au consemnat si actiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Bucuresti (IMP), care s-au depreciat cu 56% de la sfarsitul anului trecut, sectorul imobiliar fiind puternic afactat pe piata americana. Actiunile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) au pierdut 50% de la finele anului trecut.
Una dintre surprize au fost producatorii de ingrasaminte Azomures Targu-Mures (AZO) si Amonil Slobozia (AMO), carora criza de pe piata alimentara le-a adus in primul trimestru din acest an profituri record, dupa ce in ultimii ani s-au aflat in pragul falimentului.
Ca urmare, titlurile Azomures au consemnat cel mai mare avans de pe Bursa, aceste actiuni apreciindu-se in primele sase luni de 3,3 ori. Lupta actionarilor minoritari pentru un pachet de control la operatorul portuar Socep Constanta (SOCP) a facut ca aceste titluri sa avanseze in aceeasi perioada cu 47%. Cele doua actiuni au fost de altfel singurele de pe Bursa care au adus un randament pozitiv in primul semestru.
O alta surpriza a constituit-o profitul record al Petrom din primul trimestru al acestui an, care a urcat de 2,6 ori comparativ cu perioada similara din 2007, ajungand la 265 mil. euro. Rezultatele bune ale Petrom au fost urmate de un avans al acestor titluri cu 40% pe Bursa, dar in final n-au reusit sa se situeze peste cotatia de la finele anului trecut.
Desi contextul de piata nu a fost unul prielnic listarilor, numarul acestora a fost unul destul de important, mai ales daca luam in calcul ca anul trecut am avut parte de un singur IPO, cel al Transgaz (TGN). Din cele cinci oferte de listare care s-au derulat in aceasta perioada patru s-au incheiat cu succes, respectiv Casa de Bucovina,Teraplast, Contor Group si STK Emergent.
"Victima" crizei internationale a fost producatorul de profile din PVC Pomponio, care nu a reusit sa stranga suma vizata pentru a se lista la BVB. Multe companii au preferat sa astepte vremuri mai bune pentru a face pasul pe Bursa.
Anul 2008 a adus si prima listare internationala, titlurile Erste Bank, actionarul majoritar al celei mai mari banci romanesti, BCR, putand fi tranzactionate pentru prima data si la Bucuresti, dupa Viena si Praga.

Pentru detalii vezi documentul atasat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO