Burse - Fonduri mutuale

Bursa a pierdut tot ce castigase de la inceputul anului

Bursa a pierdut tot ce castigase de la inceputul anului

Click pentru imaginea marita

22.11.2007, 18:39 13

Bursa a pierdut in ultimele doua zile circa 1,3 mld. euro din capitalizare pe fondul unora dintre cele mai severe corectii din ultimul an, capitalizarea totala a companiilor listate pe BVB ajungand la nivelul de 22 mld. euro inregistrat la inceputul anului.
Fata de maximul de 32 mld. euro atins in luna iulie, Bursa a pierdut pana acum peste 10 mld. euro, la aceasta corectie contribuind, pe langa scaderile actiunilor, deprecierea leului fata de euro si anularea majorarii de capital de la Oltchim in urma careia s-a evaporat circa 1 mld. euro din piata.
Indicele BET al celor mai importante zece companii de la Bursa a pierdut cate 2% in ultimele doua sedinte de tranzactionare. Cele mai lovite au fost SIF-urile, care au pierdut in medie peste 3% pe zi, pe fondul unor volume de tranzactionare ridicate.
Principalele cauze ale acestor scaderi sunt, potrivit brokerilor, vanzarile unora dintre fondurile straine pe fondul crizei de pe pietele internationale, dar si panica instaurata in randul investitorilor locali in ultimele saptamani.
"Scaderile violente din ultimele zile au drept cauza un mix format din reducerea pozitiilor sau exitul unor investitori institutionali si panica instaurata in randul investitorilor mici. Amploarea scaderilor este insa o consecinta a lipsei unor investitori mari locali, care sa preia aceste fluxuri de iesire ale fondurilor straine", sustine Daniel Pocorea, directorul de tranzactionare al BRD Securities.
Cele mai importante piete europene au inregistrat la randul lor scaderi semnificative ieri, pierzand in general peste 1%, in timp ce pe pietele asiatice corectiile au depasit 2% in Japonia si 4% in China.
"Este in continuare un moment negativ pe pietele internationale care se rasfrange si asupra pietei din Romania. Din cauza temerilor gobale legate in special de sectorul financiar, investitorii institutionali isi reduc pozitiile pe pietele volatile. Astfel se explica de ce in ultimele zile cel mai mult a scazut piata romaneasca si cele din tarile baltice, de exemplu", explica Liviu Giugiumica, directorul general al CA IB Securities. El sustine ca pe plan local, sentimentul negativ este cuplat si cu temerile macro privind deficitul de cont curent si implicatiile acestuia.
"Chiar daca valorile la care au ajuns unele companii nu justifica vanzarea, in randul investitorilor primeaza temerile privind evolutia pietelor internationale. Situatia negativa este posibil sa mai continue, urmand sa asistam la o revenire in cel mai bun caz catre sfarsitul anului sau inceputul anului viitor, recuperare care probabil va fi mai de lunga durata", considera Giugiumica.
In urma scaderilor din ultimele luni peste o treime din companiile listate au ajuns la niveluri de pret sub cele inregistrate la sfarsitul anului trecut. Printre cele mai importante se numara Petrom (SNP), care a pierdut in acest an 13,6%, SIF Moldova (SIF2), cu o scadere de 10,7%, Transelectrica (TEL) si SIF Banat-Crisana (SIF1), care au pierdut peste 8%.
"Din momentul acesta eu recomand investitorilor prudenta la cumparare si construirea unor pozitii pe termen lung si chibzuinta la vanzare", a declarat Pocorea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO