Burse - Fonduri mutuale

Bursa a revenit pe plus în iulie în ciuda vacanţei şi a scandalurilor politice. Care sunt câştigătorii

Bursa a revenit pe plus în iulie în ciuda vacanţei şi a scandalurilor politice. Care sunt câştigătorii

Autor: Stefan Musgociu

01.08.2012, 00:05 484

Bursa de la Bucureşti a avansat marţi cu 0,88%, iar în iulie indicele general BET-C a urcat uşor după patru luni consecutive de scăderi, reuşind să revină peste nivelul de la finalul anului trecut.

Piaţa locală a continuat în iulie să evolueze "în lateral", şedinţele de scădere fiind urmate de zile de creştere, şi variaţiile înregistrate de indicele general BET-C fiind în majoritatea cazurilor de sub 1%. În ciuda războiului politic, care a avut implicaţii negative pe piaţa valutară, bursa a avut o evoluţie pozitivă.

Indicele BET-C a reuşit, însă, să crească cu 3,2% şi să pună, astfel, capăt unui şir de patru luni de scăderi în care a coborât cu aproape 18% şi a pierdut întregul câştig din primele două luni ale anului.

Indicele BET, care urmăreşte cele mai importante zece companii de pe bursă (fără SIF-uri), a câştigat 3,65% în iulie, iar de la începutul anului are o creştere de 8,2%. Indicele BET-FI, care urmăreşte SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 6,2% în iulie şi cu 11,6% de la începutul anului.

Astfel, indicele extins al Bursei BET-XT a avansat în luna iulie cu 3,86% şi, raportat la nivelul de la finalul anului trecut, este cu 6,55% mai sus. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Pro­prietatea. Valoarea tranzacţiilor de pe bursă a fost de 516 mil. lei în iulie, cu 25% mai mică decât în luna pre­cedentă.

"Piaţa locală rămâne caracterizată de letargie şi este extrem de puţin influenţată de evenimentele de pe scena politică din cauza unei participări marginale a publicului investitor în actul de tranzacţionare. Lichiditatea zilnică consemnează cel mai adesea cote extrem de reduse, excepţii făcând zilele care înre­gistrează tranzacţii speciale precum cele de săptămâna trecută. Una dintre acţiunile care reuşesc să se detaşeze de acest cadru de dezinteres este Fondul Proprietatea, care pe lângă deal-urile însemnate ca valoare din ultimele şedinţe a cunoscut şi o apreciere semnificativă. Aceste evoluţii sunt puse pe seama interesului deosebit al unei categorii de investitori instituţionali străini faţă de activele acestui fond şi, poate, de o evoluţie pozitivă a subiectului Hidroelectrica", a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

În şedinţa de marţi piaţa a fost pe verde încă din primele minute, însă lichiditatea a continuat să fie redusă şi doar câteva acţiuni au înregistrat rulaje mai vizibile. Astfel, majoritatea investitorilor au continuat să absenteze de la tranzacţionare, la fel ca în precedentele şedinţe. Creşterea pieţei a fost susţinută în principal de evoluţia acţiunilor Fondului Pro­prietatea, al căror preţ a început să urce cu peste 2% în a doua parte a zilei şi a atins de mai multe ori nivelul de 0,51 lei/titlu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO