Burse - Fonduri mutuale

Bursa a stagnat, pe un rulaj salvat de deal-uri cu acţiuni BRD

Bursa a stagnat, pe un rulaj salvat de deal-uri cu acţiuni BRD

Foto: Octav Ganea

Autor: Stefan Musgociu

07.12.2011, 17:18 161

Bursa de la Bucureşti a stagnat miercuri, într-o piaţă apatică şi în care cei mai mulţi investitori au adoptat poziţii de aşteptare, iar lichiditatea a fost salvată de opt deal-uri cu 0,16% din acţiunile BRD (BRD).

La finalul şedinţei, indicele general BET-C se plasa cu numai 0,08% peste nivelul de la închiderea sesiunii precedente.

Piaţa a fost pe creştere încă din primele minute, însă volumele de acţiuni tranzacţionate au fost reduse. Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 25,4 milioane lei (5,8 milioane euro), valoare cu 18% sub rulajul şedinţei de marţi, de 31,1 milioane lei (7,1 milioane euro).

Cu transferuri de 14,7 milioane lei (3,3 milioane euro), acţiunile BRD au asigurat 58% din lichiditatea pieţei. Cea mai mare parte a rulajului titlurilor băncii a provenit din opt deal-uri cu 0,16% din acţiunile BRD, în valoare de 12,6 milioane lei (2,9 milioane euro).

Brokerii cred că deal-urile au fost realizate între mai multe fonduri administrate de aceeaşi companie de administrare, pentru reaşezări de portofolii pentru finalul de an. Un indiciu ar fi chiar preţul la care au fost realizate tranzacţiile.

Deal-urile au fost efectuate la acelaşi preţ, de 11 lei, cu doar 0,09% peste ultima cotaţie de marţi. Pe piaţa principală, cea mai recentă tranzacţie a fost realizată la 11 lei.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu doar 0,18%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu numai 0,12% sub închiderea şedinţei precedente.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,22%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut nesemnificativ, cu 0,07%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, crede că lichiditatea redusă este cauzată de prudenţa investitorilor în condiţiile unei crize de încredere şi de interpretare a fundamentelor economice din zona euro.

"Nu cred că se pune problema ca investitorii să fie resemnaţi pentru că pe piaţa autohtonă există argumente care acţiunile cele mai lichide sunt la preţuri încă tentante. Printre aceste argumente se regăsesc rezultatele financiare ale companiilor în acest an, randamentele dividendelor pentru companiile importante, îndatorarea mai redusă a companiilor din România decât a celor similare din Europa Centrală şi de Est. În plus, percepţia riscului de ţară a României nu este în deteriorare, inclusiv datorită umbrelei oferite pentru 2012 de acordul cu FMI", a declarat Căruntu pentru MEDIAFAX.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 5,1 milioane lei, iar preţul a avansat cu 0,47%, la 0,424 lei.

"Nu cred că se poate pune problema ca până la finalul lunii decembrie Bursa să mai recupereze scăderea din acest an, având în vedere fundamentele macro, temerile de blocaj ale pieţelor de credit în condiţiile semnelor de întrebare legate de sustenabilitatea datoriilor suverane ale unor ţări din zona euro. Semnele de întrebare sunt mult prea mari pentru a se face lumină brusc, dar cred că în mod clar sentimentul de siguranţă se va reface sustenabil în mod gradual în perioada următoare şi anul viitor", a conchis analistul.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 1,5%, deşi în prima parte a şedinţei au fost pe verde. Inversarea liniei a venit după ce un oficial german a spus că Germania respinge propunerea de a combina cele două fonduri de salvare a statelor supraîndatorate din zona euro.

Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu cel mult 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO