Burse - Fonduri mutuale

Bursa bate pasul pe loc

11.05.2005, 19:41 13

Nimic nu pare sa ameninte in aceasta perioada linistea de la Bursa, evolutia pietei continuand sa fie neconvingatoare, in timp ce investitorii asteapta in continuare formarea unui trend stabil.

O evolutie precum cea de astazi nu mai surprinde acum pe nimeni, dupa aproape o luna de evolutii neconvingatoare, in care piata a incercat, fara succes, sa-si gaseasca o cadenta.

"Dupa evolutiile spectaculoase de la inceputul anului, cresteri puternice, urmate de corectii la fel de importante, piata pare sa fi intrat pe un palier mai stabil. La preturile actuale, vanzatorii sunt din ce in ce mai putin prezenti in piata, in timp ce cumparatorii se mentin in expectativa, asteptand formarea unui trend crescator", a declarat Alin Brendea, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Prime Transaction.

"Doua lucruri ar putea scoate Bursa din amorteala: fie aparitia unor informatii bune despre societatile mari, cum sunt SIF-urile, care sa trezeasca interesul investitorilor, fie implicarea mai puternica a investitorilor mari, care la noi sunt fondurile straine, care sa aduca bani in piata si sa dea tonul cresterii. Pe termen scurt insa, piata va continua intr-o nota stabila", considera Brendea.

Cea mai stabila evolutie au inregistrat-o ieri SIF-urile, care, desi au fost cele mai tranzactionate, au incheiat la preturi foarte apropiate de cele din sedinta precedenta. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci SIF-uri a incheiat ieri in urcare cu 0,2%. Cea mai mare crestere au avut-o actiunile SIF Moldova, care au inchis sedinta la 10.300 lei/actiune, cu 2% peste nivelul de la finele zilei precedente. Tranzactiile cu aceste titluri au insumat 10,5 mld. lei (290.000 de euro).

Cele mai tranzactionate titluri au fost din nou cele ale SIF Banat-Crisana, cu transferuri de 36,5 miliarde de lei (un milion de euro). Pretul de inchidere a fost in acest caz de 12.100 lei/actiune, in coborare cu 0,8%. Un rulaj bun au realizat si actiunile SIF Muntenia, care au facut obiectul unor operatiuni in valoare de 22,4 mld. lei (620.000 de euro). Ultima tranzactie s-a derulat la pretul de 8.850 lei/actiune, in urcare cu 1,1%. Dintre ceilalti emitenti, cea mai buna lichiditate a inregistrat-o Rompetrol Rafinare, cu transferuri de 9,4 miliarde de lei (260.000 de euro). Pretul de tranzactionare al actiunilor Petromidia a coborat cu 1,5%, inchizand la 905 lei/actiune.

La categoria I, cele mai tranzactionate au fost actiunile Petrom, care au facut obiectul unor transferuri de aproape 9 miliarde de lei (245.000 de euro). Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la pretul de 3.250 lei/actiune, cu 1,2% mai putin decat in ziua precedenta.

Tot ieri s-au consemnat si doua tranzactii speciale. Prima s-a realizat cu titlurile Alro Slatina, si s-a ridicat la 7 miliarde de lei (194.000 de euro). Pretul de tranzactionare a fost de 47.000 lei/actiune si a coincis cu pretul de inchidere din piata. In cealalta tranzactie speciala s-au transferat 125.000 de actiuni BRD, la un pret de 45.500 lei/actiune, operatiunea valorand 5,7 miliarde de lei (158.000 de euro).

andrei.chirileasa@zf.ro



Piata RASDAQ

Valoarea totala a tranzactiilor de pe Rasdaq s-a ridicat ieri la peste 9,6 miliarde de lei (266.000 de euro), doar doua societati contribuind cu 58% la rulajul total al pietei.

La Categoria de Baza, cel mai tranzactionat emitent a fost producatorul de uleiuri vegetale Argus Constanta. Valoarea tranzactiilor desfasurate cu titlurile Argus nu a fost insa foarte ridicata, rulajul de ieri fiind de doar 672 de milioane de lei (18.600 de euro). Ultima tranzactie s-a desfasurat la pretul maxim al zilei de 36.800 de lei/actiune, dupa ce cotatia atinsese un minim de 36.500 de lei/actiune. La nivelul pretului de inchidere, actiunile Argus au inregistrat ieri o crestere de 0,82%.

Neptun Campina a parcurs o noua sedinta pozitiva, dar desi a realizat al doilea rulaj de la categoria de baza, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii nu a depasit 330 de milioane de lei (9.100 de euro). In conditiile acestei lichiditati scazute, cursul mediu, de 269.411 de lei/actiune, a crescut cu 3,27% fata de sedinta precedenta. Cotatia Neptun a oscilat ieri intre un minim de 260.000 de lei/actiune si un maxim de 275.000 lei/actiune.

La a doua categorie, lichiditatea emitentilor a fost extrem de scazuta, cel mai mare rulaj, de 150 de milioane de lei (4.150 de euro), fiind realizat de producatorul de materiale de constructii Elpreco Craiova. Marti s-au realizat numai 8 tranzactii cu titlurile Elpreco, prin care s-au transferat 248 de actiuni. La inchidere, cursul actiunilor Elpreco a fost de 630.000 de lei/actiune, fara modificari fata de sedinta precedenta.

Titlurile Braiconf Braila au inregistrat o lichiditate buna, valorarea tranzactiilor derulate cu actiunile producatorului de haine depasind 2,1 miliarde de lei (58.000 de euro). Cotatia a inregistrat totusi o usoara depreciere fata de sedinta precedenta, de 0,85%. La inchidere, cursul s-a apropiat de pretul minim, de 58.000 de lei/actiune, dupa ce in cursul zilei de ieri atinsese un maxim de 59.500 de lei/actiune. Ultima tranzactie s-a efectuat la pretul de 58.500 de lei/actiune.

Cea mai tranzactionata societate de ieri a fost Rompetrol (Vega), cu un rulaj de 3,5 miliarde de lei (96.800 de euro), emitentul inregistrand o evolutie buna a cursului, cu o crestere de 15% (maximul posibil) la un pret de inchidere de 805 lei/actiune.

andrei.chirileasa@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO