Burse - Fonduri mutuale

Bursa cere companiilor sa publice salariile managerilor si rezultatele financiare pe IFRS

27.01.2009, 19:28 55

Bursa de Valori Bucuresti a lansat "Codul de Guvernanta Corporativa", care prevede printre altele ca emitentii cotati pe Bursa sa publice la final de an remuneratiile directe si indirecte ale administratorilor si directorilor si sa faca distinctia intre componenta fixa si variabila a acestora.

In prezent, putine companii de pe Bursa au publicat informatii cu privire la remuneratia directorilor si membrilor Consiliului de Administratie, iar aceste informatii erau incomplete.
Aplicarea codului este lasata la latitudinea emitentilor de la BVB, insa, in cazul neaplicarii lui, conducerea companiei va trebui sa explice in raportul anual, intr-un text atasat acestuia, motivele care au stat la baza neaplicarii punctelor din cod, dupa motoul "aplici sau explici".
Codul de Guvernanta Corporativa va aduce un nivel de transparenta superior celui pe care sunt obligate sa-l respecte in prezent companiile listate pe Bursa si care va intra in vigoare chiar din acest an.
Printre prevederile codului de guvernanta corporativa se mai numara raportarea rezultatelor financiare periodice pe standarde internationale (IFRS), numirea in Consiliul de Administratie a unui numar "suficient" de administratori independenti, care sa-si exprime in mod liber opinia cu privire la deciziile pe care conducerea le ia. In prezent doar cateva companii de la Bursa publica rezultatele periodice pe standarde internationale (IFRS).
Companiile de la Bursa care au raportat pana in prezent date financiare pe standarde internationale sunt Petrom (SNP), Impact Bucuresti (IMP), BRD Societe Generale (BRD), Rompetrol Rafinare (RRC), Flamingo International (FLA).
Datele pe standarde IFRS ar reprezenta un avantaj mai ales pentru companiile interesante pentru investitorii straini, in conditiile in care acestia sunt familiarizati cu acest model de raportare.
CNVM a cerut si SIF-urilor sa intocmeasca rezultate financiare consolidate, dar acestea au motivat ca o astfel de procedura ar fi prea costisitoare, avand in vedere ca societatile de investitii financiare detin participatii la zeci sau chiar sute de companii.
Noul cod mai prevede infiintarea unor comitete de remunerare a administratorilor si de audit, din care vor face parte si administratori indepedenti. Totodata, codul mai cere ca emitentul sa faca publice periodic informatii relevante, cu privire la activitatea acestora, transmise atat in limba romana, cat si in engleza.
Potrivit codului, companiile trebuie sa includa pe site-ul propriu o sectiune cu datele de interes pentru investitori, referitoare la Adunari Generale, rezultate si raspunsuri ale CA la intrebarile venite din partea actionarilor proprii.
Totodata, emitentii sunt sfatuiti sa tina cel putin o data pe an intalniri cu analistii, brokerii si agentiile de rating, in scopul prezentarii elementelor financiare.
De asemenea, CA va adopta reguli pentru evitarea acuzatiilor de tranzactionare pe baza de informatii privilegiate sau de manipulare a pietei de capital.
Desi Codul este destinat companiilor listate pe piata reglementata a Bursei, principiile pot fi urmate si de societatile de pe RASDAQ, mai ales ca multe dintre ele si-au manifestat in ultimul timp dorinta de a se transfera pe piata reglementata a BVB.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO