Burse - Fonduri mutuale

Bursa creşte cu paşi mici, dar investitorii sunt în vacanţă

Bursa creşte cu paşi mici, dar investitorii sunt în...

Autor: Stefan Musgociu

11.07.2013, 19:32 414

Bursa de la Bucureşti a încheiat o nouă şedinţă în creştere uşoară, cu 0,24% (indicele BET-C), însă brokerii consideră că evoluţia din ultimele şase şedinţe nu este relevantă, având în vedere volumele reduse de acţiuni tranzacţionate.

În ultimele şase şedinţe indicele general al Bursei, BET-C, a avansat cumulat cu 2,73%, iar atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată doar pe câteva acţiuni, iar aproape 40% din rulajul pieţei a fost susţinut de deal-uri.

„Volumele sunt prea mici ca să putem spune că piaţa are un trend. Din păcate, şi interesul scăzut pentru România din partea străinilor şi faptul că au început vacanţele «contribuie» din plin la lichiditatea redusă. Nu cred că până în septembrie vom avea zile cu volume de peste 10 milioane de euro pe piaţa regular, poate doar întâmplător. Se pare că încă vreo două luni de acum înainte piaţa va evolua într-un range strâns, plus/minus 5%, cu volume reduse. Raportările semestriale pot să mai aducă un plus uşor de lichiditate şi volatilitate. Din păcăte, asta este! Nici pe plan extern şi nici intern nu se preconizează evenimente sau reuniuni politice sau economice ce ar prefigura un eventual impact asupra pieţelor mari sau un efect de val asupra celor de frontieră“, a declarat Octavian Dra­golea, directorul sucursalei din Bucu­reşti a firmei de brokeraj IFB Finwest.

Lichiditatea pieţei, de 21,9 mil. lei (4,9 mil. euro), a fost cu un sfert sub cea de miercuri, de 29,3 mil. lei (6,6 mil. euro). Aproape 40% din rulajul de joi a fost asigurat de deal-uri cu cu titluri SIF Muntenia (4,8 mil. lei), BRD (2,3 mil. lei) şi Banca Transilvania (1 mil. lei).

„În această perioadă nu se prea fac nici reaşezări de portofoliu ale instituţionalilor, doar mici ajustări de deţineri şi expuneri pentru a preveni un eventual risc de volatilitate. În general frecvenţa mai mare a tranzacţiilor deal este dată şi de reducerea valorii minime a unei asemenea tranzacţii, în baza unui regulament la nivel european, şi de faptul că tranzacţiile cu blocuri mai mari, în general, se fac la o singură casă de brokeraj cu ambele părţi, brokerii încercând să găsească contraparte tot printre clienţii proprii pentru a genera rulaj şi venituri“, a mai spus Dragolea.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, a încheiat ziua în creştere cu 0,41%, în timp ce indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,25% sub nivelul de miercuri. Acţiunile Fondului Proprie­tatea au consemnat un rulaj de 3,6 mil. lei, iar preţul a scăzut cu 0,86%, la 0,6375 lei.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.07.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO