Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1%, pe un rulaj salvat de tranzacţiille din a doua parte a zilei

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1%, pe un rulaj salvat de tranzacţiille din a doua parte a zilei

Foto: Octav Ganea

Autor: Mediafax

19.01.2012, 17:14 234

Bursa de la Bucureşti a crescut joi cu 1%, într-o piaţă în care investitorii au fost mult mai activi la tranzacţionare în a doua parte a şedinţei şi operaţiunile realizate de aceştia au asigurat 85% din lichiditatea zilei.

În prima parte a şedinţei, majoritatea investitorilor au adoptat poziţii de aşteptare, astfel că cele mai multe acţiuni au înregistrat variaţii reduse şi volumele de titluri transferate au fost reduse.
Investitorii au devenit mai activi la tranzacţionare şi preţurile au început să urce uşor după ora 14:00, când şi bursele vest-europene şi-au accelerat creşterile, susţinute de rezultatele financiare peste aşteptări înregistrate de Bank of America şi Morgan Stanley. În a doua parte a şedinţei au fost realizate tranzacţii de 29,7 milioane lei (6,9 milioane euro), faţă de doar 5,4 milioane lei (1,2 milioane euro) în prima jumătate a sesiunii.

La finalul şedinţei pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,63%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,14% peste nivelul de miercuri.

Totodată, indicele BET-FI a avansat cu 0,71%. Indicele reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP).

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat ziua în creştere cu 0,76%.

"Investitorii nu se mai gândesc, cel puţin pentru moment, la o nouă etapă a crizei europene. Ştirile pozitive din SUA au susţinut pariurile speculative long (în care mizează pe creşteri -n.r.) ale investitorilor instituţionali, în ciuda faptului că Standard&Poor's a revizuit în scădere calificativele de credit pentru nouă ţări din zona euro", a declarat pentru MEDIAFAX Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville.

Lichiditatea pieţei acţiunilor, de 35,1 milioane lei (8,1 milioane euro), a fost cu 40% peste rulajul de miercuri, de 25,1 milioane lei (5,8 milioane euro). Peste % din lichiditate a fost asigurată de acţiunile Fondului Proprietatea (12,2 milioane lei) şi trei deal-uri cu titluri SIF Moldova (6,1 milioane lei).

Tranzacţiile realizate în a doua parte a şedinţei cu acţiunile Fondului au însumat 12 milioane lei, iar deal-urile cu titlurile SIF Moldova au fost efectuate la ora 13:52. Acţiunile FP au încheiat şedinţa în creştere cu 0,18%, la 0,437 lei, iar titlurile SIF Moldova au urcat cu 1,08%, la 1,31 lei.

Acţiunile SIF Moldova au înregistrat pe piaţa principală un rulaj de 2,2 milioane lei.

"Deşi anul a început cu bine pentru investitori, problemele din zona euro nu au fost încă rezolvate, iar riscul reapariţiei unor perioade volatile este destul de mare", a afirmat analistul.

Acţiunile Erste (EBS) au urcat cu 9,57%, urmând linia de pe bursa de la Viena, unde au avansat cu 7,22%. Astfel, preţul de la Bucureşti a ajuns la 63,55 lei (14,62 euro), iar la finalul închiderii pirţei principale de la Bucureşti titlurile băncii erau cotate la 14,63 euro pe bursa de la Viena. Tranzacţiile de la BVB au cumulat 2,5 milioane lei (586.000 de euro), iar pe piaţa din

Austria rulajul era de 41,3 milioane euro.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene avansau cu până la 1,6%, iar majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est erau în creştere cu cel mult 1,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO