Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucuresti se prabuseste, cumparatorii o asteapta mai jos

13.11.2007, 20:22 21

Bursa a inchis ieri o zi neagra pentru investitorii care au ramas pe actiuni, aducand scaderi de 3% pe societatile de investitii financiare si o corectie medie de 2,75% pe cele mai importante zece actiuni din piata.
Brokerii raman pesimisti in ceea ce priveste evolutia pe termen scurt a pietei si niciunul nu baga mana in foc pentru o revenire prea apropiata a cotatiilor. Rares Nilas, directorul general de la BT Securities, apreciaza ca echilibrul se va restabili doar atunci cand vanzatorii nu vor mai fi dispusi sa vanda la preturi atat de jos.
"Discutam de mai bine de o saptamana de atingerea fundului prapastiei, dar problema ramane cat de jos vor fi dispusi vanzatorii sa lase din pret. Toata lumea asteptata acum sa vada unde se va opri piata. Nimeni nu cumpara, asteptand un pret mai bun", spune Rares Nilas.
Brokerii sunt insa de acord ca nivelurile actuale ale preturilor incep sa fie destul de atractive pe anumiti emitenti, mai ales pentru investitorii care urmaresc termene de investire mai iandelungate.
"Acesta este un moment pe care Bursa il ofera odata pe an. Cine cumpara acum va avea un pret care in cazul unora dintre actiuni este sub de cel de la inceputul anului, iar pe termen mediu-lung va obtine un profit consistent. Pentru cei care mizeaza pe un orizont de investire de circa 6 luni, cel mai bine ar fi ca acum sa iasa din aceasta panica generala si sa inceapa achizitiile treptate", spune Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Problema principala a Bursei autohtone ramane insa lichiditatea. Ieri, mai multe actiuni au ramas fara niciun cumparator pe nivelurile BID, iar vanzatorii care au dorit sa isi lichideze pachete s-au vazut practic blocati pe titlurile respective.
Avantajul a fost din nou de partea cumparatorilor, tranzactiile realizandu-se numai in momentul in care unul dintre ei a hotarat sa achizitioneze direct din ASK. A fost cazul titlurilor Broker Cluj a caror cotatie a fost impinsa cu 15% in jos de trecerea datei de inregistrare pentru noua majorare de capital, dar si de intrarea actiunilor rezultate in urma majorarii de capital din toamna. Pretul s-a corectat mai mult decat arata calculul hartiei, actiunile inchizand la 2,5 lei/actiune, in conditiile unui pret matematic de 2,72 lei/actiune.
Au avut de suferit Artrom si Transelectrica, care au inregistrat corectii serioase dupa ce companiile au raportat pierderi pe al treilea trimestru al anului.
"E posibil ca piata sa mai scada, dar investitorii isi pun deja intrebarea cand va avea loc revenirea. Nu cred ca BET-FI va cobora mai jos de 70.000 de puncte. Speculatorii spera insa intr-un pret mai bun", spune Marcel Murgoici, director de tranzactionare la EstInvest.
Bursa romaneasca nu a respectat in 2007 scenariile prestabilite in anii anteriori. Primavara a adus o corectie moderata si de scurta durata, vara a adus cresteri sustinute, iar toamna, anotimpul revenirilor pe Bursa, a venit cu scaderi de preturi.
De altfel, cei mai importanti indici din piata au acum performante care se apropie vertiginos de dobanda platita de banci pe o perioada de un an. BET a inchis ieri cu 12,6% peste nivelul de inceput de an, iar societatile de investitii inregistrau un randament de 12,8%, unele dintre titluri fiind insa pe minus fata de momentul ianuarie.
"Strategiile de 'tip buy and hold' nu au mai dat roade pe piata romaneasca in acest an. Un investitor care ar fi cumparat la inceputul anului si nu s-ar mai fi uitat la portofoliu acum are toate sansele sa fie pe zero. Altfel ar fi stat lucrurile daca ar fi vandut pe maximele din vara", spune Mihai Chisu.
SIF Moldova, de exemplu, se tranzactioneaza acum cu 10% sub pretul la care a inchis prima sedinta din acest an. Este cazul si Transelectrica al carei pret este cu 7% sub momentul ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO