Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Sibiu, scoasa la vanzare printr-o societate de intermediere din Cipru

Bursa de la Sibiu, scoasa la vanzare printr-o societate de intermediere din Cipru

Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu: Ne cautam un partener puternic intr-o bursa internationala, obiectivul nostru fiind crearea unei piete de actiuni.

06.03.2007, 18:02 40

Conducerea Bursei Monetar Financiare si de Marfuri din Sibiu (BMFMS) a propus actionarilor un contract de intermediere cu o societate inregistrata in Cipru pentru vanzarea actiunilor detinute de acestia la BMFMS catre un operator bursier international.
Contractul este valabil si pentru actiunile la Casa Romana de Compensare, care realizeaza operatiunile de compensare pentru tranzactiile cu instrumente financiare derivate realizate pe piata de la Sibiu.
Contractul de intermediere a fost prezentat actionarilor de catre conducerea Bursei din Sibiu la finalul saptamanii trecute la Adunarea Generala a Actionarilor Bursei de la Sibiu. Cei care semneaza contractul vor mandata societatea Orlington Limited sa le gaseasca un cumparator pentru actiuni contra unui comision de 6% din valoarea actiunilor.
"Reactia actionarilor a fost buna. Inca de la Adunarea Generala au semnat contractele circa 20% din actionari, in special cei neeligibili", spune Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu. Actionarii neeligibili sunt cei care nu sunt autorizati de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare pentru a realiza tranzactii pe piata de capital.
Actionarii care au semnat contractul se obliga sa isi vanda actiunile la un pret minim de 1.600 lei noi pentru o actiune a Bursei, ceea ce echivaleaza cu o valoare totala a operatorului bursier de 8 milioane de euro.
Bursa de la Sibiu a inceput sa isi caute noi posibilitati de dezvoltare de anul trecut, dupa de fuziunea cu Bursa de Valori Bucuresti a esuat, actionarii celor doua piete nereusind sa se puna de acord in privinta valorii celor doua piete. Raportul de conversie din actiunile Bursei din Sibiu si cele ale pietei din Bucuresti urma sa se stabileasca in urma evaluarii celor doua piete.
Bursa din Sibiu are 86 de actionari, cel mai important fiind societatea de brokeraj HTI Valori Mobiliare, cu o detinere de circa 17%. SSIF Broker, care detine in prezent 5,5% din actiuni urmeaza sa devina principalul actionar al pietei daca fuziunea cu HTI si alte doua societati de brokeraj se va finaliza. Broker ar ajunge prin fuziune la o detinere de circa 25% din capitalul pietei din Sibiu.
"Ne cautam un partener puternic intr-o bursa internationala, obiectivul nostru fiind crearea unei piete de actiuni", spune Ancuta. El a fost mandatat intr-o Adunare Generala a Actionarilor anterioara sa gaseasca o bursa externa pentru o colaborare cu Bursa din Sibiu. Printre bursele interesate de Bursa din Sibiu s-au putea numara Eurex, una dintre cele mai mari piete de derivate din lume, parte a grupului Deutsche Borse. Eurex a tatonat terenul si pentru o colaborare cu Bursa Romana de Marfuri, care intentioneaza sa dezvolte o piata de produse financiare derivate.
Printre directiile de dezvoltare pe care piata de la Sibiu si le-a propus se numara dezvoltarea unei piete de actiuni, termenul propus pentru realizarea acesteia fiind trimestrul III al acestui an.
Valoarea tranzactiilor de la Bursa din Sibiu a crescut puternic anul trecut pe masura ce tot mai multi investitori au inceput sa tranzactioneze pe piata de derivate ca urmare a castigurilor potentiale mai mari dar si pentru ca au putut specula diferentele dintre pretul contractelor futures de la Sibiu si pretul actiunilor de pe piata de la Bucuresti.
Valoarea contractelor tranzactionate pe piata instrumentelor derivate a crescut de peste noua ori anul trecut , ajungand la 2,73 milioane de euro. Pe piata de la Sibiu investitorii depun insa doar o garantie pentru contractele tranzactionate, care reprezinta in medie circa 10% din valoarea contractelor tranzactionate, astfel ca banii vehiculati efectiv pe piata au fost de zece ori mai putini decat valoarea tranzactiilor.
Operatorul bursier de la Sibiu a obtinut anul trecut un profit brut de circa 1,4 milioane de lei (0,39 milioane de euro), de sase ori mai mare fata de profitul realizat in 2005.
Concurenta dintre Bursa de la Bucuresti si piata de la Sibiu se va accentua si mai mult anul acesta dupa ce Bursa din Bucuresti va lansa la tranzactionare produse financiare derivate. Acestea sunt programate sa intre la tranzactionare conform ultimelor declaratii ale reprezentantilor BVB, la inceputul primaverii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO