Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Varsovia: Nu intentionam sa intram in competitie cu piata de la Bucuresti

Bursa din Varsovia: Nu intentionam sa intram in competitie cu piata de la Bucuresti

Ludwik Sobolewski, presedintele Bursei din Varsovia: "Principala arie de colaborare este organizarea unei piete reglementate de actiuni, dar suntem interesati de cresterea sustenabila atat a pietei spot, cat si a celei de derivate."

19.10.2007, 20:33 34

Bursa de Valori din Varsovia, care a preluat recent un pachet din actiunile Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu, nu intentioneaza sa intre in competitie cu Bursa de la Bucuresti, ci cauta mai degraba oportunitati de colaborare cu aceasta, spune presedintele Bursei din Varsovia, Ludwik Sobolewski, intr-un interviu acordat ZF.
Bursa din Varsovia a achizitionat la finalul saptamanii trecute un pachet de 1,8% din capitalul Bursei din Sibiu, platind aproape 300.000 de euro. Tranzactia, desi redusa ca valoare, reprezinta prima intrare pe piata locala a unui operator bursier strain.
Care sunt asteptarile polonezilor de la investitia in operatorul de la Sibiu?
"Partea financiara a acestei tranzactii reprezinta un semn ca suntem hotarati sa cooperam cu Bursa din Sibiu si cu piata romaneasca de capital pe termen lung. Scopul acestei cooperari este sa cream un flux de capitaluri care sa ii includa pe intermediarii, emitentii si investitorii de pe ambele piete", spune presedintele Bursei poloneze.
Principala modalitate de colaborare cu piata de la Sibiu este lansarea unei piete la vedere, singura piata de actiuni din Romania fiind cea operata de Bursa de Valori Bucuresti. Piata de la Sibiu este in prezent principala piata de instrumente financiare derivate din Romania.
"Principala arie de colaborare este organizarea unei piete reglementate de actiuni, dar suntem interesati de cresterea sustenabila atat a pietei spot, cat si a celei de derivate. Aceasta este si strategia pe care o aplicam pe pietele operate de Bursa din Varsovia", spune Sobolewski. "Cred ca putem contribui cu adevarat la dezvoltarea pietei romanesti", adauga el.
Cu toate ca o piata de actiuni la Bursa din Sibiu ar insemna intetirea concurentei dintre piata de la Sibiu si cea de la Bucuresti, presedintele Bursei din Varsovia spune ca nu aceasta este intentia operatorului bursier.
"Consideram in continuare Bursa de Valori Bucuresti drept unul din cei mai importanti parteneri in cadrul strategiei pe care o promovam, cea de a crea o piata integrata de capital in Europa Centrala si de Est. O problema dificila este aceea de a asigura ca toti participantii la o asemenea integrare vor profita de pe urma acesteia. Pasii pe care il facem in aceasta directie ar putea sa nu fie cei perfecti, insa credem ca e important sa incepem sa facem ceva in aceasta directie", spune Sobolewski. Bursa de Valori din Varsovia este detinuta integral de statul polonez.
Desi companiile care s-au listat pe piata de capital in ultimii ani pe piata locala se pot numara pe degete, presedintele bursei poloneze spune ca o piata de actiuni la Sibiu este fezabila.
"Construirea unei piete puternice este insa dificila. S-ar putea insa ca aceasta sa fie mai usor de realizat in Romania, pentru ca infrastructura si practicile de piata sunt tinere, iar ritmul cresterii economice este un semn ca mai este destul loc de dezvoltare pentru institutiile financiare romanesti", spune Sobolewski.
Desi spune ca ar putea fi interesat sa isi majoreze participatia la Bursa de la Sibiu, presedintele pietei de la Varsovia spune ca aceasta nu este deocamdata o prioritate.
"Daca vom ajunge la concluzia ca avem perspective bune pentru cooperare, iar aceasta se dezvolta, am putea analiza majoarea participatiei, desi aceasta nu este cea mai importanta problema cu care ne confruntam acum", spune Sobolewski.
Bursa de la Varsovia a intrat anul acesta in competitie si pentru preluarea unor pachete de actiuni la Bursele din Bulgaria si Slovenia, insa a dat de inteles ca s-ar putea retrage din cursa din cauza ritmului lent in care avanseaza discutiile. Noua directiva a Uniunii Europene privind pietele financiare, MiFID, reprezinta in opinia presedintelui bursei poloneze o amenintare la adresa afacerilor burselor. Una din cele mai controversate prevederi ale directivei este cea care permite societatilor de brokeraj sa realizeze tranzactii cu instrumente financiare in afara pietelor bursiere.
"Aceasta este cu siguranta o amenintare pentru businessul nostru, dar nu stim inca cum va functiona in practica. Crearea unor piete regionale si lansarea cooperarii care sa duca la un grad de cooperare intre piete este in opinia mea cea mai buna cale de a reduce amenintarile pe care directiva MiFID le aduce. Cel mai nedorit efect pe care directiva MiFID o poate aduce este fragmentarea lichiditatii. Acesta este principalul motiv pentru care mi se pare neportivit modul de gandire de la nivelul Uniunii Europeane in privinta modalitatilor de crestere a competitiei dintre pietele bursiere", sustine Sobolewski.
Piata de la Varsovia are o capitalizare de circa 230 de miliarde de euro, din care 80 de miliarde de euro reprezinta valoarea companiilor straine listate pe piata. Valoarea zilnica a tranzactiilor de la inceputul anului a fost in medie de aproape 500 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO