Burse - Fonduri mutuale

Bursa, in cadere libera: SIF-urile au mai pierdut 3%

04.07.2008, 21:59 31

Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a pierdut ieri 1,75%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, a scazut si el cu 1,73%. Societatile de investitii financiare continua perioada nefasta, indicele de ansamblu al acestora pierzand ieri 3,18%, scaderea fiind determinata in continuare de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au scazut in sedinta trecuta cu peste 9%.
"Cred ca doar optimistii mai sperau ca-si revine piata, desi la preturile actuale actiunile sunt foarte atractive. Ne lipsesc insa investitorii autohtoni, fondurile de pensii. Depindem in prea mare masura de investitorii straini", a declarat Lucian Isac, directorul general al societatii de brokeraj Estinvest din Focsani.
Cei doi indici introdusi in aceasta saptamana, BET-XT si BET-NG, au scazut ieri cu 2,24%, respectiv cu 1,32%. Datorita componentei lor, BET-XT continand cele mai lichide 25 companii din piata, iar BET-NG avand in componenta societatile ce activeaza in sectorul petrolier si al energiei electrice, cei doi indici vor fi folositi cel mai probabil ca activ suport pentru operatiunile cu derivate.
Bursa a inregistrat ieri o lichiditate de 6,85 milioane de euro (24,9 milioane de lei), pe fondul unor volume de tranzactionare de 34 de milioane de actiuni, in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii in valoare de 1,58 milioane de euro (5,76 milioane de lei). Cea mai mare tranzactie de pe piata electronica a fost inregistrata ieri de titlurile producatorului de lactate Albalact Alba Iulia (ALBZ), in valoare de 0,5 milioane de euro (circa 2 milioane de lei). Actiunile Albalact au scazut ieri cu 2,9%, de la un pret de 0,307 lei/actiune miercuri la 0,298 lei/actiune.
Pe Bursa, cel mai mare rulaj a fost realizat de titlurile SIF Transilvania (SIF3), in valoare de 1,4 milioane de euro (5,24 milioane de lei), urmata de titlurile Banca Transilvania (TLV) si BRD SocGen (BRD), cu tranzactii cumulate de circa 1,58 milioane de euro. De altfel, atentia investitorilor continua sa se indrepte catre blue-chips-uri, toate tranzactiile de peste un milion de lei efectuandu-se cu titlurile celor doua banci, ale societatilor de investitii financiare sau cu actiunile Petrom (SNP). Dupa pierderile suferite de SIF Transilvania, cele mai mari scaderi din piata au fost atinse ieri de actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), de circa 5%, de titlurile societatii de brokeraj Broker Cluj (BRK), cu o pierdere de 5%, precum si de actiunile Amonil (AMO), acestea pierzand ieri circa 4,15%, dupa ce miercuri inregistrasera o apreciere usoara, de 2,5%.
Pietele internationale se aflau si ele in scadere spre sfarsitul sedintei de ieri. Astfel, indicele francez CAC 40 se deprecia inainte de inchiderea sedintei de ieri cu 0,7%, indicele german DAX cu 0,6%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie scadea cu aproape 0,3%. In Statele Unite, ultima sedinta a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) o pierdere de 1,5%.
Contractele futures cu activul suport petrol si scadenta in august 2008 se aflau in deschiderea sedintei de ieri din America in crestere cu 1,7%, pana la un nivel de 145,3 dolari, unul dintre cele mai mari din istorie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO