Burse - Fonduri mutuale

Bursa incheie astazi cel mai prost semestru din ultimii zece ani

30.06.2008, 18:59 10

Indicele BET a inregistrat de la inceputul anului o scadere de aproape 33%, iar capitalizarea bursiera s-a redus in acest interval cu circa 7 miliarde de euro, acesta fiind bilantul celui mai prost semestru de pe Bursa de la Bucuresti din ultimii zece ani, adica din 1999 incoace.
Daca Bursa nu va reusi sa recupereze pana la sfarsitul anului pierderile din primele sase luni, acesta ar putea fi al doilea an din istoria sa care s-ar incheia cu pierderi.
Spre deosebire de inceputul anului, cand majoritatea brokerilor erau optimisti si prognozau ca piata isi va reveni, tot mai putini jucatori de pe piata mai cred acum ca scaderile vor putea fi recuperate pana la finalul anului.
Unele sectoare, precum cel financiar, au fost puternic lovite de scaderi si este greu de crezut ca vor reusi sa revina pe plus in urmatoarele sase luni, mai ales in conditiile in care pe pietele internationale sectorul financiar este in continuare in criza. SIF-urile au pierdut in medie 40% de la inceputul anului, iar actiunile Broker Cluj au inregistrat una dintre cele mai puternice scaderi din piata, pierzand aproape 65%. Bancile au rezistat mai bine, cu scaderi de pana la 30%.
Dintre companiile mari, Petrom a rezistat cel mai bine, datorita cresterii pretului titeiului, avand sanse mari sa incheie anul pe plus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO