Burse - Fonduri mutuale

Bursa, la maximul ultimelor şase luni

Bursa, la maximul ultimelor şase luni

Foto: Octav Ganea

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

03.02.2012, 17:28 971

Bursa de la Bucureşti a crescut vineri cu 0,98% şi a încheiat un nou maxim al ultimelor şase luni, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea au urcat pentru a 16-a şedinţă consecutiv şi au înregistrat cel mai ridicat nivel pentru ultimele şapte luni.

Un nivel mai ridicat al indicelui general al pieţei, BET-C, decât cel de vineri a fost atins la 5 august.

Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET-C este cu 13,2% mai sus.

"Dacă pe plan extern se observă o «îndulcire» a discursurilor în legătură cu modalitatea de rezolvare a situaţiei datoriilor, asupra pieţei din România planează şi efectul dividendelor care ar putea fi acordate de către unele dintre companii. În plus, cred că pe lângă investitorii locali şi-au făcut prezenţa şi unii jucători străini, pentru că se observă o îmbunătăţire semnificativă a volumelor. În acest context, dacă nu vom avea surprize neplăcute în legătură cu criza datoriilor din Europa, situaţia actuală ar trebui să se menţină", a declarat pentru Mediafax Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La închiderea şedinţei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,52%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,25% peste închiderea de joi.

Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 1,54%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 1,56%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 62,5 milioane lei (14,3 milioane euro), sumă cu 8% peste rulajul şedinţei precedente, de 58,1 milioane lei (13,3 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au înregistrat a 16-a şedinţă consecutivă de creştere, avansând cu 0,19%, şi au încheiat la preţul de 0,521 lei. Preţul maxim plătit vineri pentru acţiune FP a fost de 0,5345 lei. O cotaţie peste maximul de vineri nu a mai fost înregistrată din 8 iulie.

Investitorii au tranzacţionat în total titluri FP de 26,4 milioane lei, suma reprezentând 42% din rulajul pieţei acţiunilor.

"Acţiunea FP poate fi consideră până acum un real câştigător din punctul de vedere al evoluţiei. Este foarte probabil ca odată ştiut că statul nu mai are acţiuni pe care să le ofere ca şi despăgubire, investitorii de portofoliu să conştientizeze că singura opţiune de acumulare este să ofere un preţ mai bun", a afirmat brokerul.

O tranzacţie negociată a fost realizată şi cu aproape 3% din acţiunile Electromagnetica (ELMA), pentru 5,8 milioane lei. Deal-ul a fost realizat la 0,29 lei, preţ similar celui de la finalul şedinţei precedente. Pe piaţa principală cotaţia acestor acţiuni a crescut cu 0,17%, la 0,2905 lei, pe un rulaj de aproape 31.000 de lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,3%, în timp ce majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau cu până la 1,3%. Evoluţia a fost susţinută de publicarea unor date peste aşteptări privind piaţa muncii din SUA, indicator care reflectă evoluţia pozitivă a celei mai mari economii din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO