Burse - Fonduri mutuale

Bursa şi-a revenit din şocul suspendării preşedintelui

Bursa şi-a revenit din şocul suspendării preşedintelui

Autor: Adrian Cojocar

06.07.2012, 00:05 419

După ce miercuri bursa s-a corectat puternic în urma discuţiilor privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, indicele BET închizând ziua cu o depreciere de 3,2%, în debutul şedinţei de ieri piaţa a revenit pe creştere pentru ca în final să închidă tot pe minus după ce pieţele externe au trecut pe scădere.

La amiază bursa era în urcare cu 0,6% pe indicele BET, trasă în sus mai ales de evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), care avansau cu 2,2%. La închidere indicele BET a pierdut 0,4%, iar SIF-urile au consemnat scăderi de până la 4%. Valoarea tranzacţiilor de pe bursă a fost una redusă, evoluţie care denotă faptul că investitorii sunt reticenţi la tranzacţionare, iar cei mai mulţi aşteaptă să vadă cum vor evolua în continuare evenimentele de pe plan politic.

"De la începutul lunii se vede o scădere de lichiditate pe bursă. Ceea ce se întâmplă pe plan politic face ca lumea să ia poziţii de aşteptare care se suprapune oricum unei perioade de vacanţă, tradiţional mai slabă din punct de vedere al lichidităţii decât celelalte perioade din an. Principalul pericol pe care-l văd în momentul de faţă este să asistăm la o vară anostă, presărată cu dispute politice şi cu investitori în aşteptare. Cred că preţurile vor oscila în funcţie de evoluţia burselor internaţionale, dar lichiditatea va fi una scăzută", spune Rareş Nilaş, directorul general al firmei de brokeraj BT Securities.

Evoluţia bursei din prezent este oarecum similară cu cea din urmă cu cinci ani, din aprilie 2007, când Parlamentul a decis de asemenea să-l suspende din funcţie pe preşedintele Traian Băsescu în timpul primului său mandat. La acea dată, în ziua suspendării, bursa de la Bucureşti a deschis şedinţa cu o scădere importantă, iar pe bursa de la Sibiu reacţia a fost şi mai violentă, contractele pe acţiuni înregistrând un declin puternic. Ulterior, în timpul dezbaterilor privind suspendarea preşedintelui cotaţiile au revenit pe creştere şi au recuperat o mare parte din scăderile anterioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO