Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Studiu EY: Apetitul investitorilor de pe piaţa globală a ofertelor publice iniţiale se mută de la creştere la valoare, pe fondul unei lichidităţi mai restrânse

Bursă. Studiu EY: Apetitul investitorilor de pe piaţa...

Autor: Eduard Ivanovici

05.10.2023, 16:07 248

La nivel global, în primele trei trimestre ale anului 2023, s-au înregistrat 968 de IPO-uri cu un capital mobilizat de 101,2 miliarde de dolari, în scădere cu 5%, respectiv 32% de la an la an. În pofida acestui fapt, impulsul pieţei se consolidează, în trimestrul al treilea fiind înregistrată o îmbunătăţire notabilă a performanţei preţurilor acţiunilor după ofertele publice iniţiale, comparativ cu trimestrele anterioare, potrivit studiului EY Global IPO Trends Q3 2020.

După trei trimestre din 2023, piaţa globală a IPO-urilor a cunoscut o dinamică schimbătoare, caracterizată de îmbunătăţirea sentimentului de încredere în piaţă în principalele ţări occidentale, de perspectiva unor IPO-uri de top în SUA, de pieţele emergente solide şi de o încetinire a activităţii IPO din China.

În ultimul deceniu, atât numărul de IPO-uri, cât şi încasările de pe pieţele emergente au crescut cu peste 30%, în principal datorită creşterii economice mai rapide comparativ cu ţările dezvoltate. Până în acest moment al anului 2023, pieţele emergente au reprezentat 77% din cota globală ca număr şi 75% ca valoare. Acestea au înglobat şi noii intraţi în arena IPO-urilor active, precum Turcia şi România, pe lângă ţările deja înfloritoare precum Indonezia, Malaezia şi India. Pe pieţele dezvoltate, în SUA s-a înregistrat un număr mai mare de tranzacţii mari, în timp ce Japonia şi Italia au contribuit la creşterea tranzacţiilor mai mici.

Sectorul tehnologic continuă să domine activitatea IPO la nivel mondial în 2023, scriu reprezentanţii companiei de consultanţă şi audit. Cu toate acestea, dacă excludem IPO-ul de succes al designerului de cipuri Arm, în întregul sector se înregistrează o scădere a încasărilor. Nu s-a semnalat o creştere substanţială a debutului în IPO pentru startup-urile din domeniul inteligenţei artificiale (AI), dar acestea încep să apară în circuitul IPO. Sectorul industrial a trecut pe locul al doilea, pe fondul unei expansiuni solide în majoritatea subsectoarelor sale.

Pe de altă parte, ofertele publice iniţiale de tip unicorn au înregistrat o scădere substanţială a volumului şi a încasărilor cu peste 80% faţă de anul precedent, în special în sectoarele clasice de creştere, cum ar fi tehnologia, sănătatea şi ştiinţele vieţii.

 

Performanţa regională globală: preţul acţiunilor după IPO s-a îmbunătăţit în toate regiunile

Regiunea Americilor a înregistrat o creştere remarcabilă de 159% a încasărilor, obţinând 19,3 miliarde dolari an/an pentru primele nouă luni ale anului 2023. Dintre cele 113 IPO-uri din acest an, 96 au provenit din SUA. SUA este, de asemenea, singura piaţă care a atras mai multe IPO-uri transfrontaliere şi IPO-urile „blockbuster” mult aşteptate, scrie EY. Activitatea de IPO a societăţilor de achiziţie cu scop special (SPAC) a atins, până în prezent în 2023, cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani în ceea ce priveşte veniturile şi a scăzut la niveluri care nu au mai fost văzute din 2016. În timp ce piaţa IPO tradiţională dă semne de redresare, activitatea IPO-urilor SPAC va fi probabil atenuată pe termen scurt, deoarece accentul se va muta pe finalizarea sau lichidarea celor care urmează să fie „de-SPAC”.

Primele nouă luni ale anului 2023 prezintă o imagine mixtă pentru IPO-urile din Asia-Pacific, cu volume şi încasări în scădere an/an cu 8%, respectiv 41%, chiar dacă regiunea prezintă o cotă de aproximativ 60% piaţa globală. Guvernele din cea mai mare parte a regiunii încearcă din răsputeri să stimuleze creşterea economică şi activitatea IPO prin iniţiative precum reducerea taxelor de timbru. De asemenea, din cauza slăbiciunii din pieţele cheie, în Asia-Pacific s-au înregistrat mai puţine tranzacţii în ultimii doi ani. Există un optimism general în ceea ce priveşte tranzacţiile mari în curs de desfăşurare, fiind aşteptată o creştere modestă a ofertelor publice iniţiale în trimestrul următor sau la începutul lui 2024.

De la începutul anului, în EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa) au avut loc 286 de oferte publice iniţiale, care au strâns 21,9 miliarde dolari, o creştere de 2% a volumului faţă de anul precedent, dar o reducere de 44% a încasărilor. Pieţele bursiere cu sediul în EMEIA s-au adaptat la o „nouă normalitate" pe fondul înăspririi condiţiilor financiare şi a lichidităţii pieţei, dar au rămas surprinzător de robuste şi stabile, investitorii manifestând o încredere sporită. O tendinţă distinctă în EMEIA este interesul tot mai mare pentru ofertele publice iniţiale din sectorul energetic, împreună cu acţiunile legate de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG).

 

Perspective pentru trimestrul IV 2023: un nou context pentru ratele dobânzilor

„Confruntaţi cu o lichiditate mai restrânsă şi un cost mai ridicat al capitalului, investitorii se îndreaptă spre companii cu fundamente solide şi perspective bune de profitabilitate. Ca răspuns, prospectele de IPO trebuie să demonstreze soliditate financiară şi potenţial de creare de valoare. Pe măsură ce decalajele de evaluare se reduc, investitorii analizează performanţa post-listare a noului eşalon  de IPO-uri, care, dacă este pozitivă, ar putea reînnoi încrederea pieţei", spune George Chan, EY Global IPO Leader.

În marile economii occidentale, se preconizează că ratele dobânzilor vor rămâne ridicate, în timp ce băncile centrale încearcă să aducă inflaţia persistentă la nivelurile ţintă. În consecinţă, costul capitalului rămâne ridicat, ceea ce, împreună cu înăsprirea creditării, face ca finanţarea să fie mai dificilă, reiese din studiu.

Investitorii vor continua să se preocupe mai mult de elementele fundamentale, cum ar fi un bilanţ puternic, fluxuri de numerar sănătoase şi rezistenţă în condiţii economice slabe, decât de cât de repede poate creşte compania şi cât de sus ar putea ajunge evaluarea. De asemenea, este probabil ca investitorii să fie mai interesaţi de companiile cu un concept ESG şi de cele care pot demonstra adoptarea aplicaţiilor de inteligenţă artificială în modelele de afaceri şi operaţiuni.

Candidaţii la IPO vor trebui să fie agili, cu modele de afaceri inovatoare, să fie rezilienţi atunci când se confruntă cu constrângeri ale lanţului de aprovizionare şi provocări macroeconomice, să aibă un capital de lucru solid şi să fie capabili să se adapteze la noi moduri de a face afaceri prin adoptarea tehnologiei şi a aplicaţiilor AI, conchid reprezentanţii EY.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO