Burse - Fonduri mutuale

Bursa tine 18 mil. euro in cont la banca

12.05.2008, 18:35 12

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) avea la sfarsitul anului trecut plasamente de circa 66 mil. lei (18 mil. euro) in depozite bancare, desi unul dintre obiectivele principale este de a atrage un numar cat mai mare de investitori la Bursa.
BVB a castigat din aceste plasamente circa 2 mil. lei (0,55 mil. euro) de la inceputul anului, potrivit calculelor ZF, in conditiile in care in aceeasi perioada actiunile listate la Bursa au adus pierderi medii de circa 30% investitorilor.
Pentru acest an, BVB si-a propus mentinerea unui nivel al lichiditatilor de circa 55 mil. lei (15 mil. euro), care vor fi plasate in depozite bancare sau titluri de stat, cu o dobanda medie de 8,5%, potrivit proiectului de buget care va fi supus aprobarii actionarilor societatii.
"Exista anumite limitari legislative care nu ne permit sa investim in actiuni, ci doar in instrumente cu venit fix cum sunt titlurile de stat, obligatiunile si depozitele bancare", a declarat Stere Farmache, presedintele si CEO-ul BVB.
Potrivit regulamentelor CNVM, operatorii de piete reglementate nu pot investi decat in anumite tipuri de actiuni, neputand efectua plasamente pe piata de capital decat in anumite conditii. Printre plasamentele permise sunt cele in actiuni ale altor burse. BVB a cumparat actiuni la burse listate din Europa in ultimii ani, insa scopul a fost mai mult participarea la adunarile actionarilor pentru schimb de experienta.
Dobanda medie de 8,5% luata in calcul de BVB pentru plasamentele in depozite si titluri de stat este insa sub nivelul care se practica in prezent pe piata, unde bancile au ajuns sa ofere dobanzi de peste 10%, insa reprezentantul BVB spune ca "bugetul a fost facut inainte de cresterea dobanzilor si este asteptata depasirea acestui nivel".
Principalele investitii pe care BVB le are in vedere pentru acest an vizeaza achizitii tehnologice, consolidarea pozitiilor la societatile din cadrul grupului si achizitia unui sediu propriu, bugetul de investitii ridicandu-se la 7,5 mil. euro. BVB si-a mai bugetat o scadere cu 60% a profitului brut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO