Burse - Fonduri mutuale

BVB isi face curatenie pe piata

25.10.2006, 13:06 12

Bursa de Valori va analiza posibilitatea retragerii de la tranzactionare a actiunilor rafinariei Astra Romana si trecerea acestora pe piata necotatelor si retrogradarea titlurilor UCM Resita, Chimopar Bucuresti si Loulis Ilfov din cauza faptului ca societatile nu indeplinesc cerintele din Codul bursei referitoare la lichiditate sau profit.
Acest grup se alatura societatii Carbid-Fox Tarnaveni, anuntata saptamana trecuta ca a fost propusa pentru retragerea de la tranzactionare si translatarea pe piata necotatelor.
Decizia finala o va lua Comitetul Bursei, societatile putand sa transmita in termen de 14 zile pozitia lor pe aceasta tema. Conducerea Bursei a anuntat totodata ca acestor companii le vor urma si altele, fara insa a oferi mai multe detalii despre numarul sau numele acestora.
"Dupa adoptarea Codului bursei, BVB a revazut maniera in care societatile admise la cota Bursei indeplinesc sau nu cerintele pentru mentinerea pe piata", a precizat Stere Farmache, directorul general al BVB.
"Ne-am inspirat din procesul pe care Bursa l-a derulat in urma cu 6 ani pentru intarirea transparentei la Bursa. Atunci, din 128 de emitenti, 40 de societati au fost retrogradate sau delistate", a mai spus Farmache.
El a adaugat ca nu se asteapta la o scadere a lichiditatii in caz ca Comitetul Bursei va decide retrogradarea sau trecerea pe piata necotatelor a societatilor propuse. De altfel, aceste actiuni au avut in general o lichiditate extrem de redusa, acesta fiind si unul din motivele pentru care nu s-au mai incadrat in cerintele prevazute in Codul bursei.
Actiunile Astra Romana au fost propuse pentru retragerea de la tranzactionare din cauza faptului ca valoarea medie a tranzactiilor cu aceste titluri a fost de 944,6 lei/zi, mai redusa decat valoarea medie de 25.000 lei/zi, necesara pentru mentinerea la Categoria I a Bursei, si pentru ca societatea nu a platit comisionul de mentinere la Cota, in suma de circa 11.632 de lei. Chimopar este avuta in vedere pentru retrogradare la Categoria a III-a, deoarece nu se incadreaza in conditiile pentru mentinerea la Categoria a II-a, respectiv sa inregistreze profit pentru ultimul exercitiu financiar sau sa inregistreze profit pentru cel putin doua din ultimele trei exercitii financiare.
Pe de alta parte, Loulis a fost propusa pentru retrogradare la Categoria a III-a, deoarece nu indeplineste cerintele referitoare nici la profit si nici la lichiditate, rata anuala a zilelor cu tranzactii cu aceste titluri fiind de 33,79%, in timp ce limita minima este de 40%. Nerespectarea indicatorilor de lichiditate este si motivul pentru care este avuta in vedere pentru retrogradare si societatea UCM Resita.
Potrivit reglementarilor din Codul bursei, o societate admisa la Categoria I trebuie sa se incadreze in indicatori de lichiditate, care prevad ca rata anuala a zilelor cu tranzactii va fi de minim 80%, numarul mediu zilnic de tranzactii va fi de minim 5 tranzactii/zi, valoarea medie zilnica a tranzactiilor va fi de minim 25.000 lei/zi, iar rata anuala a actiunilor tranzactionate in functie de free-float va fi de minim 3%.
La Categoria a II-a, cerintele de lichiditate prevad ca rata anuala a zilelor cu tranzactii va fi de minim 40%, numarul mediu zilnic de tranzactii va fi de minim 2 tranzactii/zi, valoarea medie zilnica a tranzactiilor va fi de minim 2.000 lei/zi, iar rata anuala a actiunilor tranzactionate in functie de free-float va fi de minim 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO