Burse - Fonduri mutuale

Carabulea: Pe noi nu ne-a intrebat nimeni daca avem nevoie de ajutor

Carabulea: Pe noi nu ne-a intrebat nimeni daca avem nevoie de ajutor

Actiunile Carpatica (BCC) au stagnat in martie in jurul valorii de 0,083 lei, in conditiile in care indicele BET a crescut cu 25%, sustinut mai ales de revenirea titlurilor BRD, care au castigat 54%. Si actiunile Bancii Transilvania (TLV) au castigat 21% luna trecuta. Fata de inceputul anului, actiunile BCC inregistreaza o scadere de 54%, una dintre cele mai mari de pe Bursa.

01.04.2009, 18:13 37

Ilie Carabulea, principalul actionar al bancii Carpatica, sustine ca ajutoarele de stat primite de CEC si Eximbank, dar si de bancile straine care au subsidiare in Romania dezavantajeaza bancile private locale precum Carpatica.

Cu toate acestea, cel mai bogat om de afaceri din Sibiu sustine ca va continua sa investeasca ind ezvoltarea Carpatica si mizeaza pe o evolutie buna in 2009, in ciuda crizei financiare.
"In ultimii ani, Carpatica si-a dezvoltat puternic reteaua teritoriala, ajungand pana la 240 de unitati in teritoriu. Astfel ca aceasta dezvoltare trebuie sustinuta in continuare si nu vom acorda dividende, ci vom reinvesti intregul profit pe 2008 in dezvoltarea bancii", a spus Ilie Carabulea, care controleaza in nume propriu 36,26% din capitalul bancii. Restul de capital este detinut de alti actionari.
Listata la Bursa de Valori sub simbolul BCC, Carpatica a incheiat anul trecut cu un profit net de 688.000 de lei (187.000 de euro). Banca dispunea la sfarsitul anului 2008 de lichiditati in valoare de 610 mil. lei (165,7 mil. euro), in usoara crestere fata de anul precedent.
Banca Transilvania si BRD, celelalte doua banci listate, au anuntat ca vor distribui actionarilor dividende in valoare de 50 de milioane de lei, respectiv de 507,5 mil. lei. In 2009, Banca Transilvania va distribui primele dividende de la listarea din 1997. Anuntul acordarii de dividende a dus la o crestere puternica a titlurilor TLV si BRD, care au urcat in luna martie cu 21,5%, respectiv cu 54,3%. Tilturile BCC au scazut usor cu 0,7% luna trecuta.
Anul 2008 a fost unul dintre cei mai dificili pentru banca cu sediul central in Sibiu, profitul marcand o scadere de aproape 12 ori fata de rezultatul din anul precedent. Cu toate acestea, Carabulea este optimist in ceea ce priveste anul 2009.
"Anul 2009 va fi un an bun pentru Carpatica, vom incheia anul cu profit. Ne vom concentra in continuare pe finantarea nevoilor intreprinderilor mici si mijlocii. Am accesat fonduri europene care ne permit sustinerea creditarii", a continuat Carabulea.
Pentru anul 2009, strategiile BCC au in vedere asigurarea unei bune lichiditati, o gestionare eficienta a portofoliului de credite si a costurilor.
"Avem in plan reducerea costurilor prin restructurarea si reorganizarea activitatilor bancii. Nu vom disponibiliza angajati pentru ca am investit in formarea si pregatirea acestor persoane, ci ii vom reorganiza astfel incat sa crestem eficienta", a continuat el.
In toamna anului trecut, omul de afaceri sibian si-a consolidat pozitia in actionariatul bancii prin achizitia de actiuni in mai multe randuri, declarandu-si intentia de a mai cumpara actiuni pentru a-si majora participatia la 40%.
"Daca apar oportunitati in piata, voi mai cumpara titluri BCC. Insa acum trebuie sa fiu atent la fiecare investitie, pentru ca sunt implicat in mai multe afaceri si trebuie sa cantaresc fiecare ban cheltuit", a conchis Carabulea.
El mai controleaza firma de transport persoane Atlassib, operatorul Atlantic Travels care detine hotelul Ramada Sibiu, compania de investitii imobiliare Paltinis Leasing si producatorul de lactate Horticola International Sevis.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO