SIF Oltenia (SIF5), cea mai mare dintre societăţile de investiţii financiare, cu active de 395 mil. euro la finele lunii iulie, a convocat adunarea generală a acţionarilor (AGA) pentru data de 22 septembrie având pe ordinea de zi mandatarea consiliului de administraţie în vederea iniţierii demersurilor de listare a BCR.
Convocarea AGA s-a realizat la solicitarea unui grup de fonduri de investiţii care deţin cumulat peste 5% din acţiunile SIF Oltenia. Fondurile au trimis solicitări similare şi celorlalte patru SIF-uri, însă deocamdată SIF Oltenia este singura care s-a conformat. SIF Oltenia deţine 6,12% din acţiunile BCR, iar celelalte SIF-uri au câte 6%.
SIF Oltenia ia în calcul însă şi nelistarea BCR şi propune acţionarilor mandatarea consiliului de administraţie pentru negocierea cu Erste a altor modalităţi de valorificare a pachetului. Printre propuneri se numără vânzarea parţială a acţiunilor BCR către Erste şi un schimb de acţiuni BCR cu acţiuni Erste, opţiuni care au mai fost analizate şi după privatizarea BCR.
La privatizarea BCR, austriecii de la Erste şi-au luat angajamentul să listeze banca pe bursa de la Bucureşti până la finele lui 2009. În 2009, SIF-urile au acceptat propunerea Erste de a amâna cu doi ani listarea BCR din cauza condiţiilor nefavorabile de piaţă. În ultimele luni, oficialii Erste s-au pronunţat categoric împotriva listării BCR.
Atuul SIF-urilor este că în cazul în care Erste nu va lista BCR se reactivează o clauză din actul constitutiv care prevede că deciziile importante, cum ar fi majorarea capitalului social, nu vor putea fi luate fără acordul a 75% din acţiunile cu drept de vot, iar banca va fi obligată să distribuie minimum 40% din profitul net IFRS sub formă de dividende.