Burse - Fonduri mutuale

Casa de Bucovina si Ves Sighisoara aduc 13 mil. euro pe Bursa

10.04.2008, 20:17 22

Compania hoteliera Casa de Bucovina-Club de Munte (BCM) si producatorul de seminee Ves Sighisoara (VESY) au primit aprobarea Consiliului Bursei pentru intrarea la tranzactionare la Categoria a II-a a BVB.
Aportul celor doua companii la cresterea capitalizarii si a valorii tranzactiilor de pe Bursa va fi insa nesemnificativ, valoarea de piata cumulata a acestora fiind de circa 13 mil. euro.
Cea mai mare companie care a intrat in acest an pe Bursa este transportatorul de gaze naturale Transgaz Medias (TGN), listat in urma unei oferte publice in valoare de 65 mil. euro derulata in decembrie 2007. Transgaz are o capitalizare de 725 mil. euro, fiind cea mai mare companie listata la Bursa in ultimii cinci ani.
Compania de foraj Dafora Medias (DAFR), care s-a transferat de pe Bursa la sfarsitul lunii februarie, a adus o contributie de circa 100 mil. euro la capitalizarea bursiera.
Casa de Bucovina se listeaza la Bursa dupa o oferta publica initiala de vanzare de actiuni finalizata in luna ianuarie, prin intermediul careia a atras 9,1 mil. lei (2,5 mil. euro) de la investitori. Compania a vandut un pachet de 45,5 mil. actiuni, reprezentand 37% din capitalul social, la un pret de 0,2 lei/actiune. Oferta a fost suprasubscrisa cu aproape 50%, insa o contributie semnificativa la atingerea acestui nivel de subscriere au avut-o SIF-urile, care au plasat sume importante in oferta.
SIF Muntenia controla inainte de oferta 87% din compania, iar in urma ofertei si-a redus participatia la circa 67%. Restul de 33% din actiuni sunt controlate de cei peste 700 de investitori care au subscris in oferta.
Valoarea companiei, avand in vedere pretul din oferta, este de 9,1 mil. euro.
Principalul activ al companiei este hotelul Casa de Bucovina din Gura Humorului, care opereaza sub sigla Best Western, fiind singurul hotel de patru stele din zona. Acesta detine 130 de camere cu o suprafata desfasurata de 11.900 de metri patrati alaturi de sali de conferinte reprezentand alti 500 de metri patrati, potrivit datelor din prospectul de oferta. In primele noua luni ale anului trecut, Casa de Bucovina a raportat afaceri de 4 mil. lei (1,2 mil. euro) si un profit brut de 510.000 de lei (152.000 de euro). Compania nu a publicat inca rezultatele financiare pe 2007.
Ves Sighisoara este a doua companie de pe piata RASDAQ care se transfera in acest an pe Bursa, dupa compania de foraj Dafora Medias (DAFR), care a intrat la tranzactionare pe Bursa la sfarsitul lunii februarie.
Ves este singurul producator de seminee din Romania, potrivit prospectului de admitere la Bursa. Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 42,4 mil. lei (12,7 mil. euro), in scadere cu 14% fata de 2006, potrivit datelor preliminare transmise Bursei RASDAQ. Profitul net a scazut cu 50%, la 551.000 de lei (165.000 de euro).
Compania vizeaza dublarea capacitatii de productie pana la sfarsitul lui 2009.
Cei mai importanti actionari ai Ves sunt patru persoane fizice care detin cumulat 21% din actiuni. Compania are o capitalizare de 4,2 mil. euro, la ultimul pret de tranzactionare de ieri, de 0,182 lei/actiune. Transferul actiunilor Ves de pe RASDAQ pe piata principala a BVB a fost intermediat de societatea de brokeraj Ventrust Investment din Targu Mures.
In perioada urmatoare vor mai veni pe Bursa producatorul de contoare Contor Group Arad (CGC) si fondul inchis de investitii STK Emergent, care au finalizat oferte publice initiale in luna martie.
In prezent se desfasoara o alta oferta publica initiala a producatorului de profile din PVC Teraplast Bistrita, cea mai mare din acest an, cu o valoare cuprinsa intre 13 si 19 mil. euro. Dupa primele trei zile de derulare a ofertei se inregistrau subscrieri in valoare de 275.000 de lei (75.000 de euro). Oferta, intermediata de Raiffeisen Capital & Investment se incheie pe 17 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO