Burse - Fonduri mutuale

Cătălin Chelu, adversarul surpriză al CNVM în disputa privind desfiinţarea pieţei RASDAQ

Cătălin Chelu, adversarul surpriză al CNVM în disputa privind desfiinţarea pieţei RASDAQ

Autor: Adrian Cojocar

14.04.2012, 10:00 1383

Omul de afaceri Cătălin Chelu a devenit "prietenul" investitorilor de pe piaţa de capital, el opunându-se ferm ca societăţile la care este acţionar să fie mutate de pe piaţa RASDAQ pe ATS-ul Bursei, aşa cum intenţionează arbitrul pieţei, CNVM şi vrea să atace decizia în instanţă. Cătălin Chelu deţine în prezent în jur de 10 companii listate pe piaţa RASDAQ.

Investitorii cred că prin mutarea companiilor de pe RASDAQ pe ATS valoarea acţiunilor va fi afectată din cauză că ATS este o piaţă nereglementată cu reguli mult mai puţin stricte, netransparentă şi unde investitorii au mai puţine drepturi.

Părerea este împărtăşită şi de alţi investitori de pe piaţă a căror voce "se aude" prin intremediul Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC). Reprezentanţii asociaţiei consideră că pro­iectul de instrucţiune prin care CNVM desfiinţează piaţa RASDAQ creează confuzie în rân­dul investitorilor şi nu lămureşte statutul acestei pieţe pe care sunt listate în prezent circa 1.150 de companii cu o capitalizare cumulată de peste 2,2 miliarde de euro.

Cătălin Chelu a convocat la o parte din societăţile de pe RASDAQ unde este principal acţionar adunare generală pentru aprobarea "opoziţiei publice ferme a acţionarilor, pe toate canalele de comunicaţie" pentru ca aceste companii să nu se supună instrucţiunii emise recent de CNVM în acest sens fără acordul acţionarilor.

Mai mult, în convocatoarele acestor societăţi se precizează că firmele lui Cătălin Chelu de pe piaţa RASDAQ vor acţiona CNVM în instanţă pentru prejudiciile create de intervenţia nelegală pe piaţa RASDAQ.

Printre companiile la care a fost convocată adunare generală având aceste puncte pe ordinea de zi se numără Mobila Rădăuţi (MOBT), Mecanica Rotes (METY), UPSS Botoşani (UPSS), Minexfor Deva (MINX), Metalica Oradea (MEOR) şi Spit Bucovina (SPTU).

Proiectul de desfinţare a pieţei RASDAQ a fost publicat la finele lunii trecute de CNVM şi prevede că toate firmele de pe RASDAQ vor fi mutate pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care va stabili ulterior o listă cu societăţile ce îndeplinesc condiţiile de transfer pe piaţa reglementată, acestea urmând să fie obligate să consulte acţionarii cu privire la promovarea la uneia dintre categoriile Bursei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO