Burse - Fonduri mutuale

Ce scriu marile ziare economice după ce Biden a anunţat că vrea să interzică achiziţia de ţiţei rusesc. Uniunea Europeană nu este de acord, pentru că nu are alternativă la gazul rusesc

Ce scriu marile ziare economice după ce Biden a anunţat...
08.03.2022, 17:01 1033

Bloomberg: Biden va anunţa astăzi interzicerea importurilor de petrol rusesc în SUA. Ţiţeiul se scumpeşte

Administraţia Biden va impune marţi o interdicţie asupra importurilor americane de energie din Rusia, fără participarea aliaţilor săi europeni, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune, scrie agenţia americană de ştiri Bloomberg.

Interdicţia va include petrolul rusesc, gazul natural lichefiat şi cărbunele, potrivit celor două persoane, care au vorbit sub rezerva anonimatului. Decizia a fost luată în urma consultării cu aliaţii europeni, care se bazează mai mult decât SUA pe energia rusă, spune o altă persoană.

Casa Albă a anunţat marţi că preşedintele Joe Biden "va anunţa acţiuni pentru a continua să tragă Rusia la răspundere pentru războiul său neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei", deşi nu a precizat măsurile. El urmează să vorbească la ora 10:45 la Washington (17:45 ora României).

Contractele futures pentru petrolul brut şi-au extins câştigurile în urma acestei ştiri, crescând cu 4%, la 124,21 dolari. Perspectiva unei interdicţii a importurilor de petrol contribuie la creşterea ţiţeiului la cele mai ridicate niveluri din 2008 încoace.

Gazul şi petrolul rusesc fuseseră până acum în mare parte ferite de sancţiunile introduse de SUA şi ţările europene, din cauza îngrijorării privind impactul economic, în special asupra Europei, care are o dependenţă mai mare de petrolul rusesc şi, în special, de gazele naturale.

Petrolul rusesc a reprezentat aproximativ 3% din toate transporturile de ţiţei care au sosit în SUA anul trecut, arată datele Administraţiei americane pentru informaţii privind energia. Importurile americane de ţiţei rusesc în 2022 au scăzut la cel mai lent ritm anual din 2017 încoace, potrivit firmei de informaţii Kpler.

Cu toate acestea, SUA sunt un cumpărător relativ mai mic decât Europa şi riscul mai mare de raliu al preţurilor constă în acţiuni coordonate între SUA şi Europa. Deocamdată, o mare parte din impactul unei interdicţii americane a fost evaluat de piaţă în weekend şi în şedinţa de luni, trimiţând referinţa globală la aproape 140 de dolari pe baril. Traderii spun că întrebarea acum este cât timp va dura interdicţia şi dacă petrolul din Iran şi Venezuela ar putea ajuta la umplerea golului.

Rusia este de departe cel mai mare exportator de ţiţei către Uniunea Europeană, reprezentând 27% din importuri în 2019, potrivit Comisiei Europene.​


UE nu e de acord cu SUA privind oprirea exporturilor de petrol şi gaz din Rusia

Uniunea Europeană intenţionează să menţină unitatea la nivel intern în privinţa unui embargou instituit de Statele Unite asupra exporturilor de petrol şi gaz din Rusia, iar Preşedinţia franceză a Consiliului UE va cere Washingtonului să acţioneze în coordonare cu partenerii europeni.

Ministrul francez pentru Tranziţie Ecologică, Barbara Pompili, se va întâlni joi, la Washington, cu secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, în contextul în care Franţa exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Însă naţiunile europene intenţionează să adopte o atitudine unitară în privinţa opoziţiei faţă de oprirea importurilor de petrol şi gaze din Rusia.

"Le vom cere puţină coordonare. Înţelegem poziţia Statelor Unite, dar ei nu sunt în aceeaşi situaţie cu noi din punct de vedere energetic", a afirmat un oficial guvernamental de la Paris, sub protecţia anonimatului.

Germania şi Ungaria au respins, luni după-amiază, sugestiile Statelor Unite şi Marii Britanii de oprire a importurilor de energie din Rusia, reamintind că ţările Uniunii Europene sunt dependente de resursele energetice ruseşti. "Europa a exclus în mod deliberat resursele energetice ruse din setul de sancţiuni. Toate măsurile aplicate de noi sunt configurate astfel încât să afecteze Rusia, dar să poată fi menţinute pe termen lung. Resursele energetice sunt esenţiale pentru viaţa de zi cu zi a cetăţenilor noştri", a declarat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, citat de publicaţia Die Welt. Anterior, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, şi ministrul Finanţelor, Christian Lindner, au semnalat că se opun sancţionării Rusiei prin oprirea importurilor de gaz, petrol şi cărbune, întrucât Germania este dependentă de aceste resurse.

La rândul său, Guvernul Viktor Orban a semnalat luni că Ungaria nu va susţine nicio sancţiune a Uniunii Europene împotriva sectorului energetic rus. "Cei care cer extinderea sancţiunilor vor ca poporul ungar să suporte preţul războiului", a declarat Mihaly Varga, ministrul Finanţelor de la Budapesta.

Premierul britanic, Boris Johnson, a sugerat luni după-amiază oprirea importurilor de hidrocarburi din Rusia, din cauza invaziei în Ucraina. "Trebuie să analizăm cum putem scăpa cât mai rapid de dependenţa de hidrocarburi ruse, de petrolul şi gazul din Rusia", afirmat Boris Johnson. La rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a cerut duminică ţărilor europene să analizeze posibilitatea opririi importurilor de petrol din Rusia.


Rusia ameninţă că „taie” gazul care vine prin Nord Stream 1, gazoductul care aprovizionează Germania direct din Rusia prin Marea Baltică

Rusia a ameninţat că va tăia aprovizionarea cu gaze naturale către Europa prin conducta Nord Stream 1, ca parte a răspunsului său la sancţiunile impuse în urma invaziei Ucrainei, o mişcare care ar putea accentua turbulenţele de pe pieţele energetice şi ar putea duce la creşterea preţurilor de consum, transmite Bloomberg.

Rusia are dreptul de a întreprinde acţiuni care „oglindesc” sancţiunile impuse economiei ruse, a declarat viceprim-ministrul Alexander Novak - care este şi responsabil cu afacerile energetice - într-un discurs televizat luni seara. El a spus însă că nu a fost luată încă nicio decizie de a opri Nord Stream 1, iar conducta funcţionează în prezent „la capacitate maximă”.

Cu toate acestea, economia Rusiei este dependentă şi de livrările de gaz în Europa. Industria oil and gas înseamnă circa 20% din economia Rusiei.

Comentariile vin după o zi de fluctuaţii sălbatice pe pieţele europene de gaze, preţurile la un moment dat crescând cu aproape 80% pe fondul fricii de întrerupere a aprovizionării din Rusia, mai scrie sursa citată.

Dependenţa Europei de energia rusă a fost un factor-cheie în eforturile liderilor continentului de a conveni asupra modului de răspuns la invazia Ucrainei. Luna trecută, Berlinul a abandonat proiectul conductei Nord Stream 2, în valoare de 11 miliarde de dolari, iar oficialii Uniunii Europene spun că lucrează la un plan care ar putea reduce nevoile de import ale blocului din Rusia cu aproape 80% în acest an.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO