Burse - Fonduri mutuale

Cea mai profitabila companie de pe Bursa tine 38 mil. euro la banci

03.09.2009, 00:00 43

Operatorul portuar Romportmet Galati (ROMT), detinut de miliardarul indian Lakshmi Mittal, a inregistrat in primul semestru un profit net de 10,2 mil. lei, mai mare cu 24,3% comparativ cu intervalul similar din 2008. Aceasta in ciuda faptului ca afacerile companiei s-au prabusit in primele sase luni cu 54,3%, pana la un nivel de 12,5 mil. lei (3 mil. euro). Rompotmet a realizat astfel o marja a profitului net de aproape 80%.

Compania a incasat in primele sase luni din 2009 dobanzi la depozitele constituite la banci in valoare de 10,4 mil. lei (2,5 mil. euro), in conditiile in care la inceputul anului dispunea de lichiditati de 152,4 mil. lei (36,2 mil. euro). La 30 iunie, compania dispunea in conturi de 163 mil. lei (38,7 mil. euro).

Romportmet este in prezent una dintre cele mai bogate companii listate pe Bursa.

Profitul din activitatea de baza a companiei s-a redus drastic in prima jumatate a anului, de aproape opt ori, pana la 1,7 mil. lei (0,4 mil. euro) ca urmare a reducerii traficului prin port. Aceasta in conditiile in care si activitatea de productie a combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati, principalul client pe care compania il deserveste, s-a diminuat in aceeasi masura.

Veniturile realizate de Romportmet Galati din dobanzi bancare aproape s-au triplat in primele sase luni ale anului, de la un nivel de 3,6 mil. lei (un milion de euro) ca urmare a cresterii dobanzilor la depozite practicate de banci, rata de dobanda aferenta perioadei 1 ianuarie - 30 iunie fiind de circa 6,83%, potrivit calculelor ZF.

Ultima tranzactie cu actiunile Romportmet s-a perfectat la un pret de 9,5 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 240 mil. lei (57 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO