Burse - Fonduri mutuale

Cel mai bogat om de pe RASDAQ face 150 mil. euro

Cel mai bogat om de pe RASDAQ face 150 mil. euro

Click pentru imaginea marita

14.05.2007, 18:32 210

Cresterea puternica a companiilor de pe bursa RASDAQ a determinat aparitia unei noi generatii de milionari in euro, majoritatea fiind necunoscuti in urma cu un an sau doi. Cei mai multi dintre acestia si-au vazut averile crescand de peste 3 ori doar de la inceputul acestui an, in conditiile in care companiile la care detin actiuni au urcat spectaculos, pentru ca tot mai multi investitori si-au indreptat atentia asupra pietei RASDAQ.
Ziarul Financiar a identificat cel putin noua actionari de companii de pe RASDAQ ale caror averi din participatiile pe care le detin trec de 10 mil. euro.
Cel mai bogat om de pe RASDAQ este in acest moment Gheorghe Calburean, actionarul majoritar al companiei de foraj Dafora Medias, al carui pachet de aproximativ 51% din actiuni a ajuns sa valoreze circa 150 mil. euro, dupa cresterile inregistrate de la inceputul anului. Practic, intr-un interval de circa 5 luni, Dafora a crescut de 3,3 ori, tinand cont si de majorarea de capital social derulata in aceasta perioada.
Calburean controleaza, prin intermediul Dafora, si un pachet de 43% din actiunile constructorului de conducte magistrale Condmag Brasov, care au inregistrat de asemenea o crestere puternica in ultimul an. De altfel, Dafora a anuntat ca intentioneaza sa preia controlul pachetului majoritar de actiuni al Condmag, companie evaluata pe RASDAQ la peste 96 mil. euro.
Actionarul principal al Condmag Brasov, Pompei Hadarean, a vandut saptamana trecuta un pachet de 17% din actiunile companiei catre Dafora, sub pretul din piata, pentru care a incasat 9,6 mil. euro. El mai detine circa 20% din actiunile companiei, pachet evaluat la circa 19,3 mil. euro.
Un exemplu similar este producatorul de echipamente pentru industria de petrol si gaze Armax Gaz Medias, care si-a majorat capitalizarea de aproape 10 ori de la inceputul anului, compania facand loc in actionariat unor fonduri de investitii, cum ar fi olandezii de la MEI. Principalul actionar al companiei este Mircea Vescan, care detinea, conform ultimelor raportari, un pachet de 36% din actiuni, evaluat acum la 23 mil. euro. El a vandut recent un pachet de 6,2% din actiunile Armax Gaz pentru care a incasat 2,5 mil. euro.
Cresterea celor trei companii se datoreaza unei abordari asemanatoare a pietei de capital, actionarii principali ai acestora preferand sa vanda din actiunile detinute pentru a crea lichiditate in piata si a atrage interesul investitorilor de portofoliu. Astfel, in actionariatul celor trei companii au intrat o serie de fonduri straine de renume, care au atras un interes ridicat si din partea micilor investitori.
"Putem vorbi de o vanatoare a actiunilor de pe RASDAQ. Unii dintre actionarii majoritari au inteles ca trebuie sa-si diminueze din participatii pentru a crea lichiditate in piata. Cresterea lichiditatii a favorizat ca unele companii, care erau mult subevaluate, sa se apropie de pretul corect", explica Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
Familia Ciurtin, care controleaza producatorul de lactate Albalact din Alba Iulia, si-a vazut de asemenea averea triplata in acest an. Albalact valoreaza in acest moment pe RASDAQ peste 103 mil. euro, Petru si Raul Ciurtin detinand o participatie de 52% din actiuni, evaluata la aproape 54 mil. euro.
"Cresterea actiunilor companiei se datoreaza, in opinia mea, evolutiei foarte bune a rezultatelor financiare in ultimii ani, precum si perspectivelor de dezvoltare ale companiei si ale domeniului din care face parte. Am vandut actiuni nu neaparat pentru a face loc in actionariat unor fonduri de investitii, ci pentru ca am avut nevoie de aport de capital pentru a finanta investitiile", a declarat pentru ZF Raul Ciurtin, presedintele Albalact.
Cea mai spectaculoasa evolutie a inregistrat-o in acest an compania de dezvoltare imobiliara Imotrust Arad, care era practic necunoscuta pe piata de capital pana in luna februarie. Dupa transferul companiei de pe sistemul XMBS pe piata principala RASDAQ, capitalizarea companiei a crescut de circa 12 ori, pe fondul unei lichiditati din ce in ce mai ridicate. Compania a vandut pachete de actiuni proprii pe care le avea in portofoliu pentru a creste lichiditatea.
Morgan Stanley, una dintre cele mai importante banci de investitii de pe Wall Street, a fost raportata saptamana trecuta cu o detinere de 6% din actiunile Imotrust, aceasta fiind prima investitie importanta realizata de banca americana pe piata de capital din Romania. Actionarul principal al companiei este Grup Codlea din Arad, controlat in proportie de aproape 90% de omul de afaceri Alexandru Bercea din Arad.
"Majoritatea companiilor cu cresteri puternice sunt din domenii atractive, cum ar fi extractia de petrol si gaze sau sectorul imobiliar si de constructii. Unele dintre ele au active importante, fiind mult subevaluate inainte sa inceapa aceste cresteri", sustine Nilas.
Compania de constructii Comnord Bucuresti a crescut de peste 3 ori de la inceputul anului, actionarul majoritar al companiei, Sorin Creteanu, detinand in acest moment actiuni in valoare de peste 56 mil. euro. Comnord s-a implicat in ultimul an intr-o serie de proiecte rezidentiale de anvergura in Bucuresti. Sorin Creteanu mai controleaza companiile Girueta Jilava si Procema Bucuresti.
O alta companie cu proprietati importante, Practic Bucuresti, si-a triplat capitalizarea in acest an. Compania este controlata de Zerlin Dimofte, tatal unuia dintre cei mai importanti jucatori de pe piata imobiliarelor din Romania, Radu Dimofte. Omul de afaceri Radu Dimofte, impreuna cu Gabriel Puiu Popoviciu, se numara printre actionarii celui mai mare proiect imobiliar, dezvoltat pana la ora actuala in Romania proiectul Baneasa din Bucuresti.
O crestere importanta a inregistrat si producatorul de materiale de constructii Prefab Bucuresti, companie controlata de Marian Petre Milut, prin intermediul firmei Romerica International. Prefab si-a dublat capitalizarea in acest an la 45 mil. euro, compania raportand rezultate financiare in crestere. Marian Petre Milut a fost ales la inceputul acestui an in functia de presedinte al Partidului National Taranesc Crestin si Democrat (PNTCD), dupa ce a candidat la functia de presedinte al Romaniei in 2004 din partea Actiunii Populare.
Capitalizarea pietei RASDAQ a crescut de la inceputul acestui an cu circa 2,2 mld. euro, depasind in acest moment 5,3 mld. euro.


Aderarea a adus mai multe fonduri pe Bursa

Numarul conturilor de cumparare de la Bursa apartinand persoanelor juridice nerezidente a atins in aprilie un nivel record de 140, dublu fata de luna aprilie a anului trecut, cand erau raportate doar 66 de conturi de cumparare. Numarul de conturi de cumparare este un indicator al numarului de fonduri straine active pe Bursa de Valori.
Numarul fondurilor straine active pe Bursa a inregistrat o crestere importanta incepand cu luna septembrie a anului trecut, cand aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a devenit o certitudine, depasind 130 in luna noiembrie, dupa care a inregistrat o usoara scadere.
Fondurile straine au plasat pe Bursa 226 mil euro in primele patru luni ale acestui an, din totalul de 237 mil. euro cat reprezinta investitiile straine nete la BVB in aceasta perioada. Plasamentele strainilor pe Bursa au fost in aceasta perioada cu circa 40% mai mare decat nivelul total inregistrat in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO