Burse - Fonduri mutuale

Cele cinci tranşe ale finanţării Fidelis de 758 mil. lei şi 329 mil. euro au ajuns la Bursa de Valori Bucureşti. Listarea, joi, 3 august

Cele cinci tranşe ale finanţării Fidelis de 758 mil....

Autor: Tibi Oprea

01.08.2023, 00:04 334

Cele cinci tranşe ale ultimei finanţări Fidelis a Ministerului de Finanţe, în valoare cumulată de aproximativ 2,4 mld. lei, au fost înregistrate luni în sistemul Bursei de Valori Bucureşti, listarea fiind programată pentru 3 august 2023. 

Din 17 iulie şi până pe 28 iulie, deci pe parcursul a zece zile de subscriere, micii investitori au mobilizat 758 mil. lei şi 329 mil. euro pentru cea mai recentă finanţare prin care statul român apelează la populaţie ca să acopere deficitul bugetar. În schimbul acestor resurse financiare, disponibile prin Fidelis doar investitorilor de retail, Ministerul Finanţelor remunerează deţinătorii cu dobânzi de până la 7,3% în lei şi 5,45% în euro pentru instrumente cu venit fix neimpozabile. Au fost înregistrate 19.516 de ordine, adică cel puţin 19.500 de investitori au subscris în cea mai recentă emisiune Fidelis. 

Titlurile de stat vor ajunge la Bursa de Valori Bucureşti pe 3 august, acolo de unde orice investitor va putea să le tranzacţioneze. Preţul titlurilor de stat va depinde de raportul dintre cerere şi ofertă şi de condiţiile din economie, în special de inflaţie. O creştere a preţurilor se reflectă negativ în preţul titlurilor de stat. Aceasta este diferenţa principală între Fidelis şi Tezaur, cele din urmă nefiind disponibile la tranzacţionare. Aceasta a fost a XII-a emisiune de titluri de stat Fidelis. Din vara lui 2020 încoace, de pe vremea de când Florian Cîţu era premier, statul român a atras circa 20 mld. lei de la micii investitori. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO