Burse - Fonduri mutuale

Chisu, Egnatia: SIF-urile nu mai sunt actiunile lichide de altadata

28.08.2007, 18:01 16

Prima zi in care indicii Bursei de Valori Bucuresti s-au calculat dupa o noua metodologie a fost una cu noroc pentru investitori, care s-au bucurat de cresteri substantiale la nivelul celor mai lichide titluri.
Noul BET, care acum include producatorul de medicamente Biofarm si societate de brokeraj Broker Cluj, a sarit cu peste 2%, cu precadere pe finalul sedintei, dupa ce in piata a aparut stirea legata de vanzarea a 75% din grupul Rompetrol catre compania nationala de petrol din Kazahstan in schimbul a 2,7 mld. de dolari. De altfel, Rompetrol Rafinare care a crescut cu peste 14% detine o pondere de 10% in cosul noului indice.
Agitatia provocata in piata de tranzactia de la Rompetrol a facut ca avansul inregistrat de cele cinci societati de investitii financiare sa treaca aproape neobservat. Indicele BET-FI a urcat cu 3,68%, iar cotatia SIF Oltenia, al doilea cel mai tranzactionat titlu din piata dupa actiunile Rompetrol Rafinare Constanta, a sarit cu peste 5%.
Desi raman in topul celor mai lichide actiuni de pe Bursa, cele cinci titluri financiare sunt caracterizate de Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities, ca fiind mai putin lichide decat anul trecut. El motiveaza aceasta afirmatie prin fenomenul de ieri din piata, cand cotatia acestora a crescut brusc, iar pretul s-a pastrat sus pana la final.
"Societatile de investitii financiare nu mai sunt actiunile lichide de altadata. Daca acum vrei sa cumperi o cantitate mare de titluri SIF Oltenia, spre exemplu, va trebui sa faci compromisuri in ceea ce priveste pretul. Acelasi lucru se intampla si la cumparare", spune Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Chisu isi explica aceasta politica a investitorilor care fac ca volatilitatea sa fie destul de ridicata pe aceste titluri prin faptul ca piata asteapta o noutate in legatura cu acesti emitenti.
De altfel, pentru aceasta toamna tot mai multe voci crediteaza probabila o listare la Bucuresti a titlurilor Erste, proprietarul BCR. Brokerii spun ca la scurt timp va urma si o oferta care va fi facuta de catre banca austriaca SIF-urilor pentru restul de actiuni BCR pe care le detin in portofolii.
Desi companiile din grupul Rompetrol au fost suspendate ieri de la tranzactionare, cele trei titluri de pe Bursa, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), Rompetrol Well Services (PTR) si rafinaria Rompetrol Bucuresti (VEGA), castigasera deja avansuri importante.

Actiunile SIF Oltenia (SIF 5) au crescut ieri cu 5,01%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat ieri la aproximativ 1,93 milioane de euro (6,3 milioane de lei), reprezentand al doilea rulaj din piata. Cel mai mare rulaj din piata a fost atins de SIF Moldova, cu tranzactii in valoare de 2,03 mil. euro (6,63 mil. lei). Grupul SIF-urilor a inregistrat in sedinta de ieri o lichiditate de 5,84 milioane de euro (19,04 milioane de lei), reprezentand 35% din totalul tranzactiilor din piata, in valoare de 16,74 milioane de euro (54,38 milioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a perfectat ieri la un pret de 4,61 lei/actiune.

Actiunile Petrom (SNP) s-au apreciat ieri cu 2%, pe fondul unui rulaj de circa 564.000 de euro (1,84 milioane de lei), printre primele zece de la Bursa. Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a anuntat o scadere de 38% a profitului net pe primul semestru al anului, reprezentantii companiei acuzand conditiile dificile de pe piata. Petrom a inregistrat in primele sase luni un profit net de circa 280 de milioane de euro (887 de milioane de lei), in timp ce vanzarile totale s-au situat la 1,7 miliarde de euro (5,4 miliarde de lei), in scadere cu 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatele inregistrate in primele 6 luni ale anului sunt in concordanta cu previziunile companiei.

Actiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagra (EFO) au crescut ieri cu 7,14%, pe fondul unei lichiditati de 44.000 de euro (144.000 de lei). Compania a investit in primul semestru circa 1,2 mil. euro (4,1 mil. lei), sume care sunt destinate ridicarii gradului de confort al Complexului Cleopatra de la o stea la 4 stele si modernizarii unor hoteluri si restaurante. SIF Transilvania, actionarul majoritar al THR Marea Neagra, desfasoara in cadrul companiei un program de reabilitare in valoare de 15 mil. euro, care se intinde pe trei ani de zile. Pentru acest an sunt programate investitii de 7 mil. euro. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la un pret de 2,25 lei/actiune.

Actiunile Alro Slatina (ALR) s-au apreciat in sedinta trecuta cu 3,26%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la circa 44.000 de euro (143.000 de lei). Actionarii producatorului de aluminiu au aprobat de curand remuneratiile membrilor Consiliului de Administratie, retributia lunara bruta fiind stabilita la 1.839 de euro (2.500 de dolari) pe luna. De asemenea, actionarii au aprobat limita generala a tuturor remuneratiilor suplimentare acordate membrilor ca si directorilor societatii, aceasta fiind stabilita la 0,5% din cifra de afaceri pe 2007, si anume 545,57 mil. euro (741,6 mil. dolari). Ultima tranzactie cu titlurile Alro s-a perfectat la un pret de 9,5 lei/actiune.

Titlurile Dafora Medias (DAFR) au pierdut ieri 11,95%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la 2,16 mil. euro (7,03 mil. lei), reprezentand primul rulaj de pe piata RASDAQ. Cifra de afaceri a companiei cu activitati in domeniul forajului petrolier si al constructiilor a urcat cu 60,47%, la 103,62 milioane de lei (31 mil. euro) in primele sase luni din acest an, fata de 64,57 milioane de lei in aceeasi perioada din anul trecut. Profitul companiei a crescut cu 73%, la 4,19 mil. lei (1,25 mil. euro). Veniturile firmei au urcat cu 83,27%, la 125,67 mil. lei (37,7 mil. euro), iar valoarea cheltuielilor s-a majorat cu o cota similara, de 83,19%, la 121,04 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO