Burse - Fonduri mutuale

Chisu, IFB: Investitorii vor fi mai atenti in ce vor investi anul viitor

Chisu, IFB: Investitorii vor fi mai atenti in ce vor investi anul viitor
21.12.2008, 17:50 18

"Pentru inceputul noului an, nu cred ca investitorii isi vor schimba in mod radical comportamentul. Vor fi mai atenti in ce vor investi, mai ales investitorii straini. Pentru primele sase luni cuvantul de ordine ar trebui sa fie precautie. Din a doua jumatate a anulu viitor insa, situatia se anunta favorabila, in contextul ameliorarii crizei de pe pietele financiare", a apreciat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii IFB Finwest.

La nivelul societatilor energetice Bursa a consemnat o corectie de 1,9%, cea mai mare scadere fiind inregistrata de titlurile Petrom (SNP), care au coborat cu 3,9%, pana la nivelul de 0,173 lei/actiune. Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inchis in stationare, la nivelul de 0,0178 lei/actiune.
Companiile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au consemnat corectii de 2,7% si respectiv 1,7%, coborand la nivelurile de 10,9 lei/actiune si respectiv 118,6 lei/actiune.
"Atitudinea investitorilor pentru anul viitor trebuie sa fie una precauta, sa aiba multa rabdare, pentru ca in continuare nu exista certitudine in piata. Trebuie observat daca si cat mai poate scadea Bursa. Cu toate acestea, evolutia bursiera de anul viitor poate favoriza ambele categorii de investitori. Atat investitorii speculativi, prin volatilitatea ridicata pe care piata o va consemna, cat si investitorii pe termen lung, prin preturile mici la care au ajuns actiunile", a adaugat Chisu.
Doua dintre societatile financiare au inchis pe minus, respectiv SIF Moldova (SIF2), in coborare cu 2,6%, si respectiv SIF Transilvania (SIF3), care a pierdut 1,1%. Restul SIF-urilor au inchis in urcare moderata, cea mai mare crestere, de 1,7%, fiind consemnata de actiunile SIF Muntenia (SIF4). In top au urmat actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 0,9% si titlurile SIF Oltenia (SIF5), care s-au apreciat cu 0,85%.
"Este posibil sa inregistram semnale pozitive pe bursa locala din a doua parte a anului viitor. Si daca ne gandim ca bursele in general au capacitatea de a privi in viitor, o schimbare pe un trend pozitiv al Bursei ar putea anunta un inceput de sfarsit al crizei si o revenire a economiei", a continuat Chisu. Dintre societatile financiare, titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au consemnat cea mai mare corectie, de 3,9%, in vreme ce actiunile BRD s-au depreciat cu 1,2%.
Titlurile Flamingo International (FLA) si Alro Slatina (ALR) au inregistrat printre cele mai mari corectii din sedinta de vineri, actiunile retailerului de electronice coborand cu 14,9%, iar cele ale producatorului de aluminiu cu 13,7%.
Pietele internationale au inregistrat si ele deprecieri fata de cotatia de inchidere din sedinta precedenta, cea mai mare scadere fiind inregistrata de indicatorul german DAX, care a pierdut 1,3%, urmat de indicele britanic FTSE 100, in coborare cu 1% si respectiv de indicatorul francez CAC 40, care a pierdut 0,3%.
La nivel paneuropean, indicele de profil Euro Stoxx 50 s-a depreciat cu 0,3%.
Indicele american Dow Jones a inchis sedinta de vineri in scadere cu 0,3%, pe fondul prelungirii asteptarilor cu privire la aprobarea planului de salvare a producatorilor auto din SUA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO