Burse - Fonduri mutuale

Cinci giganti in cursa pentru contractul de energie al Petrom

29.01.2008, 19:23 23

Electrica, CEZ Vanzare, Enel Energie, E.ON furnizare si Petprod, cel de-al doilea trader privat de pe piata locala a energiei, sunt companiile care au depus oferte pentru licitatia organizata de Petrom in vederea selectarii unui nou furnizor pentru alimentarea cu energie a diviziei de explorare si productie a companiei.
In acelasi timp, acestea sunt companiile care au luat caietul de sarcini pentru alcatuirea ofertei pentru Petrom, decizia de a depune o oferta concreta fiind unanima la nivelul celor cinci jucatori. Cele cinci companii interesate sunt cei mai mari traderi de energie de pe piata locala.
Energy Holding, actualul furnizor de energie al Petrom, nu a depus o oferta pentru aceasta licitatie.
"Strategia noastra pentru 2008 si pentru anii ce vor urma se bazeaza pe segmentul consumatorilor mici si mijlocii", au declarat reprezentantii Energy Holding.
Traderul de energie Energy Holding este cel mai important furnizor al Petrom, asigurand 90% din consumul total companiei, care este de 2 TWh anual (3% din consumul anual al Romaniei - n.r.). Actualul contract are o durata de 2 ani si presupune livrarea a 1,15 TWh anual. Tinand cont de preturile practicate pe bursa de energie OPCOM, valoarea contractului ar putea ajunge la 115 mil. euro pe cei doi ani de furnizare.
Companiile care au depus oferte pentru liciatia Petrom nu au comunicat detalii legate de pret, tinand cont de faptul ca acesta va fi unul dintre criteriile principale de alegere a castigatorului. Scopul pentru care Petrom a organizat aceasta licitatie este tocmai necesitatea reducerii costurilor de alimentare cu energia.
Noul contract ar urma sa expire odata cu punerea in functiune a termocentralei pe care Petrom intentioneaza s-o construiasca pe platforma rafinariei Petrobrazi Ploiesti.
Petrom va investi 500 de milioane de euro pe o centrala in cogenerare de 860 de MW care va fi alimentata din productia de gaze a companiei.
Investitia urmeaza sa fie finalizata in 2010, iar o parte din productia rezultata va fi livrata in sistemul energetic national, astfel ca Petrom va intra si pe piata libera a energiei electrice.
Petrom nu este insa singurul mare consumator care a decis sa investeasca in productia de energie in scopul reducerii costurilor de alimentare. Alro Slatina, cel mai mare consumator local, si Petrotel-Lukoil, rafinaria operata de rusii de la Lukoil, sunt alti mari consumatori care au decis sa investeasca in producerea de energie electrica in scopul diminuarii costurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO