Fonduri mutuale

Cinci oameni au pe mâini investiţii de peste un miliard de euro. Cine sunt ei şi ce şanse au să devină următorul Mark Mobius?

Cinci oameni au pe mâini investiţii de peste un miliard de euro. Cine sunt ei şi ce şanse au să devină următorul Mark Mobius?
14.07.2010, 23:38 82

Cinci directori de investiţii decid în numele a peste 140.000 deinvestitori unde şi cum să le investească disponibilităţile băneştide peste un miliard de euro. Dacă în Vest managerii de bani suntvocile cele mai influente de pe pieţele financiare, în Româniaaceştia sunt ţinuţi într-un con de umbră de lipsa de educaţiefinanciară şi veniturile mici ale populaţiei.
Nicolae Albu, Bogdan Bilăuş, Dan Nicu, Gabriel Goia şi Dan Popoviciconduc departamentele de plasare a activelor din cadrul celor maimari cinci firme de administrare a activelor de pe piaţa locală -Erste AM, Raiffeisen AM, BRD AM, BT AM, respectiv OTP AM.
Cei cinci decid în baza unor analize riguroase ce acţiuni suntsuficient de lichide şi au potenţial pentru a fi incluse înportofoliul unui fond de acţiuni, ce obligaţiuni aduc un profit maimare decât un depozit bancar şi negociază cu băncile dobânzi maimari la depozite. Tot ei sunt responsabili de randamentulfondurilor deschise sau închise de investiţii. "Deciziile deinvestiţii se iau pe baza unor analize riguroase a situaţiilorfinanciare ale companiei, indicatorilor financiari, la discuţii cumanagementul emitenţilor, analiza evoluţiei cotaţiilor şi volumelortranzacţionate, precum şi analiza lichidităţii instrumentelorfinanciare", spune Bogdan Bilăuş, şeful departamentului deadministrare a investiţiilor la Raiffeisen Asset Management.
În vârstă de peste 30 de ani, Bilaus este posesorul unei diplome deChartered Financial Analyst (CFA) şi lucrează pentru RAM încă de laînfiinţare, în 2005.
Deşi pe piaţa locală brokerii se bucură de mai multă popularitate,graţie interacţiunii directe cu investitorii, Nicolae Albu,ofiţer-şef de investiţii la Erste Asset Management, are cel puţindouă motive să nu aleagă brokerajul:
"Brokerul este un intermediar, un profesionist pe pieţele deacţiuni care nu-şi asumă direct riscul investiţiilor. Sfera assetmanagementului este mult mai largă poate şi include toatesegmentele pieţei financiare: acţiuni, instrumente monetare,obligaţiuni, schimb valutar, active alternative, produsestructurate", argumentează el.
În vârstă de 34 de ani, Nicolae Albu activează în cadrul Erste AM(fostă BCR AM) din 2008, anterior lucrând pentru Erste Bank laViena ca group product manager.
Dan Nicu, directorul general al BRD AM, este unul dintre"alergătorii de cursă lungă" ai industriei de administrare deactive. Anterior venirii sale la BRD AM în 2001, a activat încadrul societăţii de administrare SIRA.
Dorinţa de a administra un portofoliu complex de active l-a făcutşi pe Gabriel Goia, şeful departamentului administrare portofoliula BT Asset Management, să prefere asset managementul brokerajului.El lucrează în cadrul BT AM încă de la înfiinţare, anterior alucrat în cadrul Băncii Transilvania.
Fost broker timp de nouă ani, Dan Popovici, 37 de ani, estedirector de investiţii în cadrul OTP Asset Management, şi a făcutpasul către administrarea de active în 2008, an în care s-a angajatla OTP AM.
Deşi în ultimii doi ani industria a crescut parcă neatinsă decriză, până la active totale de peste 4,6 mld. lei (1,1 mld. euro),vizibilitatea directorilor de investiţii rămâne în continuareredusă, iar şansele ca pe piaţa locală să apară o figură-reperasemenea lui Mark Mobius sunt foarte mici, poate chiar zero, creddirectorii de investiţii.
Pe pieţele mature din Vest, managerii de investiţii ai firmelor deasset management pot decide destinul unei companii sau al uneişedinţe de tranzacţionare printr-o singură afirmaţie. Mai mult,aceştia publică cărţi despre investiţii, strategii şicomportamente, care ajung să fie best-seller.
Mark Mobius, aproape necunoscut pe piaţa locală până anul trecutcând Franklin Templeton a câştigat mandatul de administrator alFondului Proprietatea, a ajuns să fie supranumit guru al pieţeloremergente, după ce în anii '80 a pariat pe potenţialul pieţeloremergente din Asia.
El este responsabil acum de administrarea a zeci de fonduri deinvestiţii cu active de 35 mld. dolari reunite în divizia TempletonAsset Management. Spre deosebire de Mobius, directorii locali deinvestiţii au o prezenţă mai timidă pe Bursă, preferând pe timp decriză să adăpostească activele în depozite bancare.
"Cum să se formeze această figură-reper pe o bursă cu 10 miliardede euro capitalizare şi lichiditate zilnică de câteva milioane deeuro, pe o piaţă de obligaţiuni unde nu există nici măcar o curbăde randamente lichidă şi relevantă, unde nu există un index deobligaţiuni şi nici un indice de acţiuni investibil, faţă de caresă poţi să-ţi evaluezi performanţa", se întreabă Nicolae Albu de laErste AM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO