Nicolae Albu, 36 de ani, director de investiţii la societatea Erste Asset Management, cu active în gestiune de 2,8 miliarde de lei, va fi şeful de cabinet al secretarului de stat Cristian Sporiş, responsabil cu administrarea datoriilor şi cu asigurarea finanţării din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
El trece de la administrarea unor economii de 2,8 miliarde de lei de la peste 100.000 de investitori la administrarea miliardelor de euro ale statului, urmând a se implica şi în emisiunile de titluri de stat.
El este primul profesionist din industria fondurilor mutuale care este numit într-o funcţie publică. În industria fondurilor mutuale activează în jur de 180 de profesionişti care sunt implicaţi în administrarea unor active de 7 miliarde de lei provenind de la peste 200.000 de investitori.
Directorul de investiţii, funcţia pe care Nicolae Albu a deţinut-o la Erste AMt, este cel mai râvnit post de un profesionist care a intră la interviul de angajare la una dintre cele douăzeci de societăţi de administrare a investiţiilor (SAIuri) active pe piaţa locală.
Cel mai adesea, biroul unei SAI nu găzduieşte mai mult de zece angajaţi, pentru că administrarea investiţiilor este un business scalar. Mai exact, dacă cinci oameni administrează fonduri de un milion de euro, nu înseamnă că este nevoie de cincizeci de profesionişti pentru a administra zece milioane de euro, această sumă putând fiind administrată la fel de bine cu aceeaşi echipă de cinci oameni.
Volumele mari de active sunt foarte importante în industria fondurilor mutuale pentru că veniturile unei SAI provin din comisioanele de administrare încasate lunar din active şi din comisioanele de performanţă.
Pentru a atrage cât mai mulţi bani de la investitori de cele mai multe ori este nevoie de randamente bune, peste media pieţei. Iar de randamentele fondurilor mutuale sunt responsabili directorii de investiţii.
Ei decid în numele a zeci de mii de investitori care sunt cele mai profitabile soluţii de investiţii, având grijă ca acestea să fie ponderate cu gradul de risc asumat de client. Pe pieţele din Vest, managerii de investiţii ai firmelor de asset management au cele mai influente voci şi pot decide destinul unei companii sau al unei şedinţe de tranzacţionare printr-o singură afirmaţie. Mai mult, aceştia publică cărţi despre investiţii, strategii şi comportamente, care ajung să fie bestseller.
"Cea mai importantă responsabilitate a unui director de investiţii este, de departe, stabilirea strategiei investiţionale. În cadrul acesteia, alocarea strategică este definitorie, însă alocarea tactică, în funcţie de anticipările privind evoluţia pieţelor financiare pe termene scurte şi medii de timp, poate aduce un plus de valoare semnificativ. De asemenea, realizarea unui echilibru optim între riscuri şi randamentele anticipate este foarte importantă. Importante sunt şi considerentele legate de lichiditate, mai ales într-o piaţă mică şi mai puţin dezvoltată cum este cea locală", a spus Nicolae Albu.
La Erste Asset Management, el s-a ocupat şi de administrarea investiţiilor pentru fondul BCR Monetar, pentru mult timp cel mai mare fond mutual din România. BCR Monetar dispune de active de 1,543 miliarde de lei de la peste 62.000 de investitori.
Despre provocările apărute în administrarea unuia dintre cele mai mari fonduri mutuale din România, care înregistra în anii 2009 şi 2010 intrări lunare de la investitori de ordinul a sute de milioane de lei, Albu mărturiseşte: "Una dintre provocări a fost managementul intrărilor mari de bani, în condiţiile în care acestea depăşeau cu mult capacitatea de absorbţie a pieţei".
Nicolae Albu este însă doar unul dintre profesioniştii care au ani buni de experienţă în administrarea de fonduri mutuale. Manageri care au acum pe mână active de sute de milioane de lei şi chiar miliarde de lei ar putea face la un moment dat un pas în faţă la fel ca fostul manager al Erste AM.
După valoarea investiţiilor de care este responsabil, Bogdan Bilaus, CFA, şeful departamentului de administrare a investiţiilor la Raiffeisen Asset Management, este cel mai mai mare director de investiţii.
Raiffeisen Asset Management (RAM), divizia de administrare din cadrul grupului financiar austriac omonim, administrează active de peste trei miliarde de lei şi este cel mai mare administrator de fonduri de investiţii din România.
Bogdan Bilaus lucrează pentru RAM din noiembrie 2005 şi este certificat CFA. El conduce echipa de specialişti care decid în baza unor analize riguroase ce acţiuni sunt suficient de lichide şi au potenţial pentru a fi incluse în portofoliul fondurilor de acţiuni, ce obligaţiuni aduc un profit mai mare decât un depozit bancar şi negociază cu băncile dobânzi mai mari la depozite.
Adrian Tănase, directorul general al sucursalei locale a companie olandeze de administrare ING Investment Management, este responsabil de investiţiile fondului de acţiuni ING Romanian Equity, printre cei mai mari investitori de pe bursa de la Bucureşti.
După valoarea activelor gestionate, urmează Dan Nicu, directorul general al BRD Asset Management, unul dintre cei mai longevivi administratori de fonduri de pe piaţa locală, el fiind responsabil şi de investiţiile fondului Simfonia 1, cel mai vechi fond monetar.
Lista de profesionişti continuă cu Gabriel Goia, şeful departamentului plasare active şi membru în comitetul de investiţii al BT Asset Management, care are pe mână active de 314 mil. lei, şi Dan Popovici, director de investiţii şi membru în directoratul societăţii OTP Asset Management.
În 2011, fondul de obligaţiuni al OTP a fost performerul anului.
Răzvan Rusu, şeful departamentului de investiţii şi membrul în comitetul executiv al Certinvest - cel mai mare administrator de active independent de pe piaţă - are pe mână active de 140 milioane de lei.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels