Burse - Fonduri mutuale

Cine sunt românii cu bani în fonduri: milionari în euro, mici întreprinzători şi jucători de tenis

Cine sunt românii cu bani în fonduri: milionari în euro, mici întreprinzători şi jucători de tenis

Autor: Roxana Pricop

26.01.2012, 00:07 3485

Investiţiile în fonduri mutuale au crescut vertiginos în popularitate în ultimii ani, românii fiind tot mai preocupaţi să îşi pună la adăpost economiile de efectele negative ale crizei financiare.

Avansul de 160% înregistrat de numărul de investitori în ultimii trei ani până la un total de peste 233.000 de clienţi în prezent arată că românii au văzut în fonduri mutuale o alternativă viabilă de investiţie.

Din totalul de 233.000 de clienţi ai celor peste 60 de fonduri mutuale înregistrate pe piaţa locală, aproape jumătate din aceştia, respectiv 103.000 de investitori, îşi ţin economiile în cele cinci fonduri administrate de societatea Erste Asset Management.

Pentru prima dată în rândul administratorilor din România, Erste AM a făcut publică o analiză a clienţilor care investesc în fondurile pe care societatea le administrează.

Fondul monetar BCR Monetar este de departe cel mai popular fond din portofoliul Erste Asset Management, având în vedere că are o bază de peste 61.900 de clienţi. BCR Monetar este şi cel mai mare fond mutual din România, cu active în gestiune de peste 1,5 miliarde de lei.

Fondul are un grad de risc scăzut şi investeşte în titluri de stat şi depozite bancare, astfel că femeile deţin cea mai ridicată pondere în baza de clienţi, respectiv 51%.

Pe categorii de vârstă, persoanele în vârstă de peste 60 de ani sunt cel mai bine reprezentate, cu o pondere de 37%, în timp ce persoanele active cu vârste cuprinse între 36 şi 40 de ani deţin o pondere de 7% din totalul de clienţi. Investiţia medie în BCR Monetar în cazul persoanelor fizice este de circa 20.700 lei. În ultimul an, fondul a obţinut un randament de 7%, iar din octombrie 2007, când a fost lansat, şi până în prezent a obţinut un randament de 52%

"BCR Monetar este o «Românie la mic». Investitorii provin atât din mediul rural, cât şi cel urban, există o reprezentare a tuturor vârstelor şi a profesiilor. Acest fond este folosit ca instrument de economisire pentru pensionari, pentru familii care şi-au vândut o afacere sau un teren, pentru firmele care au lichidităţi şi vor să le conserve până la distribuirea de dividende", a spus Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare Erste Asset Management.

În fondul BCR Obligaţiuni investeşte cel mai mare client al administratorului. Este vorba despre o persoană care a plasat 8 milioane de lei în fondul de obligaţiuni. La fel ca în cazul fondului monetar, cei mai numeroşi sunt investitorii cu vârste de peste 50 de ani. În totalul de 37.600 de clienţi ai BCR Obligaţiuni, ponderea femeilor şi a bărbaţilor este aproximativ egală. Fondul a obţinut un randament de 7,74% în ultimul an şi de 54% din momentul lansării, în octombrie 2007. Investiţia medie în fondul BCR Obligaţiuni este de circa 27.000 lei.

Lansate în toamna anului 2007, cu doar câteva luni înaintea declanşării crizei financiare, BCR Monetar şi BCR Obligaţiuni au crescut într-un an cât nu au reuşit alte fonduri nici în zece ani. Încă din start, cele două fonduri au beneficiat de două mari avantaje: afilierea la cea mai mare bancă din România-BCR şi nevoia românilor de a-şi pune economiile la adăpost de criza financiară. Altfel spus, prin reţeaua de unităţi a BCR, fondurile au ajuns peste tot în ţară, peste 2.000 de persoane fiind implicate în vânzarea acestor fonduri.

Cu cât gradul de risc la care se expun investitorii creşte, cu atât creşte şi ponderea bărbaţilor şi a persoanelor tinere în grupul de investitori. De exemplu, în cazul fondului de acţiuni BCR Expert, care numără 1.000 de investitori, cei mai numeroşi sunt investitorii cu vârste de sub 40 de ani. Investitorii cu vârste sub 14 ani deţin o pondere de 24%, însă oficialul Erste AM a explicat că societatea a fost implicată în susţinerea tinerilor jucători de tenis care au primit gratuit unităţi de fond la BCR Expert. Din 2005, când a fost lansat, BCR Expert a înregistrat o pierdere de 41,8%, în timp ce randamentul în ultimul an este de minus 11%.

Deşi în cazul fondurilor Erste investiţiile în medie sunt de câteva mii de lei, per ansamblul pieţei, valoarea investiţiei medii este de circa 400 lei.

"În România, valoarea investiţiei medii în fonduri mutuale trece uşor de 100 euro, însă este mult sub media din Europa Centrală şi de Est, unde o persoană investeşte în medie circa 600 de euro. Cred că în următorii trei sau patru ani, România are potenţialul să atingă niveluri comparabile cu această medie, dacă revine creşterea economică, dacă în fondurile autohtone va intra capital şi de peste graniţe şi dacă apetitul pentru risc al investitorilor locali va creşte", a mai spus Neacşu.

Pentru acest an, administratorul mizează în continuare pe atractivitatea fondurilor de obligaţiuni, după ce în 2011 acestea au depăşit fondurile monetare la valoarea sumelor atrase de la investitori. Erste Asset Management a încheiat anul 2011 cu un profit net de circa 400.000 euro, la jumătate faţă de 2010, şi cu un avans de 50% al cifrei de afaceri, până la circa 7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO