Burse - Fonduri mutuale

Circa 373 de euro investesc, în medie, românii în fonduri mutuale pe an. Vestea bună: i-am depăşit pe bulgari. Vestea proastă: suntem pe penultimul loc din 23 de ţări

Circa 373 de euro investesc, în medie, românii în...

Autor: Eduard Ivanovici

25.04.2024, 00:07 1293

Ţările din vestul şi nordul continentului joacă în altă ligă ♦ „Toţi cei implicaţi în această industrie avem de lucru în continuare, în principal la popularizarea conceputului de economisire“.

Un român avea, în medie, 373 de euro investiţi în fonduri mutuale deschise la finele anului trecut, ţinând cont aici de o populaţie de circa 19 milioane de oameni şi de active totale de 3,4 miliarde de euro pe 31 de­cembrie 2023, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Fondul Monetar Internaţional şi Asociaţia Europeană a Fondurilor şi Administratorilor de Active (EFAMA).

Aşadar, România se clasează pe penultimul loc într-un top de 23 de ţări europene, cu active per capita de două ori sub cele din Croaţia, de cinci ori sub Grecia şi de zece ori sub Ungaria. Deşi am redus din decalaj cu Croaţia, întrucât un clasament similar realizat anul trecut de ZF arăta că activele/capita din ţara cu ieşire la Mediterană erau de trei ori mai mari decât cele din România, ungurii rămân pe poziţii, fiind tot de zece ori peste noi, în contextul în care 2023 a adus creşteri pe majoritatea pieţelor de capital din Europa. Activele/capita din Grecia erau în 2022 de patru ori mai mari decât cele din România.

Totuşi, o veste bună este că i-am depăşit, într-un final, pe bulgari, care investesc, în medie, 220 de euro în fonduri mutuale pe an. În 2022, activele/capita din Bulgaria ajungeau la 169 de euro versus 158 de euro în ţara noastră.

„Avem o oportunitate de creştere de care se pare că începem să profităm. Astfel, începând cu aprilie 2023 am început să vedem intrări nete pozitive din punctul de vedere al activelor în administrarea fondu­rilor, în condiţiile în care numărul de inves­titori este în continuă creştere“, spune Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administra­torilor de Fonduri (AAF), pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO