Burse - Fonduri mutuale

CNVM ancheteaza tranzactiile derulate pe SIF-uri in iunie

02.07.2007, 17:52 14

CNVM a demarat o ancheta asupra tranzactiilor derulate cu actiunile SIF-urilor in perioada 6-22 iunie, pentru a vedea daca decizia prin care s-au adus lamuriri suplimentare in ceea ce priveste investitorii considerati a actiona in mod concertat a fost cea care a agitat piata pe SIF-uri luna trecuta.
"Am cerut celor doua burse, din Bucuresti si din Sibiu, sa ne transmita date privind investitorii care au derulat tranzactii pe SIF-uri in perioada 6-22 iunie", a declarat pentru ZF presedintele CNVM, Gabriela Anghelache. "Eu nu cred ca acea decizie este cea care a agitat piata, pentru ca nu aducea nimic nou. Noi nu am facut decat sa aducem o clarificare la cererea SAI-urilor (societati de administrare a investitiilor - n.red.)".
CNVM a emis pe 18 iunie, luni, o decizie potrivit careia SAI-urile nu actioneaza in mod concertat cu fondurile de investitii pe care le administreaza, pana la aparitia unor informatii contrare. Decizia a fost facuta publica abia marti seara.
Luni, SIF-urile castigasera in medie 2,6%, in timp ce joi, 21 iunie si vineri, 22 iunie, s-au mai apreciat cu alte 9%. Cumulat in perioada 6-22 iunie, SIF-urile au castigat aproape 10%.
"Eu nu cred ca aceasta decizie a miscat preturile pe SIF-uri luni, ci faptul ca pe situl Camerei Deputatilor a aparut informatia ca urma sa se discute marti, in Comisia de Buget-Finante, proiectul lui Ionut Popescu privind ridicarea pragului pe SIF-uri". Ea spune ca decizia fusese aprobata pe 6 iunie cand s-a discutat in Comisie daca in cazul SAI-urilor trebuie sa se ia aceeasi hotarare ca in cazul custozilor. "Daca in ceea ce priveste custozii nu prezumam ca se actioneaza concertat, de ce am presupune acest lucru in cazul SAI-urilor?". Bancile custode pot detine actiuni pe numele mai multor clienti, putand inclusiv sa-i reprezinte pe acestia in cadrul AGA. Pe 11 iunie, s-a primit avizul juridic, decizia urmand, dupa aceea, sa treaca pe la fiecare membru al Comisiei pentru a fi semnata.
"Eu, fiind presedintele Comisiei, trebuia sa o semnez ultima. Am primit decizia pe 18 iunie. Cred ca am semnat-o pe la ora 16 dupa-amiaza, dupa care a mers la Reglementare, care ulterior a trimis-o la departamentul de IT fara sa adauge insa ca era o chestiune urgenta". Ea a adaugat ca a cerut si o ancheta interna pentru a vedea de ce hotararea nu a fost publicata imediat pe site. "Poate si eu trebuia sa fac o nota speciala in care sa precizez ca e vorba de ceva urgent, dar chiar nu m-am gandit ca ar putea avea un astfel de impact in piata, pentru ca altfel as fi cerut inclusiv ca SIF-urile sa fie suspendate de la tranzactionare pana se aduceau informatiile la cunostinta investitorilor", a spus Anghelache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO