Burse - Fonduri mutuale

Companiile petroliere sunt pe val

14.12.2004, 00:00 18

Bursa a inceput saptamana prin atingerea de noi maxime istorice, datorita cresterilor inregistrat de Petromidia sI Petrom, chiar daca numarul actiunile care au scazut ieri a fost mai mare decat cel al cresterilor.
Brokerii spun ca rezultatul alegerilor prezidentiale nu a avut un impact vizibil asupra evolutiei preturilor. "Daca a avut, oricum nu a fost negativa.  Nu cred insa sa existe un investitor strain care sa spuna ca nu mai investeste in Romania indiferent care dintre cei doi ar fi castigat pentru ca nu sunt difernete majore intre programele lor electorale. Pe oricare dintre marii investitori, atit din afara cat si de la noi, ti intereseaza sa existe stabilitate, formarea unui guvern care sa dea incredere ca se vor continua reformele si  programul de aderare la UE. De aceea importanta va fi formarea guvernului si cine va fi desemnat drept prim ministru. O alegere buna ar fi Isarescu sau Stolojan, in opinia mea. " a precizat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision. El a mai preizat ca o influenta negativa asupra Bursei ar avea-o neclarificarea situatiei privind noul guvern pana la finalul anului.
Actiunile Rompetrol Rafinare s-au apropiat la doar 5 lei de pragul de 1.000 de lei/actiune, care reprezinta valoarea nominala si pretul la care se va realiza o majorare de capital in cadrul careia minoritarii vor putea subscrie 0,3 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta. Fata de finalul saptamanii trecute cotatia Petromidia a castigat  5,7%. Actiunile Petromidia au facut obiectul si a trei tranzactii speciale prin care s-a transferat un pachet de 61 milioane de actiuni la pretul de 950 lei/actiune. Valoarea acelor operatiuni au depasit 57,9 miliarde de lei (1,5 milioane de euro). Brokerii spun ca este clar faptul ca sunt investitori care nu doresc sa participe la subscriere si care prefera mai degraba sa cumpere actiunile din piata in momentele cand considera ca pretul este "bun". In piata s-au realizat tranzactii cu actiuni Petromidia in valoare de peste 28 miliarde de lei (723.000 euro).
Un nou maxim istoric au atins si actiunile Petrom. Pretul maxim la care aceste titluri au fost tranzactionate ieri a fost de 3.250 lei/actiune.  Titlurile Petrom au castigat 2,5%, pe fondul unor tranzactii de 11,4 miliarde de lei (296.000 euro).
Cele mai tranzactionate actiuni in piata au fost cele ale Bancii Transilvania, cu un rulaj de 29,4 miliarde de lei (758.000 euro). Titlurile bancii au facut in ultima perioada obiectul mai multor tranzactii importante, dar pana in prezent nu s-a raportat nici o schimbare in actionariatul companiei. Actiunile bancii ai atins un nou maxim istoric la nivelul pretului  de  8.500 lei/actiune.



O saptamana de vacanta pentru brokeri
Ultima zi de tranzactionare din acest an de la Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica RASDAQ va fi 24 decembrie, conform unei hotarari a conducerii celor doua piete, comunicata Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Brokerii urmezaza astfel sa aiba o saptamana de vacanta de sarbatori. Decontarea tranzactiilor de pe 24 decembrie urmeaza sa aiba loc pe 29 decembrie. Tranzactionarea pe BVB si RASDAQ urmeaza sa fie reluata pe 3 ianuarie 2005.



Piata RASDAQ
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au atins un nou maxim al ultimului an de tranzactionare la nivelul pretului de 3.300 lei/actiune.
Toate tranzactiile derulate ieri cu actiunile Socep s-au perfectat la preturi peste pragul de 3.000 lei/actiune. Principalul cumparator de titluri Socep in ultima perioada a fost SIF Oltenia, care a ajuns sa detina peste 5,5% din numarul total de actiuni. Aceste titluri au fost cele mai tranzactionate ieri, valoarea transferurilor fiind de 4,1 miliarde de lei (108.000 euro). Ultima tranzactie s-a realizat la pretul de 3.150 lei/actiune, in crestere cu 3,9% fata de cotatia precedenta.
O apreciere importanta au inregistrat si actiunile companiei Rompetrol SA (VEGA), care au castigat 4,5%. Actiunile Vega au reusit sa depaseasca din nou pragul de 800 lei/actiune, pretul maxim la care aceste titluri au fost tranzactionate fiind de 810 lei/actiune. Inchiderea s-a facut la 807 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor a fost in crestere comparativ cu sedinta precedenta, operatiunile de ieri insumand 1,6 miliarde de lei (44.000 euro).
La Categoria de Baza, cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile producatorului de articole de imbracaminte LCS Conf (Flacara) Cluj - Napoca. Pozitionarea pe locul intai in ceea ce priveste tranzactiile cu actiunile companiilor de la aceasta categorie a bursei RASDAQ se datoreaza unei tranzactii mai mari care a implicat aceste actiuni, perfectata la pretul de 420.000 lei/actiune. Practic cu titlurile LCS s-au realizat doar doua tranzactii, prin intermediul carora s-a transferat un pachet reprezentand 2,5% din capitalul social al companiei. Valoarea celor doua transferuri a fost de 1,8 miliarde de lei (49.000 euro). Actionarul majoritar al companiei este Leotex Industries SA, care detine o participatie de 53,9%. Cel mai important actionar minoritar este SIF Moldova, cu 6,5% din actiuni.
O tranzactie mare s-a efectuat si cu actiunile societatii Comat Brasov. Un investitor a achizitionat 23% din actiunile Comat,platind un pret de 10.000 lei/actiune, cu peste 16% mai ridicat fata de cotatia medie precedenta. Transferul a totalizat 1,54 miliarde de lei (39.800 euro). In cursul acestui an, societatea Coloseum IT SRL, care era principalul actionar al Comat, si-a redus participatia pana la 26,5%.  Cumparatorul a fost atunci societatea Vesta Pan SRL Brasov, care detine, conform ultimei raportari, 9,9% din actiuni.
Actiunile Neptun au castigat peste 13%, cursul trecand din nou peste "bariera" de 200.000 lei/actiune. Inchiderea s-a facut la pretul maxim de 205.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,51 miliarde de lei (39.000 euro).
Indicele RASDAQ - C care urmareste toate companiile listate pe aceasta bursa a inregistrat o apreciere extrem de usoara, de 0,1%. Ceilalti doi indici, RAQ - I si RAQ- II au castigat 1,7% si, respectiv, pierdut 1,1%. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO