Burse - Fonduri mutuale

Conpet, Oil Terminal, Oltchim - cum de sunt furate deşi sunt listate?

Conpet, Oil Terminal, Oltchim - cum de sunt furate deşi...

Autor: Adrian Cojocar

12.04.2013, 00:07 1669

Un control al Corpului de Control al Guvernului a scos la iveală cheltuieli nejustificate şi ilegale de circa 15 mil. lei (3,6 mil. euro) la Conpet Ploieşti în patru ani, bani care au mers în cheltuieli de protocol, bonusuri preferenţiale pentru directori şi sponsorizări acordate unui club sportiv controlat de angajaţi ai Conpet.

Acest raport vine la câteva luni după ce un alt control derulat de ANAF la operatorul portuar Oil Terminal scotea la suprafaţă cheltuieli de milioane de euro pentru achiziţii de genţi de lux, ace de cravată şi băuturi scumpe şi după ce un alt raport al administratorilor judiciari ai Olt­chim Râmnicu Vâlcea a identificat contracte încheiate sub costuri şi preţul pieţei.

Cum se explică faptul că acţionarii minoritari ai companiilor nu au reuşit să scoată mai din timp la iveală aceste abuzuri ale conducerilor, în timp ce toată lumea predică faptul că listarea ar trebui să conducă la transparentizarea cheltuielilor companiilor de stat?

„Acţionarii companiilor listate au pârghii să identifice neregulile. Eu la Oil Terminal am convins în 2012 Minis­te­rul Economiei să-l demită pe directorul general. La Conpet administratorii independenţi precum cei ai Fondu­lui Pro-prietatea nu şi-au făcut treaba pentru că altfel ar fi investigat documentele companiei“, este de părere Dan Bărbulescu, fost administrator al Oil Terminal, care s-a luptat mai mulţi ani cu conducerea de stat a operatorului portuar.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO