Burse - Fonduri mutuale

Conturile individuale, mai profitabile la brokeri

15.01.2008, 18:20 31

Brokerii si administratorii de fonduri mutuale isi disputa piata conturilor individuale de investitii. Volumul de active atrase, randamentele ridicate si pragul coborat de deschidere a unui cont individual ii fac pe brokeri sa fie castigatori in competitia de pe aceasta piata.
Din totalul de 75 de societati de brokeraj care activeaza pe piata, aproximativ 15% administreaza conturi individuale de investitii, potrivit estimarilor facute de specialisti. In comparatie, zece societati de administrare a investitiilor (SAI) din totalul de 18 administreaza in prezent portofolii individuale de investitii.
Presedintele societatii de brokeraj Prime Transaction, Ionel Uleia, estimeaza numarul brokerilor care administreaza portofolii individuale la 10% din total. Prime Transaction administra peste 300 de conturi in valoare de peste 120 de milioane de lei, cu un total de 250 de clienti la sfarsitul lunii noiembrie 2007.
"Nu toate societatile de brokeraj au oficializata activitatea de administrare a conturilor individuale. In anumite cazuri, administrarea conturilor poate fi trecuta sub alte forme in obiectul de activitate. Cred ca numarul acestora se situeaza intre 15% si 20% din totalul societatilor de brokeraj", spune Radu Popescu-Buzeu, sef al Departamentului de Analiza din cadrul societatii de brokeraj KD Capital Management. La sfarsitul lunii noiembrie 2007, KD Capital Management administra 141 de conturi individuale in valoare de 12 mil. lei.
De partea cealalta a baricadei, zece SAI-uri administrau 136 de conturi individuale in valoare de 74,2 milioane de lei la 30 noiembrie 2007.
Nu doar volumul activelor administrate este mai mare in cazul brokerilor, dar si randamentele anuale ale conturilor individuale. "Am reusit sa obtinem randamentele anuale cuprinse intre 80% si 100%, dar au fost situatii cand acestea au urcat si pana la 150%", afirma reprezentantul KD Capital Management, in timp ce, Uleia de la Prime Transaction mentioneaza un randament mediu anual de 40%-45% pentru conturile administrate, cu maxime atingand si o crestere de 100%.
Conturile individuale ale societatii de administrare Certinvest au adus investitorilor randamente anuale incepand de la 20%, pentru cele mai putin riscante, si pana la 40% pentru portofoliile mai riscante.
Portofoliile administrate de SAI-uri impun clientilor un prag de intrare ridicat de 100.000 de lei pana la 400.000 de lei, investitia medie fiind de 545.000 de lei la sfarsitul lunii noiembrie. In comparatie, la cele doua societati de brokeraj mentionate, cu 35.000 de lei se poate deschide un cont individual de investitii.
Relatia clientului cu administratorul contului este un alt punct forte ale societatilor de brokeraj.
"Un client are la dispozitie doi brokeri, cu care vorbeste de aproape doua ori pe saptamana", explica Uleia de la Prime Transaction. Profilul clientilor este destul de diferit, cea mai mare partea a acestora provenind din clasa de venituri medii si mari. Gradul de risc pe care acestia sunt dispusi sa si-l asume este mediu.
"Clientii sunt foarte diferiti. De la foarte tineri, sub 30 de ani care lucreaza in strainatate si care reprezinta 10% din total, pana la cei mai in varsta. Cel mai in varsta client al nostru are 92 de ani. Sunt si clienti de alta nationalitate decat cea romana: sloveni, francezi, italieni, care vor sa ia parte la randamentele ridicate pe care le pot aduce plasamentele pe o piata emergenta", explica Buzeu de la KD Capital Management. Desi putin mediatizate si aflate la inceput de drum pe piata locala, conturile individuale vor cunoaste un ritm accelerat de crestere in urmatorii ani.
"Daca vor avea loc Ofertele Publice Initiale anuntate pentru anul acesta, industria conturilor individuale ar putea creste cu 200% . In caz contrar, vad o rata de crestere de 20-30%", spune Uleia de la Prime Transaction.
In timp ce Buzeu de la KD Capital Management estimeaza un ritm de crestere de peste 50% in 2008 si 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO