Burse - Fonduri mutuale

Corectie negativa la Petrom

13.07.2004, 00:00 15

Actiunile Petrom au inregistrat ieri o corectie negativa de 0,8%, dupa ce saptamana trecuta au inregistrat cresteri destul de importante pe fondul celor mai recente evolutii in procesul de privatizare in care este implicata compania.
 Volumul de actiuni Petrom tranzactionate ieri nu a fost foarte ridicat, in conditiile in care si piata per ansamblu, nu a fost caracterizata de  tranzactii foarte mari, acesti doi factori contribuind, in opinia brokerilor, la corectia negativa inregistrata de Petrom. "Actiunile Petrom au crescut totusi in prima parte a sedintei, cand pretul a urcat pana la 2.590 lei/actiune. Odata cu atingerea acestui pret, au aparut mai multe ordine la vanzare, cotatia coborand cu aproape un sfert de ora inainte de inchidere pana la nivelul minim al zilei de 2.530 lei/actiune. Pierderea inregistrata de actiunile Petrom a venit in contextul in care piata a fost destul de slaba, cu tranzactii in valoare totala de doar 47 miliarde lei, nici volumul de actiuni Petrom tranzactionate nefiind ridicat, doar 4 milioane actiuni. Astfel, cred ca a fost vorba mai mult de o conjunctura a pietei, in conditiile in care nu au fost foarte multi cumparatori in piata.  Daca scad si azi, cred ca putem sa vorbim de o situatie mai neobisnuita" a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Guvernul a aprobat la finalul saptamanii trecute contractul de privatizare a companiei, ceea ce in mod normal ar aduce o apreciere pentru actiunile Petrom, pe de alta parte insa cresterile inregistrate de actiunile Petrom de la inceputul anului datorandu- se tocmai asteptarilor investitorilor legate de privatizarea companiei. Potrivit brokerilor, este posibil ca unii investitori sa fi vandut ieri pentru a intra ulterior pe Petrom la preturi mai reduse. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la pretul de 2.560 lei/actiune, in scadere cu 0,8% fata de cotatia precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 10 miliarde lei.
Aprecieri  importante au inregistrat ieri actiunile Bancii Transilvania si ale Bancii Carpatica, care au inchis sedinta la preturi cu peste 2%, respectiv 3% mai ridicate fata de preturile de inchidere din sedinta precedenta. Actiunile  Bancii Carpatica au atins ieri un nou maxim din momentul listarii la Bursa de 9.750 lei/actiune, inchiderea facandu-se la un pret cu 100 lei mai redus. Tranzactiile cu actiuni Carpatica au fost de 3,2 miliarde lei. Actiunile Bancii Transilvania au fost cotate la inchidere la 7.050 lei/actiune, transferurile cu aceste actiuni totalizand 7 miliarde lei. Actiunile BRD au pierdut 0,4%. Piata se asteapta ca bancile sa raporteze rezultate financare bune la sase luni, situatie alimentata si de faptul ca alte doua banci, CEC si Eurom, au inregistrat cresteri importante de profit la finele primului semestru. Carpatica va prezenta rezultatele financiare auditate la data de 23 august.
Ieri au revenit la tranzactionare actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia).  Actiunile Petromidia au deschis sedinta la pretul de 648 lei/actiune, cotatia coborand pe aprcursul zilei pana la un nivel minim de 639 lei/actiune, care a constituit de altfel si pretul de inchidere. Titlurile Petromidia au pierdut ieri 0,2%. Valoarea tranzactiilor a fost de 3,5 miliarde lei.
Ieri s-a derulat si o tranzactie speciala prin intermediul careia s-a transferat un pachet de peste 4,3 milioane actiuni ale Rafinariei Astra la pretul de 700 lei/actiune. Valoarea tranzactiei speciale a fost de 3 miliarde lei, iar pachetul a reprezentat 0,4% din capitalul comopaniei.



Compania Vel Pitar Ramnicu Valcea a anuntat ca  duminica intre orele 19 - 19:30 a izbucnit un incendiu la  sectia de productie "Troianu" a firmei , pagubele materiale cauzate de acest incendiu fiind semnificative. Incendiul nu a produs victime sau raniri  in randul personalului firmei sau in cel al pompierilor. Cauza incendiului nu este in acest moment cunoscuta, dar se presupune ca a fost vorba de o defectiune tehnica a unui sistem de ventilatie, datorata unui viciu ascuns, pe fondul functionarii in regim continuu, in conditiile regimului de temperaturi deosebit de ridicate din ultima perioada. Incendiul a distrus acoperisul Sectiei de Specialitati si pe cel al Fabricii de Paine din Troianu, utilajele de productie, depozitul de faine si celelalte anexe nefiind grav afectate. Compania a anuntat ca inceput deja actiunea de refacere a tot ceea ce a fost afectat de incendiu, pentru a putea reveni la capacitatea maxima de productie in cel mai scurt timp posibil. Potrivit Vel Pitar, sucursalele din Pitesti si Targu - Jiu ale companiei au demarat productia suplimentara pentru cantitatile solicitate dupa ce aceste sucursale au fost informate in legatura cu izbucnirea incendiului.  Ultima tranzactie de ieri de la Bursa cu actiunile Vel Pitar s-a perfectat la pretul de 8.150 lei/actiune, in crestere cu peste 1% fata de cotatia precedenta. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 12,2 milioane euro.



Actiunile producatorului de motoare si transformatoare electrice Bega Electromotor au facut obiectul a doua tranzactii speciale, prin intermediul carora s-a transferat un pachet de peste 2,5 milioane actiuni, reprezentand 3,1% din capitalul social al companiei.
Ambele tranzactii speciale care au implicat actiunile Bega s-au perfectat la maximul posibil al zilei de 3.568 lei/actiune.  In piata nu s-a derulat nici o tranzactie cu titlurile Bega.  Cel mai important actionar al companiei este Valentin Cristescu, care detine 42,8% din actiuni, un alt pachet de 33% din numarul total de actiuni fiind controlat de societatea Chimforex. Omul de afaceri Emil Cristescu detine o participatie de 11% in cadrul Bega.
Ieri s-au raportat si tranzactiile  din cadrul ofertei publice de cumparare lansata de Zerlin Dimofte in vederea achizitionarii unui pachet de 16,6% din actiunile companiei Practic Bucuresti. Ofertantul a reusit sa achizitioneze intregul pachet de actiuni avut in vedere, valoarea tranzactiilor derulate in cadrul ofertei depasind 12,7 miliarde lei. Pretul oferit a fost de 131.000 lei/actiune, in timp ce valoarea nominala  a unei actiuni Practic este de 25.000 lei/actiune. Zerlin Dimofte detinea inainte de incheierea ofertei 32,3% din actiunile Practic, un alt pachet de 32,5% fiind controlat de societatea International Business & Trading Corporation  Ltd.
Raportarea tranzactiilor din cadrul ofertei publice de cumparare si cele doua tranzactii speciale au urcat valoarea totala a tranzactiilor de la Bursa Electronica RASDAQ la 31 ,1 miliarde lei.
In piata, cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile companiei hoteliere Athenee Palace. Pe fondul unei lichiditati foarte bune, in conditiile in care pachetul total de actiuni transferat ieri reprezinta 3,8% din capitalul social al companiei, titlurile Athenee Palace au castigat in medie peste 5%, pretul maxim al sedintei de 11.500 lei/actiune, reprezentand si cea mai ridicata cotatie pentru aceste titluri in ultimul an. Cel mai important actioanr al Athenee Palace este Ministerul Transporturilor, Turismului si Constructiilor, care detine 41% din actiuni.
O lichidite buna au avut si actiunile producatorului de articole de imbrcaminte Confectii Vaslui, volumul de actiuni transferate ieri reprezentand 1,1% din capitalul social.  Cotatia medie a urcat cu 3,7%, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul maxim al zilei de 28.000 lei/actiune. Pana in prezent, nu a fost raportat nici un actionar care sa detina mai mult de 10% din actiunile companiei, de altfel, singurii actionari raportati fiind doi investitori persoane fizice care detin sub 6% din actiuni.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO