Burse - Fonduri mutuale

Cotatiile s-au lovit din nou de tavan

06.07.2004, 00:00 23

Noua dintre cele 44 de actiuni cotate tranzactionate ieri au inregistrat cresteri de aproximativ 15%. Pentru unele din aceste actiuni cresterile ar fi fost probabil mai mari daca nu ar fi existat reglementarea privind "tunelul de tranzactionare".
Reglementarile Bursei impun ca tranzactiile dintr-o sedinta de tranzactionare sa se realizeze pa preturi cuprinse intre 85% si 115% din pretul de inchidere din sedinta anterioara.
Cele mai mari aprecieri au apartinut din nou unor companii "uitate" de investitori in ultimele luni. Atfel, o serie de companii listate la Categoria a II-a, dar si Oltchim de la Categoria I a Bursei, au inregistrat aprecieri de peste 14%. "In conditiile in care oportunitatile sunt din ce in ce mai greu de gasit  printre companiile cele mai lichide de la Bursa, investitorii au inceput sa se uite si la companiile de la Categoria a II-a, dar si la unele de la Categoria I, care in general nu au o lichiditate foarte ridicata. Nefiind foarte multe actiuni oferite in piata, pretul actiunilor acestor companii creste foarte usor. In acelasi timp  poate sa fie si un efect psihologic, astfel daca actiunile a 2-3 companii de acest gen cresc, investitorii sa-si indrepte atentia si asupra altor companii intr-o situatie similara," a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Actiunile a zece companii tranzactionate ieri au castigat epste 14%, pentru o buna parte din aceste companii oferta de actiuni in piata fiind inexistenta spre inchiderea sedintei. Aceasta a fost si situatia actiunilor companiei Oltchim Ramnicu - Valcea, care au urcat ieri cu 14,6%, pe fondul unei presiuni la cumparare, cotatia Oltchim atingand cea mai ridicata cotatie din ultimul an, 1.180 lei/actiune. Tranzactiile cu actiuni Oltchim au insumat 5,1 miliarde lei. Toate tranzactiile de ieri cu actiunile Amonil s-au perfectat direct la maximul posibil al zilei de 348 lei/actiune. Din nou, investitorii au cumparat toate actiunile oferite in piata, tranzactiile cu aceste actiuni totalizand 1,3 miliarde lei.
Tranzactii mai ridicate, comparativ cu ultimele luni,  s-au derulat si cu actiunile Policolor. Majoritatea operatiunilor s-au realizat la pretul de 6.200 lei/actiune, titlurile Policolor castigand 2,5%. Valoarea tranzactiilor a fost de 7,3 miliarde lei.
Cele mai multe din companiile tranzactionate ieri au incheiat sedinta la cotatii superioare celor de vineri. Toti cei trei indici bursieri au inregistrat aprecieri, indicele BET - C, care urmareste toate companiile listate, urcand cu 1,8%.
Cresteri destul de importante au avut si actiunile BRD si Banca Transilvania. Actiunile BRD au urcat cu 3%, ultimul pret al sedintei fiind de 27.100 lei/actiune. Titlurile BRD au fost cele mai tranzactionate de pe piata cu operatiuni in valoare de 19,8 miliarde lei.
Doar 3,5% din actiunile BT, nesubscirse
Doar 3,5% din actiunile noi oferite actionarilor de Banca Transilvania (BT) la 3.500 lei/actiune au ramas nesubscise. Capitalul social al bancii urmeaza sa fie majorat cu 364 mld. lei din care 97 mld. lei reprezinta actiunile subscise iar 267 mld. lei actiunile oferite gratuit din profitul pe 2003.



Piata Rasdaq
Actiunile companiei Metacom Timisoara au inregistrat ieri o apreciere medie de peste 20%, pretul maxim atins pe parcursul zilei fiind de 120.500 lei/actiune. Pachetele de actiuni transferate ieri reprezinta 1,9% din capitalul social al companiei
Cu actiunile Metacom nu s-au realizat  insa foarte multe tranzactii,  aceste titluri facand obiectul doar a cinci transferuri. Cusul actiunilor Metacom a oscilat intre 99.000 lei si 120.500 lei/actiune,  cele mai multe tranzactii perfectandu-se la preturi mai apropiate de cotatia maxima. Tranzactiile cu titluri Metacom au insumat 764 milioane lei. Cel mai important actionar al Metacom este societatea Begacom, care controleaza 25% din numarul total de actiuni. AVAS mai controleaza 24,4% din actiuni, intre actionarii semnificativi ai companiei fiind si trei persoane fizice.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au depasit ieri pragul de 23.000 lei/actiune, in jurul caruia erau cotate in ultima perioada, pretul urcand pe parcursul zilei pana la un nivel maxim de 24.000 lei/actiune. Cotatia medie a inregistrat o apreciere de peste 1%, lichiditatea titlurilor fiind insa destul de redusa. Valoarea tranzactiilor a fost de 503 milioane lei.
Toate cele sapte tranzactii care au implicat actiunile producatorului de lactate Prodlacta Brasov s-au perfectat la pretul de 19.500 lei/actiune. In aceste conditii, cotatia medie a mai pierdut 0,6%. Lichiditatea actiunilor Prodlacta nu a iesit din nota ultimelor sedinte, transferurile de ieri totalizand doar 272 milioane lei. Actionarul majoritar al companiei este Asociatia Salariatilor, cu o participatie de 51%.
Companiile listate la Categoria I nu au trezit in mod deosebit atentia investitorilpr, tranzactiile cu actiunile acestor societati fiind extrem de reduse. Cel mai mare rulaj dintre aceste companii l-a realizat producatorul de tuburi Ispat Petrotub Roman, cu operatiuni in valoare de 125 miliaone lei. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a derulat la pretul de 24.500 lei/actiune, apropiat de cursul mediu al zilei.
Ieri s-au raportat si tranzactiile derulate in cadrul a doua oferte publice de cumparare, valoarea acestor tranzactii, de 3,7 miliarde lei, fiind mai ridicata decat toate tranzactiile comune realizate ieri pe RASDAQ . Prin intermediul unei oferte de acest gen, persoana fizica Violeta Asimionesei a cumparat 39,8% din actiunile companiei Ceproplast Iasi, pretul oferit fiind de 2.700 lei/actiune.   Valoarea nominala a unei actiuni Ceproplast este de 1.000 lei. Valoarea tranzactiilor derulate in cadrul acestei oferte a fost de 1,5 miliarde lei.
Cealalta oferta de cumparare a implicat actiunile producatorului de incaltaminte Dambovita Bucuresti. Cosmin Boiangiu a cumparat 2,8% din actiunile societatii oferind un pret de 4.600 lei/actiune, in timp ce valoarea nominala a unei actiuni Dambovita este de 3.560 lei/actiune. Tranzactiile au totalizat 999 milioane lei. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO