Burse - Fonduri mutuale

Cresterea preturilor s-a oprit la final

07.01.2004, 00:00 13

Sedinta de ieri a Bursei a debutat cu o noua crestere accentuata a principalelor actiuni cotate, dar finalul zilei a mai temperat din entuziasmul cumparatorilor.
Cele mai multe dintre actiunile cotate incheiat sedinta la preturi apropiate de cele de luni, astfel ca indiclele BET a pierdut 0,1% la finalul zilei, iar BET-C a urcat cu 0,4% pana la un nou maxim istoric. Preturile medii de ieri ale celor mai multe dintre actiuni au fost insa mai mari decat cele de luni astfel ca ZF INDEX a urcat cu 1,7%.
Toate cele cinci societati de investitii financiare au atins in prima parte a zilei noi maxime istorice. SIF Moldova si SIF Oltenia au jurcat pana al 3250 lei/actiune, dar au incheiat ziua la 3.150 lei/actiune si respectiv 3.050 lei/actiune, in scadere cu 3% fata de luni. Evolutii similare au avut si celelalte trei SIF-uri, dar cotatiile de inchidere au fost identice cu cele din ziua precedenta.
Principalele cresteri de pe piata, care s-au mentinut pana la finalul zile au apartiunt actiunilor BRD si celor ale producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti. Actiunile acestuia au ajuns pe parcursul zilei pana la un nou maxim istoric, 3.950 lei/actiune, iar ultima cotatie de pe piata a fost de 3900 lei/actiune, in crestere cu 5,4%. Valoarea actiunilor transferate a fost de peste un miliard de lei.
Actiunile Petrom au fost suspendare si ieri de la tranzactionare. Compania a trims Bursei dupa finalul sedintei de tranzactionare comunicatul referitor la hotararile ultimei hotarari a Adunarii Generale a Actionarilor. Tranzactionarea actiunilor petrom va fi reluata cel mai probabil joi.
Entuziasmul investitorilor in actiuni Azomures a disparut ieri brusc, astfel ca titlurile companiei au incheiat ziua la 2.950 lei/actiuen, cu o scadere de aproape 8%. In cele aproape 100 de tranzactii s-au transferat actiuni in valoare de 2,5 miliarde de lei.
Lansarea unei oferte de preluare pentru actiunile producatorului de repere din cauciuc Rolast Pitesti la un pret mult mai mic decat cel de pe piata a provocat o scadere a pretului, mai ales in prima parte a zilei. Actiunile Rolast au deschis ziua la 1.160 lei/actiune in scadere cu 13% fata de pretul de referinta, dar cotatia a urcat continuu, astfel ca ultima cotatie a fost de 1.300 lei/actiune, cu 3% mai putinm fata de pretul de inchidere anterior. Fondul de investitii Romanian Reconstruction Cyprus a lansat de ieri o oferta de preluare pentru actiunile Rolast la pretul de 930 lei/actiune.
Actiunile companiei de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti vor fi suspendare la tranzactionare incepannd de azi pentru inregistrarea in conturile actionarilor a actiunilor a titlurilor subscrise in cadrul ultimei majorari a capitalului social. Ca urmare a majorarii capitalul companiei de constructii va creste cu aproximativ 16%, iar Impact va indeplini astfel criteriile pentru a fi listata la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. Actiunile Impact s-au mentinut ieri la pretul atins in prima sedinta de tranzactionare a anului, 4.500 lei/actiune. S-au transferat aproape un milion de actiuni



Piata Rasdaq
Tranzactiile cu actiuni de la Bursa Electronica RASDAQ s-au mai inviorat ieri, in cea de-a doua zi de tranzactionare din acest an, cand valoarea operatiunilor a depasit 4 miliarde de lei.
Actiunile producatorului de camasi Braiconf Braila au inregistrat ieri primele tranzactii din acest an. Pretul titlurilor a coborat insa cu 7% dupa cresterea semnificativa din ultimele zile ale anului trecut. Actiunile Braiconf au fost ieri cele mai tranzactionate de la categoria I a pietei, cu operatiuni in valoare de 206 milioane de lei. Tranzactiile s-au derulat la preturi cuprinse intre 31.000 si 32.000 lei/actiune.
Actiunile Rompetrol SA (Vega) au inregistrat din nou o crestere moderata a cotatiei medii. Tranzactiile de ieri s-au derulat la preturi cuprinse intre 630 si 645 lei/actiune, iar cotatia medie a urcat cu 0,8%.
Actiunile producatorului de obiecte sanitare din ceramica Sanex Cluj-Napoca au continuat seria maximelor istorice si au atins in sedinta de ieri pragul de 3.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 194 milioane de lei, iar cotatia medie a urcat cu 4,4%. Cresterea actiunilor Sanex in ultimele luni a aparut pe fondul informatiilor privind schimbarea controlului asupra principalului actionar al societatii Goodison Holdings, un vehicul de investitii care detine controleaza doua treimi din actiunile societatii.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost ieri cele ale companiei de constructii Condmag Brasov cu opt tranzactii in valoare de peste un miliard de lei. Pretul actiunilor companiei a urcat cu aproape 5% fata de valoarea anterioara. Tranzactiile s-au realizat la preturi cuprinse intre 1.445 si 1.490 lei/actiune. Pachetele transferate au reprezentat 0,4% din capitalul sociatatii.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta, listate la categoria de baza au inregistrat inca o majorare moderata a cotatiei medii. Tranzactiile cu actiuni Argus s-au realizat la preturi cuprinse intre 190.000 si 197.000 lei/actiune, iar cotatia medie a castigat 0,3%. In cele 11 tranzactii s-au transferat titluri in valoare de 267 milioane de lei.
Titlurice companiei de asigurari ARDAF Cluj-Napoca au inregistrat ieri doar trei  tranzactii in valoare de 30 milioane de lei. Evolutia de ieri a confirmat insa tandinta descendenta de la finalul anului trecut. Pretul actiunilor ARDAF a coborat ieri cu 2,2% pana la 1.290 lei/actiune.
Toti cei trei indici ai pietei au incheiat ieri ziua pe crestere. Cea mai importanta ascensiune a apartinut RAQ-I, indicele companiilor de la categoria I, care a urcat cu 0,4%. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO